Germania şi Marea Britanie au lansat astăzi - în mod separat - apeluri către Rusia pentru a detensiona situaţia de la frontiera cu Ucraina în urma activităţilor sale militare din ultimul timp, cu o zi înaintea discuţiilor dintre preşedinţii SUA, Joe Biden, şi Rusiei, Vladimir Putin, în format de videoconferinţă, relatează DPA şi Reuters, citate de Agerpres.
Guvernul german şi-a exprimat astăzi îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruseşti de-a lungul frontierei cu Ucraina şi a îndemnat Moscova la ''dezescaladare''.
''Din punctul nostru de vedere, este foarte important acum ca Rusia să contribuie la dezescaladare şi la transparenţă în privinţa activităţilor sale militare'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german, citat de DPA.
Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german aflat la final de mandat Angela Merkel, a cerut ca orice fel de provocări să fie evitate, recunoscând în acelaşi timp că ţările au dreptul de a muta trupe în interiorul propriilor graniţe, un argument invocat constant de Kremlin atunci când este întrebat despre mobilizările de trupe în apropierea frontierei cu Ucraina şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.
''Ceea ce vedem noi astăzi de partea rusă este lipsă de transparenţă'', a afirmat Seibert, adăugând totodată că ''auzim o retorică din ce în ce mai agresivă'' din partea Moscovei.
La Londra, un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie doreşte ca Rusia să facă un pas înapoi, invitând-o să dezamorseze tensiunile de la frontiera cu Ucraina. ''Aţi văzut o desfăşurare tot mai mare la frontieră şi este clar că trebuie să abordăm aceasta. Credem că Rusia trebuie să facă un pas înapoi şi să aplaneze tensiunile provocate acolo'', a declarat el presei.
Aceste declaraţii intervin cu o zi înainte de întâlnirea, în format de videoconferinţă, între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin, la care urmează să fie abordată situaţia legată de Ucraina.
Kievul şi aliaţii săi occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă concentrare de trupe şi echipamente militare ruseşti în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina, pentru a doua oară în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilităţile aflate în stare latentă în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.