GERMANII DAU MAI MULT DECÎT AMERICANII Deutsche Börse oferă peste 11 miliarde de dolari pentru Euronext

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2006

Bursa pan-europeană preferă, totuşi, propunerea NYSE

Deutsche Börse AG, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, a oferit 8,62 miliarde de euro (11,1 miliarde de dolari) în numerar şi acţiuni pentru piaţa pan-europeană Euronext NV, depăşind propunerea făcută de "NYSE Group" Inc., respectiv 8 miliarde de euro. Astfel, Deutsche Börse urmăreşte să creeze cea mai mare piaţă de acţiuni din Europa.

Oferta pentru Euronext, a doua bursă ca mărime de pe continentul european, evaluează compania la 76,6 euro/acţiune, conform preţului de închidere din data de 22 mai. Amintim că NYSE (New York Stock Exchange - cea mai mare bursă de valori din SUA), a propus 71 de euro/acţiune pentru Euronext. Deutsche Börse propune acţionarilor Euronext 7,72 euro în numerar pentru fiecare titlu deţinut plus 0,68 acţiuni. Acţiunile Deutsche Börse au închis şedinţa de luni cu 101,3/titlu, iar cele ale Euronext - cu 67,55 euro/titlu.

Directorul executiv al Deutsche Börse, Reto Francioni, luptă cu omologul său de la New York Stock Exchange, John Thain, pentru preluarea controlului la Euronext, în condiţiile în care bursele îşi combină activităţile la nivel mondial, ca să-şi diminueze costurile.

Dacă Deutsche Börse va fuziona cu Euronext, entitatea care va lua naştere va deveni cea mai mare piaţă de acţiuni din Europa, depăşind actualul lider în materie, London Stock Exchange.

"Deutsche Börse crede cu tărie că această tranzacţie reprezintă cea mai atractivă combinaţie pentru acţionari, clienţi şi centrele financiare implicate", au afirmat oficialii pieţei din Frankfurt, înainte ca acţionarii Euronext să ia în discuţie cele două oferte primite, în cadrul adunării generale anuale, desfăşurate ieri la Amsterdam.

Euronext: Oferta NYSE va aduce cîştiguri mari pe acţiune

Oficialii Euronext au anunţat, ieri, că preferă oferta americanilor. Cei de la Euronext au spus chiar luni, după ce a fost lansată propunerea NYSE, că tranzacţia cu piaţa americană oferă cea mai atractivă combinaţie.

"Estimăm că oferta NYSE ar genera majorarea cîştigului pe acţiune, în vreme ce propunerea Deutsche Börse ar avea un impact negativ", au spus reprezentanţii Euronext. În cadrul adunării generale anuale, acţionarii au făcut unele calcule, din care rezultă că oferta NYSE ar determina o creştere cu două cifre a cîştigurilor pe acţiune, în vreme ce oferta Deut-sche Börse - o creştere cu numai o cifră. Cei de la Euronext nu au specificat, însă, în ce interval de timp s-ar produce această creştere.

Totuşi, potrivit agenţiilor de presă străine, au fost şi voci care au considerat că Euronext "se vinde ieftin".

Euronext reuneşte bursele din Paris, Bruxelles, Amsterdam şi Lisabona.

NYSE vrea să accelereze o achiziţie peste graniţe, dat fiind că rivalul său, Nasdaq Stock Market Inc., a preluat 25% din London Stock Exchange Plc (LSE, Bursa de Valori din Londra). Conducerea NYSE urmăreşte ca, prin fuziune, să creeze o piaţă transatlantică a valorilor mobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb