GHEORGHE FALCĂ: ''Ungaria trebuie să-şi asume partea în construirea gazoductului BRUA"

G.U.
Comunicate de presă / 9 iulie 2020

''Ungaria trebuie să-şi asume partea în construirea gazoductului BRUA"

Ungaria este obligată să deblocheze proiectul BRUA, prin Decizia Agenţiei pentru Reglementarea Energie, afirmă europarlamentarul Gheorghe Falcă, care a trimis o interpelare cu privire la acest proiect lui Kadri Simons, comisarul european pentru energie, conform unui comunicat de presă.

"Acum un an, la 9 aprilie 2019, după ce consultările dintre autorităţile naţionale de reglementare în cauză şi operatorii sistemelor de transport din Austria şi Ungaria au eşuat, Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a adoptat Decizia nr. 05/2019 privind construirea gazoductului de interconectare între Ungaria şi Austria. Decizia obligă Ungaria să continue partea HU-AT a proiectului, şi anume gazoductul din Ungaria către Austria. Acest lucru include finalizarea punctului de interconectare Mosonmagyarovar dintre cele două ţări, care face parte din proiectul BRUA de interes comun al UE, după efectuarea unui test economic. În acest sens, poate Comisia oferi o actualizare privind stadiul punerii în aplicare a deciziei obligatorii adoptate de ACER, derularea testului economic prevăzut de decizie şi acţiunile pe care le-a întreprins pentru a facilita punerea în aplicare rapidă a tuturor dispoziţiilor din decizie?", a întrebat Gheorghe Falcă.

În răspunsul primit de către Othmar Karas se precizează: "Operatorul sistemului de transmisie maghiar a anunţat pe pagina sa de internet, scoaterea la licitaţie a capacităţii. Prin urmare, Comisia se aşteaptă ca această capacitate să fie oferită în cadrul viitoarei licitaţii anuale a capacităţii, în iulie 2020. În urma licitaţiei se va efectua testul economic. În cazul unui test economic pozitiv, termenul limită până la care capacitatea va fi disponibilă este stabilit de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energie (ACER) la 1 octombrie 2024.

Autoritatea maghiară de reglementare şi operatorul sistemului de transmisie au depus cereri de anulare a deciziei ACER pe lângă Tribunal. Această acţiune legală nu are efect suspensiv. Astfel, decizia ACER rămâne obligatorie şi, prin urmare, trebuie să fie respectată. Comisia a decis să intervină şi să sprijine ACER pentru a apăra decizia în instanţă".

Potrivit comunicatului, în acest context, europarlamentarul Gheorghe Falcă a explicat: "Prin Decizia Agenţiei pentru Reglementarea Energiei, Ungaria este obligată să deblocheze proiectul BRUA, acea conductă de gaze plecată din Bulgaria care ar trebui să ajungă în Austria, dar pe care Budapesta a decis să nu o mai prelungească spre centrul Europei, dincolo de graniţele sale. Blocarea conductei pe teritoriul Ungariei a fost justificată de şeful companiei de transport de costurile proiectului - ar economisi un miliard de euro. O sumă exagerată, în condiţiile în care cei aproape 480 de kilometri de pe teritoriul României costă 480 de milioane de euro. În plus, proiectul beneficiază de fonduri europene, în cadrul proiectelor menite să reducă dependenţa Europei de gazul rusesc. Cu ajutorul BRUA, gazele naturale din regiunea caspică, Marea Neagră şi din alte posibile surse, inclusiv gaz natural lichefiat, vor putea ajunge în Europa Centrală".

Importanţa conductei BRUA este cu atât mai mare cu cât, aşa cum arată Falcă "interconectorul va deschide practic piaţa pentru rezervele din Marea Neagră, fiind importante pentru întreaga regiune. Dezvoltarea sectorului energetic din România contribuie cu siguranţă la securitatea energetică nu numai a României, ci a întregii regiuni".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb