Gheorghe Iaciu va contesta amenda primită de la ASF

Octavian Radu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 noiembrie 2013

Autoritatea l-a amendat cu 25.000 de lei pentru că a făcut tranzacţii în timpul ofertei Impact

Gheorghe Iaciu: "Intenţionez să cumpăr obligaţiuni emise de Impact"

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu va contesta amenda primită din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), acordată pentru modul de derulare a ofertei publice de preluare a dezvoltatorului imobiliar "Impact Developer & Contractor" (IMP). În acest sens, domnul Iaciu ne-a declarat: "Nu face sens să mă amendeze, nu ştiam această regulă şi nu mi se pare corect. Nu am cumpărat titluri Impact ca să vând".

ASF l-a sancţionat pe omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cu amendă în cuantum de 25.000 de lei, pe motiv că, în perioada derulării ofertei publice de preluare obligatorie a "Impact", omul de afaceri a achiziţionat, potrivit Autorităţii, acţiuni ale companiei, direct din piaţă, majorând preţul iniţial al ofertei.

ASF susţine că, în perioada derulării ofertei (26 septembrie-16 octombrie), Gheorghe Iaciu a achiziţionat din piaţă, pe data de 15 octombrie, un număr de 1.067.000 de titluri IMP la preţuri variind între 0,2178 lei/acţiune şi 0,22 lei/acţiune, iar în data de 16 octombrie, a mai cumpărat un număr de 4.803.000 de titluri IMP, la preţul de 0,22 lei/unitate, încălcând astfel dispoziţiile Autorităţii.

Pe parcursul ofertei de preluare a "Impact", acţiunile achiziţionate de către Gheorghe Iaciu s-au derulat prin intermediul "SSIF Swiss Capital", mai precizează comunicatul ASF. În acest sens, ASF i-a sancţionat pe domnii Bogdan Juravle, Ionel Olimpiu Blăjuţ, Robert Cosmin Pană, Sorin Apostol, cu amendă în cuantum de 20.000 de lei fiecare, şi pe Stere Gardan, cu amendă de 25.000 de lei, potrivit unei decizii ASF.

Amenzile au fost acordate pe data de 7 noiembrie şi pot fi contestate în termen de 30 de zile de la data comunicării, se mai spune în deciziile ASF.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu ne-a declarat că a aflat de această amendă din presă şi că nu a primit nimic în această privinţă din partea ASF.

Emisiune de obligaţiuni de 100 milioane de lei

Acţionarii "Impact" urmează să decidă, pe 7 decembrie, asupra caracteristicilor unei emisiuni de obligaţiuni, în valoare de 100 de milioane de lei, aprobată anterior, şi dacă vor majora capitalul social al companiei prin conversia acestor titluri în acţiuni.

Referitor la operaţiunea emisiunii de obligaţiuni convertibile în acţiuni, domnul Iaciu ne-a spus că intenţionează să cumpere astfel de obligaţiuni. Ideea lansării emisiunii a venit în urma refuzului ASF de a aproba diminuarea capitalului social al Impact.

Omul de afaceri ne-a mai spus că, la începutul anului, Impact era într-un "faliment inevitabil", dar că, prin sprijinul pe care l-a acordat companiei, situaţia s-a schimbat.

În opinia omului de afaceri, dacă "Impact" va vinde doar clădiri construite în anii trecuţi, vor exista diferenţe negative de preţ, dar dacă va construi şi va vinde clădiri noi, atunci compania va intra pe profit. Gheorghe Iaciu ne-a mai spus că dezvoltatorul imobiliar are nevoie de lichidităţi pentru demararea acestor noi proiecte.

De la începutul anului, cotaţia IMP a crescut cu 98%, închizând ziua de ieri la valoarea de 0,2286 lei/unitate, în scădere cu 1,47% faţă de şedinţa precedentă.

Gheorghe Iaciu a intrat în acţionariatul "Impact" în luna martie 2013, preluând 23,22% din acţiunile companiei de la Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu. Pachetele de acţiuni au fost vândute prin executare silită pentru un credit nerambursat, transferul făcându-se pentru suma de 6,4 milioane lei. Ulterior acestei achiziţii, Gheorghe Iaciu a mai luat un pachet de 6,15% din acţiunile "Impact" de la un fond administrat de către "Franklin Templeton" şi încă 8,1% din companie, de la trei fonduri administrate de ING.

În urma acestor tranzacţii, participaţia lui Gheorghe Iaciu s-a ridicat la 38,05% din capitalul social, fiind obligat, conform legii de capital, să lanseze o ofertă publică de preluare a companiei.

În urma a două tranzacţii derulate în perioada ofertei publice de preluare, făcute de către Gheorghe Iaciu, preţul din ofertă a crescut de două ori, prima dată la 0,1735 lei/titlu şi apoi, la 0,22 lei/unitate.

Potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti, omul de afaceri a achiziţionat, în cadrul ofertei publice de preluare, un număr de 1.209.557 titluri IMP, reprezentând 0,61% din capitalul social al companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb