Ghidul Meseriilor Viitorului a ajuns la a 3-a ediţie

A.P.
Comunicate de presă / 10 noiembrie 2020

Andreea Paul

Andreea Paul

Cea de a treia ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului, lansată de INACO Iniţiativa pentru Competitivitate, suplineşte ceea ce şcoala nu reuşeşte încă să facă, adică să ghideze elevii şi profesorii în noul peisaj al profesiilor viitorului, multe dintre acestea nefiind astăzi pe piaţa muncii. Elevii, profesorii şi părinţii, dar şi cei interesaţi de reorientare profesională, află de la trainerii şi autorii Ghidului Meseriilor Viitorului care sunt abilităţile-cheie şi aptitudinile necesare angajatului pe piaţa muncii de mâine, profilul de personalitate şi calificarea necesare pentru câteva dintre profesiile viitorului, precum şi companii româneşti unde pot practica noile tehnologii, potrivit unui comunicat de presă.

1 din 2 angajaţi are nevoie acum de asimilarea şi antrenarea unor noi abilităţi şi competenţe, care necesită instruire pe parcursul unei perioade de timp între două săptămâni şi cinci luni, pentru a se putea adapta la schimbările actuale pe piaţa muncii.

Investiţia în capitalul uman este obligatorie pentru guvernele, companiile, şcolile şi angajaţii care îşi doresc să rămână competitivi pe piaţa muncii. Sistemul de educaţie are mare nevoie să se alinieze la cerinţele economiei viitorului, astfel încât să furnizeze competenţele necesare noilor profesii.

"Apar noi oportunităţi de carieră în cea de-a patra revoluţie industrială: Revoluţia Digitală 4.0. Consecinţele se văd rapid în modul în care învăţăm, muncim, trăim, prin digitalizare, dematerializare, demonetizare şi democratizare, tendinţe care explică actualele salturi disruptive ale omenirii. Noutatea acestei ediţii constă în accentul pus pe nevoia umanizării dezvoltării digitale, etica noilor tehnologii, rolul educaţiei digitale inteligente incă din primii ani de şcoală, nevoia alimentării curiozităţii şi inovaţiei copiilor noştri în laboratoare educaţionale digitale inteligente - Smart Lab -, rolul consilierii vocaţionale şi pregătirii pentru un interviu, pentru viaţă, prin practică şi mentorat. A treia ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului arată cum omenirea se îndreaptă acum cu paşi repezi către puterea fuziunii nucleare, a calculatoarelor cuantum şi către reţeaua creierelor, al cincilea val tehnologic, care trece de la internet la brain net. Cum va arăta însă revoluţia digitală 6.0, dar 7.0 sau 8.0? Nu e vorba doar despre adaptarea noastră, a oamenilor, pentru a nu rămâne fără slujbe, ci şi despre cum să ne găsim rolul ca naţiune, ca regiune, ca şcoală în noua economie şi societate", a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului şi preşedinta organizaţiei neguvernamentale INACO.

Şcoala online întâmpină încă multe dificultăţi pentru toţi participanţii la actul de educaţie - elevi, profesori, părinţi. Conexiunile nu funcţionează la parametri optimi, reţelele aglomerate se blochează deseori, predarea informaţiei în sistem online este dificilă pentru elevi şi pentru profesori. Programa şcolară are nevoie de o revizuire majoră care să aibă în vedere includerea de noi materii şi ajustarea celor existente astfel încât să formeze noile competenţe necesare pentru viitoarea piaţă a muncii, radical diferită de cea de acum.

Cea de a treia ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului, lansată de INACO Iniţiativa pentru Competitivitate, suplineşte ceea ce şcoala nu reuşeşte încă să facă, adică să ghideze elevii şi profesorii în noul peisaj al profesiilor viitorului, multe dintre acestea nefiind astăzi pe piaţa muncii. Elevii, profesorii şi părinţii, dar şi cei interesaţi de reorientare profesională, află de la trainerii şi autorii Ghidului Meseriilor Viitorului care sunt abilităţile-cheie şi aptitudinile necesare angajatului pe piaţa muncii de mâine, profilul de personalitate şi calificarea necesare pentru câteva dintre profesiile viitorului, precum şi companii româneşti unde pot practica noile tehnologii.

Trainerii INACO au intrat în contact şi au instruit peste 3000 de elevi din instituţiile de învăţământ preuniversitar din Sectorul 3, în cadrul unor webinarii care sunt încă în desfăşurare până la finalul lunii noiembrie.

Proiectul este finanţat de Primăria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local: "Cetăţeni SMART pentru un Sector SMART: Educaţie digitală în acord cu meseriile viitorului pentru elevii din clasele V - XIII ale Sectorului 3".

Conform raportului Future of Jobs Report 2020, iată care sunt cele mai căutate meserii şi care sunt cele care vor dispărea în viitorul apropiat:

Cele mai căutate profesii

Cererea pentru cele mai căutate meserii ale viitorului include analişti de date şi oameni de ştiinţă, specialişti în AI şi învăţare automată, precum şi ingineri specializaţi în robotică.

Urmează specialişti în Digital Marketing, strategie şi transformare digitală, ingineri în domeniul proceselor de automatizare, profesionişti în domeniul dezvoltării afacerilor, analişti în securitatea informaţiilor, dezvoltatori de aplicaţii, specialişti în Internetul tuturor lucrurilor. Chiar dacă automatizarea transformă radical peisajul locurilor de muncă în următorii cinci ani, interacţiunea umană rămâne esenţială în domenii precum marketing, vânzări şi producţie de conţinut.

Profesii pe cale de dispariţie

În contrapartidă, vor dispărea 85 milioane de locuri de muncă - funcţionari în introducerea datelor, funcţionari în administraţie, salarizare şi arhivistică, contabili, auditori, muncitori în fabrică, lucrători în servicii pentru clienţi, mecanici.

Află mai multe informaţii despre cum se transformă piaţa muncii în a treia ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului, care poate fi accesată gratuit pe website-ul Asociaţiei INACO https://inaco.ro/wp-content/uploads/2020/10/Ghidul-meseriilor-viitorului-Editia-a-IIIa-INACO-Sep-2020-red.pdf şi în video https://www.youtube.com/watch?v=JujUp4vobGg&feature=youtu.be

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb