Gigantul "Gazprom" vine singur la privatizarea "Distrigaz Sud"

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 iulie 2004

"Distrigaz Sud" şi "Distrigaz Nord" au fost scoase la privatizare în luna decembrie a anului trecut. Metoda aleasă este vînzarea directă a 30% din acţiuni către un investitor strategic, participaţia acestuia urmînd să crească pînă la 51% printr-o majorare de capital. Consultantul care acordă serviciile de asistenţă financiară în privatizarea celor două societăţi comerciale este consorţiul format din "Credit Suisse First Boston" şi Fondul Româno-American. Companiile calificate au trebuit să îndeplinească următoarele criterii: venituri anuale de peste un miliard de dolari pentru fiecare din ultimii trei ani fiscali, obţinute, în majoritate, din activităţi desfăşurate în sectorul de gaze naturale şi/sau utilităţilor energetice; experienţă tehnică şi managerială de cel puţin trei ani în sectorul gazelor naturale şi/sau utilităţilor energetice, adecvată dimensiunii şi profilului tranzacţiei strategice; scrisoare de bonitate emisă de o instituţie bancară cu reputaţie.

Preşedintele "Gazprom", Alexey Miller, a anunţat ieri, la Bucureşti, că societatea rusă va participa singură la privatizarea "Distrigaz Sud" SA. Compania rusă a tatonat, în ultima perioadă, posibilitatea de a depune o ofertă pentru preluarea societăţii "Distrigaz Sud", în consorţiu cu firma olandeză "Marco Industries". Alexey Miller a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC): "Oferta finală pentru «Distrigaz Sud» o vom trimite astăzi, după ce ajungem la Moscova. Cum nu putem cîştiga ambele distribuţii, am ales această companie pentru că este în legătură strînsă cu priorităţile noastre".

Oficialul "Gazprom" nu a făcut alte comentarii cu privire la preferinţa pentru "Distrigaz Sud". Întrebat de ce "Gazprom" s-a retras din cursa privatizării "Petrom", domnia sa a dat un răspuns şi mai ambiguu: "Asta a fost hotărîrea noastră".

Dan Ioan Popescu, ministrul economiei, a precizat că discuţiile domniei sale cu oficialii "Gazprom" au atins probleme precum acoperirea necesarului de gaze al ţării noastre pentru iarna următoare, creşterea capacităţii de tranzit pe teritoriul României, mărirea capacităţii de înmagazinare în depozitele subterane şi colaborarea celor două ţări pentru o serie de contracte spot.

În cursa privatizării celor două societăţi de distribuţie a gazului s-au înscris şi calificat alte patru companii în afară de "Gazprom". Este vorba de "E.ON"/"Ruhrgas" (numai "Distrigaz Sud"), "Gaz de France" (ambele societăţi), "ENEL" (ambele societăţi) şi "Wintershall" (numai "Distrigaz Nord").

Salariaţii societăţilor de distribuţie a gazelor vor avea dreptul să achiziţioneze, în cadrul procesului de privatizare, acţiuni ale companiilor în care lucrează, în limita unui plafon de 8% din capitalul social. Angajaţii "Distrigaz" vor putea cumpăra acţiunile la acelaşi preţ cu care acestea vor fi vîndute către investitorul strategic.

Compania "Distrigaz Sud" a preluat, la începutul acestui an, un pachet de 40% din acţiunile deţinute de "Transgaz" în puternica afacere "Wirom Gas", societate care intermediază importurile de gaze din ţara noastră. Principalul asociat al companiei în această afacere este chiar "Wintershall". Firma germană "Wintershall Erdgas Handelshaus GmbH", cealaltă companie prin care gazele din Rusia intră în ţara noastră, deţine 49,97% din capitalul social al "Wirom Gas". Banca "Romexterra" este cel de-al patrulea acţionar al societăţii, cu o pondere nesemnificativă. Oficialii "Distrigaz Sud" au explicat, la vremea respectivă, că transferul de acţiuni vine în întîmpinarea strategiei de dezvoltare a distribuţiei gazelor din partea de sud a ţării, respectiv Alexandria, Giurgiu şi Olteniţa. Totodată, pentru exploatarea celui mai important depozit de gaz din centrul României, "Wintershall" s-a asociat cu "Romgaz". Compania germană deţine, împreună cu "Gazprom", societăţile "Wingaz" (35 % Gazprom şi 65 % Wintershall) şi "Wieh" (50 % Gazprom şi 50 % Wintershall). "Gazprom" este principalul furnizor al "Wintershall".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb