"GlaxoSmithKline" Plc, cel mai mare producător britanic de medicamente, dă naştere unei societăţi mixte alături de compania mamă a "Google", "Alphabet" Inc., urmărind astfel să exploreze utilizarea de semnale electrice pentru tratarea bolilor.
"Glaxo" va deţine 55% din noua entitate, care se va numi "Galvani Bioelectronics", iar "Verily Life Sciences" LLC (divizia "Alphabet") va controla restul de 45%, conform anunţului făcut ieri de părţi. Cele două companii vor investi până la 540 de milioane de lire sterline (715 milioane de dolari) în şapte ani, dacă eforturile de cercetare şi dezvoltare vor atinge anumite obiective. Pentru început, companiile vor lucra în special pe segmentul bolilor inflamatorii, metabolice şi endocrine.
"Glaxo" caută noi surse de creştere a veniturilor sale, iar medicina bioelectronică este un domeniu nou, care îşi propune să trateze boli cronice prin implantarea de dispozitive în miniatură ce modifică semnalele electrice care trec de-a lungul nervilor din organism. Cercetătorii "Glaxo" pariază că boli precum artrita, diabetul şi astmul pot fi tratate prin această modalitate, iar primul asemenea tratament ar putea fi gata într-un deceniu.
"Verily" a colaborat cu societăţi farmaceutice tradiţionale la proiecte precum dezvoltarea de lentile de contact inteligente care pot măsura glicemia. Un exemplu în acest sens este parteneriatul cu "Novartis" AG din Elveţia.
Totodată, "Verily" a ajutat compania americană "Biogen" Inc. la realizarea unui studiu privind progresia sclerozei multiple. În plus, în decembrie anul trecut, "Verily" a înfiinţat o companie de chirurgie robotică cu "Johnson & Johnson" din SUA.