"Glencore Protein" SRL a blocat conturile Ministerului Economiei pentru 5 milioane de dolari

Anca Doicin
Ziarul BURSA #Companii / 21 ianuarie 2004

Firma "Glencore Protein" a cîştigat toate procesele cu statul român

Prin preluarea Departamentului de Comerţ Exterior, Ministerul Economiei este bun de plată

Firma "Glencore Protein" România este deţinută de compania Glencore International Elveţia, care participă, prin subsidiara sa din Anglia, la privatizarea "Petrom", controlată chiar de Ministerul Economiei şi Comerţului

Din cauza peregrinărilor Departamentului de Comerţ Exterior de la un minister la altul, Ministerul Economiei s-a trezit că are conturile poprite, pentru o datorie de aproape 160 de miliarde de lei.

Firma "Glencore Protein România" SRL a cîştigat procesul cu statul român pentru că nu i-a acordat licenţa de export pentru 100.000 de tone de grîu. "În data de 30 octombrie 2003, Ministerul Economiei a fost înştiinţat că asupra conturilor sale s-a dis-pus măsura popririi pentru plata sumei de 159,4 miliarde de lei", susţine Eugen Dijmărescu, ministru delegat pentru comerţ, într-o notă a Ministerului Economiei şi Comerţului. Contactat telefonic, Andrei Solomon, repre-zentantul "Glencore Protein Ro-mânia" SRL, ne-a declarat că, pînă în prezent, firma nu a primit banii de la Ministerul Economiei.

Conflictul a început în 1996, cînd Agenţia Naţională a Produselor Agricole (ANPA) a organizat o licitaţie pentru vînzarea unei cantităţi de 200.000 de tone de grîu, cu plata în lei. La această licitaţie, firma "Star Trade Invest" SRL Bucureşti a cîştigat cantitatea de 100.000 de tone de grîu, cu plata în lei, încheind contractul cu ANPA. Nici în acest contract, nici în caietul de sarcini nu se prevede ca grîul să fie exportat. Firma "Star Trade Invest" a cesionat, în aceeaşi zi, contractul către "Glencore Protein Ro-mâ-nia" SRL. În acest contract apare însă o nouă prevedere: mar-fa este destinată exportului, iar, în cazul în care Guvernul sau o altă autoritate competentă decide stoparea exportului de grîu sau "Glencore" nu obţine licenţă la export, din motive independente de voinţa sa, firma poate vinde marfa şi pe piaţa internă.

Imediat după aceea, "Glencore Protein România" a solicitat Departamentului de comerţ exterior eliberarea unor licenţe de export, pentru grîul achiziţionat. Ministerul Industriei şi Comerţului, în subordinea căruia se afla la acea vreme departamentul de co-merţ, refuză eliberarea licenţelor, precizînd că exportul grîului din contractul cesionat nu poate fi realizat, marfa fiind cum-pă-rată în lei şi nu în valută. În plus, exportul de cereale fusese contingentat temporar. "Glen-core Protein România" cheamă în judecată Ministerul Industriei şi Resurselor şi ANPA, parcurge toa-te instanţele şi are cîştig de cauză din partea Curţii Supreme de Justiţie. Decizia finală obligă cele două instituţii de stat să plătească în solidar peste 200 de miliarde de lei şi cheltuielile de judecată.

Departamentul de comerţ trece în subordinea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), iar "Glencore" îi cere să plătească, în locul Ministerului Industriilor. MAE iniţiază recurs în anulare, dar este respins ca nefondat de Curtea Supremă de Justiţie. În plus, MAE a formulat şi cerere de revizuire şi a solicitat suspendarea executării silite, dar cererile sunt respinse de instanţă. Drept urmare, MAE plăteşte 66 de miliarde de lei în iunie 2002. Din această dată, Departamentul de Comerţ trece în structura aparatului de lucru al Guvernului. Urmare: MAE este scoasă din cauză, în schimb Secretariatul General al Guvernului este bun de plată - 57 miliarde de lei. În 2003, Departamentul de comerţ exterior revine la Ministerul Economiei şi Comerţului. "Prin protocolul încheiat de Secretariatul General cu Ministerul Economiei şi Comerţului la data de 30 iulie 2003, se prevede că Ministerul Economiei va fi citat în litigiile cu < Glencore >", spune Eugen Dijmărescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb