Global ESG Monitor: "Dezvăluirea riscurilor financiare şi de business va fi un şoc pentru companiile private"

T.B.
Companii / 30 octombrie 2023

Alexandra Diniţă, General Manager Free Communication, reprezentatul în România al Global ESG Monitor (GEM)

Alexandra Diniţă, General Manager Free Communication, reprezentatul în România al Global ESG Monitor (GEM)

Standardele de raportare pentru sustenabilitate (ESRS) vor aduce obligaţii de raportare considerabil mai mari decât standardele utilizate voluntar până în prezent - companiile trebuie să acopere acum mai mult de 1000 de aspecte sub 82 de cerinţe de raportare ale ESRS, se arată într-un comunicat al Global ESG Monitor, remis redacţiei.

Global ESG Monitor (GEM) a integrat cele peste 1000 puncte de date în ESRS Readiness Toll, un model analitic prin care sunt identificate lipsurile şi decalajul din rapoartele de sustenabilitate faţă de noile standarde ESRS, transmite sursa menţionată.

"Cerinţele de raportare din standardele ESRS sunt complexe şi foarte granulare, fapt ce pune în dificultate conformarea companiilor. Cele care au un model şi un istoric de raportare ESG sunt în situaţia de a-şi evalua eforturile făcute până în prezent şi gradul de pregătire faţă de noile cerinţe - un checklist aproape imposibil, care poate trece de 1000 de aspecte de identificat. Prin experienţa analitică câştigată în evaluarea transparenţei rapoartelor de sustenabilitate, GEM oferă prin ESRS Readiness Tool claritate şi o foaie de parcurs pentru conformare", a declarat Alexandra Diniţă, General Manager Free Communication, reprezentatul în România al Global ESG Monitor (GEM), potrivit comunicatului.

ESRS Readiness Tool analizează rapoartele de sustenabilitate ale companiilor, adaptând modelul său analitic pentru fiecare companie şi domeniul de activitate al acesteia, informează compania. Evaluând peste 1000 de puncte de date, raportul generat arată nivelul actual general de conformitate ESRS şi detaliat pe categorii relevante, precum şi o listă a tuturor lacunelor de conformare identificate, conform sursei citate. ESRS Readiness Tool conţine, de asemenea, o evaluare a efortului necesar pentru a acoperi decalajul faţă de standardele de raportare UE, care permite companiilor să ia decizii strategice, să definească paşii necesari şi să planifice resurse umane şi financiare, arată datele comunicatului.

Materialitatea dublă prevăzută de ESRS solicită companiilor să prezinte 1) impactul potenţial şi real, negativ şi pozitiv, asupra mediului şi societăţii, dar şi 2) impactul financiar potenţial al factorilor externi asupra dezvoltării companiilor, inclusiv asupra fluxului de numerar şi performanţei financiare pe termen scurt, mediu şi lung, menţionează GEM.

"Pentru companiile private obligate la raportare şi care se află la primul raport, prezentarea riscurilor financiare şi de business va fi un exerciţiu de transparenţă greu de digerat, fiindcă este vorba despre aspecte care indică destul de detaliat modelul de business, informaţii considerate sensibile, care de acum vor fi publice. Acest lucru determină deja reacţii undeva între panică şi tactica struţului, iar între aceşti doi poli regăsim un spectru larg de variante, fie o experienţă parţială deja acumulată de la care se poate pleca, fie, mai des, o atitudine de evitare a ceva ce este perceput ca impus şi chiar de totală ignoranţă.

Însă înainte şi mai important decât raportarea acestor aspecte, companiile trebuie să treacă efectiv printr-un proces strategic intern, proiectiv, despre cum trebuie să evolueze în viitor sub impactul factorilor externi. O eroare majoră constă în faptul că pluteşte în aer sentimentul că mai există timp. În realitate însă acest timp şi confortul de până acum nu mai există", a încheiat Alexandra Diniţă, conform sursei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb