Fondurile speculative se îndepărtează de acţiunile marilor companii de tehnologie, care au fost motorul pieţei anul trecut, conform Goldman Sachs, scrie Business Insider.
Potrivit băncii, prima săptămână a anului a fost a treia la rând în care managerii de fonduri speculative au renunţat la acţiuni ale unor nume mari din tehnologia informaţiei, strategii atribuind vânzările acelor fonduri care "caută expunere redusă pe giganţii din tehnologie", mai notează publicaţia menţionată.
"Expunerea generală a fondurilor pe acţiuni din domeniul infotech se apropie de cel mai redus nivel din ultimii cinci ani", conform Goldman Sachs.
Aşa-numitul grup al "celor şapte magnifici", format din Apple, Microsoft, Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Nvidia, Meta Platforms (fostul Facebook) şi Tesla au fost în prim-planul entuziasmului creat de inteligenţa artificială, ceea ce a alimentat ascensiunea indicelui S&P 500, anul trecut.
Dar startul de an a fost slab, în condiţiile în care, investitorii se tem că profiturile marilor nume din tech nu vor putea ţine pasul cu evaluările lor ridicate. În prima săptămână a anului, Apple pierduse peste 100 miliarde de dolari din capitalizare, odată cu scăderea vânzărilor de iPhone în China, în vreme ce acţiunile Tesla au avut o scădere de 4%, compania pierzând poziţia de cel mai mare vânzător de vehicule electrice din lume în faţa chinezilor de la BYD. Luni piaţa a avut o mişcare de revenire.
De asemenea, potrivit Goldman, în perioada de după Crăciun, fondurile speculative au vândut acţiuni ale companiilor producătoare de bunuri neesenţiale de consum (engl. consumer discretionary), sectorul înregistrând "cea mai mare vânzare netă din septembrie".
Anul trecut, indicele S&P 500 s-a apreciat cu 24,2%, "magnificii" având creşteri puternice. Acţiunile Apple au urcat cu 48%, încheind anul cu o capitalizare de aproape trei trilioane de dolari, în vreme ce titlurile Microsoft s-au apreciat cu 57%, ceea ce dădea companiei o evaluare bursieră de 2,79 trilioane de dolari. Titlurile Google au crescut cu 58% (capitalizare de 1,75 trilioane de dolari), cele ale Amazon s-au apreciat cu 81% (capitalizare de 1,57 trilioane de dolari), în timp ce acţiunile Nvidia au urcat cu 239% (capitalizare 1,22 trilioane de dolari). Titlurile Meta s-au apreciat cu 194% (capitalizare 0,91 trilioane de dolari), iar cele ale Tesla au crescut cu 102% (capitalizare 0,79 trilioane de dolari), conform Investors Daily Business.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2024, 07:36)
În cotații, nu se prea văd vânzările! Ce-i aia să scadă Apple cu 100 mld iar apoi să recupereze parțial declinul !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2024, 10:05)
Profitul total net al companiilor in US a crescut cu 50% din 2019-2023. la inflatie oficiala compusa de 18%. din 2010, dupa criza pana in 2019 profitul net a crescut 33%, de la 1,5 trilioane la 2,1 trilioane. azi e 3,2 trlilioane. deci clar o crestere afara din trend, un blip mare bazat pe acei bani cadou pompati de guvernul american in economie. profituri exceptionale ,de unde a venit si denumirea de "greedflation".
Cu toate astea, Apple a avut scaderi de vanzari in ultimele 4 trimestre consecutive. In prima sapataman din 2024 am citit ca le-au scaut vanzarile in China cu 30% fata de 2023.
Banii din pandemie s-au dus, acel blip de profituri, se estimeaza la wall street ca va creste anul asta cu inca 11%. Foarte out of trend, cum am vazut, intre 2010-2019 profiturile au crescut in medie, cu undeva la 3,5%/an inclusiv inflatia.
Mai degraba, te astepti profiturile sa revina in trend, undeva cu 20% mai jos decat azi.
La noi in tara la fel, un blip mare in profituri exceptionale, in energie, banci, comert cu mancare, cu materiale de constructii, agricultura etc, au fost super profituri in 2022, chiar si-n 2023. dar consumatorul e obosit si saracit de atatea cresteri de preturi si de atata consum pe credit. si consumatorul e cheia economiei. nu faptul ca mai face psd o autostrada. e si ce bine ca o fac, dar nu va beneficia toata economia de acolo, decat cei ce lucreaza la respectiva autostrada, pod ce o fi si furnizorii lor.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2024, 15:21)
aia isi umfla cotatiile prin rascumparari de actiuni, scutite de impozit
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2024, 10:24)
Cei 7 Magnifici din S&P 500... nu mai sunt demult magnifici... in index... chiar daca inca mai au o pondere mare...
s c c r e t