Preţul gazelor naturale în Europa va scădea cu circa 30% în următoarele luni, pe măsură ce problemele de aprovizionare se vor ameliora temporar, crede Goldman Sachs, potrivit CNBC.
La hub-ul Dutch Title Transfer Facility (TTF), ce este principalul etalon european pentru preţul gazelor naturale, marţi tranzacţiile se făceau în jurul a 120 de euro pe megawatt-oră. Însă, Goldman se aşteaptă ca această referinţă să coboare până la 85 de euro pe megawatt-oră, în primul trimestru al anului viitor, potrivit sursei menţionate.
Este o schimbare majoră faţă de nivelurile din august când, în contextul marcat de invazia Rusiei în Ucraian şi presiunile ulterioare puse asupra mixului energetic al Europei, preţurile au atins recorduri istorice, de peste 340 de euro pe megawatt-oră. Ulterior, preţul a scăzut, pe fondul mai multor factori, între care: umplerea aproape completă a depozitelor de gaze a Europei pentru această iarnă; temperaturile ce au fost mai blânde decât se aştepta, întârziind astfel începutul perioadei de consum intens; precum şi o supraofertă de gaz natural lichefiat (GNL), scrie publicaţia americană.
Conform CNBC, ultimele rapoarte au arătat că aproximativ 60 de nave aşteaptă să-şi descarce încărcătura cu GNL în Europa, unele fiind achiziţionate chiar din timpul verii, dar sosesc abia acum. Potrivit celor mai recente date ale grupului Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze din Europa sunt în prezent pline în proporţie de 94%.
Pe de altă parte, în ciuda optimismului cu privire la preţurile mai scăzute ale gaze pe termen scurt, liderii europeni fac presiuni ca să-şi asigure aprovizionarea pe termen mediu.
"Echipa noastră estimează o nouă scădere a preţului la 85 de euro în primul trimestru, înainte de o creştere bruscă în vara viitoare, când depozitele sunt reumplute", spun cei de la Goldman. "Estimăm o creştere a preţurilor la puţin sub 250 de euro pe megawatt-oră până la sfârşitul lunii iulie".
De altfel, aşteptările sunt ca preţul gazelor naturale să crească după primele trei luni ale anului 2023 din cauza mai multor factori.
Fatih Birol, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a declarat vineri la CNBC că doar o cantitate foarte mică de GNL va ajunge în piaţă anul viitor. "Dacă economia Chinei îşi revine, anul viitor importurile ţării de GNL ar putea creşte, laolaltă cu cele ale Europei", a spus el.
Conform Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA), anul trecut China a fost cel mai mare importator de GNL. Dar, ca urmare a politicii stricte în privinţa Covid-19, economia chineză s-a confruntat cu o serie de blocaje care i-au afectat creşterea. Acum, orice schimbare a acestei abordări ar creşte cererea de GNL, ceea ce ar duce la creşterea preţurilor şi pentru cumpărătorii europeni.
În plus, la umplerea depozitelor europene au contribuit semnificativ livrările de gaze din Rusia, pe care Uniunea Europeană încearcă să le elimine. De altfel, din octombrie aprovizionarea cu gaz rusesc a fost perturbată, iar Europa doreşte să renunţe complet la combustibilii fosili proveniţi din Rusia.
"Cu certitudine sunt într-o poziţie mult mai bună decât eram în urmă cu câteva luni. Dar, ar trebui să ne aşteptăm la o volatilitate mare în viitor", a spus vineri directorul general al companiei portugheze de utilităţi EDP, la CNBC.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 11:05)
Chiar și așa tot scump rămân!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2022, 12:57)
Normal ca va scadea,dupa ce multe unitati
industriale vor da faliment in europa sau se
vor muta in locatii cu energie IEFTINA