Goldring: "Bugetele companiilor din BET reflectă viziunile acestora într-un peisaj economic în schimbare"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2024

Goldring: "Bugetele companiilor din BET reflectă viziunile acestora într-un peisaj economic în schimbare"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    Contextul geopolitic nesigur şi fluctuaţiile pieţelor financiare - principalele ameninţări ce pot influenţa parcursul economic al ţării noastre în 2024, conform casei de brokeraj

    TeraPlast, Fondul Proprietatea şi OMV Petrom - printre companiile ale căror bugete au fost remarcate de analişti

    "Nuclearelectrica şi Hidroelectrica au adoptat abordări mai conservatoare în bugete, reflectând schimbări în mixul energetic şi alţi factori specifici sectorului", conform Goldring

    Bugetele pentru acest an a companiilor ce fac parte din indicele BET nu reprezintă doar un simplu exerciţiu contabil, ci o reflectare a strategiilor şi viziunilor acestora într-un peisaj economic în continuă schimbare, se arată într-un raport al Departamentului de Analiză şi Strategii de Piaţă al societăţii de brokeraj Goldring.

    "Din punct de vedere macroeconomic, perspectivele sunt, în general, optimiste, cu o creştere economică moderată şi anumite riscuri iminente. Principalele ameninţări care ar putea influenţa parcursul economic al României în 2024 sunt legate de contextul geopolitic nesigur şi de fluctuaţiile pieţelor financiare. Conflictul din Ucraina a generat incertitudini semnificative şi poate afecta negativ în continuare economia prin scăderea exporturilor, creşterea inflaţiei şi instabilitatea pieţelor financiare. Măsurile de creştere a ratelor dobânzilor, luate pentru a contracara inflaţia, pot influenţa negativ investiţiile şi consumul, reducând ritmul de creştere economică. De asemenea, instabilitatea politică internă ar putea diminua încrederea investitorilor şi ar putea amâna implementarea reformelor necesare, punând în pericol potenţialul de creştere pe termen lung", se menţionează în raport.

    Conform analiştilor Goldring, în topul cifrelor bugetate pentru anul 2024 se evidenţiază TeraPlast, prin obiectivul său de a avea o creştere semnificativă atât în ceea ce priveşte cifra de afaceri, cât şi rezultatul net. "De asemenea, Fondul Proprietatea şi MedLife îşi direcţionează eforturile către obţinerea unui rezultat net pozitiv, urmărind să revină pe un teren favorabil după pierderile însemnate înregistrate în anul precedent", se arată în document.

    OMV Petrom, un jucător important în domeniul energiei, şi-a fixat drept obiectiv o cifră de afaceri de 33,34 miliarde lei, reflectând o creştere modestă de 1% faţă de anul anterior. În schimb în ceea ce priveşte rezultatul net, compania îşi propune să înregistreze un avans substanţial, cu o creştere de 31% în comparaţie cu 2023. "Pe de altă parte, alte companii, precum Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, au adoptat abordări mai conservatoare, reflectând schimbări în mixul energetic şi alţi factori specifici sectorului", spun analiştii.

    Goldring: "Bugetele companiilor din BET reflectă viziunile acestora într-un peisaj economic în schimbare"

    Despre Romgaz, echipa de la Goldring arată că profitul net bugetat individual este de 2,57 miliarde lei pentru 2024, reprezentând o creştere moderată de 2,4% comparativ cu 2023.

    "Evoluţia preţurilor la gazele naturale, volumul producţiei şi investiţiile viitoare vor fi factori importanţi care vor influenţa profitabilitatea companiei", se menţionează în raport. "Din totalul bugetului de investiţii, suma de 3,29 miliarde lei, echivalentă cu 70%, va fi alocată pentru finanţarea subsidiarei Romgaz Black Sea Ltd., care deţine 50% din perimetrul de gaze de mare adâncime Neptun Deep".

    Transelectrica estimează că veniturile totale pentru anul în curs vor atinge suma de 5,3 miliarde lei, reprezentând o creştere potenţială de 14,21% faţă de rezultatele preliminare. "Creşterea veniturilor din exploatare se datorează combinaţiei dintre creşterea cu 1,24% a cantităţii de energie estimată a fi livrată consumatorilor, dar şi datorită tarifelor pentru serviciul de transport şi de sistem aprobat de ANRE, în creştere cu 4,1%, respectiv cu 32,7% faţă de preţurile medii ponderate înregistrate pe parcursul anului 2023. Pentru anii 2025 şi 2026, se prevede că veniturile vor ajunge la cinci miliarde lei. În ceea ce priveşte profitabilitatea, managementul companiei previzionează o diminuare a rezultatului net, de aproximativ 33%, faţă de rezultatele preliminare, urmărind acelaşi trend şi în anul 2025", se arată în raport.

    BRD-Groupe Societe Generale îşi propune o creştere moderată a venitului net bancar, în principal determinată de majorarea veniturilor nete din dobânzi. "Cheltuielile bancare vor fi influenţate de introducerea impozitului nou de 2% pe cifra de afaceri, de inflaţie şi de investiţiile în tehnologia informaţiei, însă acestea vor fi atenuate de creşterea eficienţei operaţionale. Se estimează că soldul mediu al creditelor va înregistra o creştere de aproximativ 7%, în timp ce avansul depozitelor se aşteaptă să fie de 2%", se menţionează în raport.

    Legat de Sphera Franchise Group, echipa Goldring arată că veniturile totale sunt estimate să crească cu 12,2% faţă de cele din anul anterior (până la aproape 1,65 miliarde lei), fenomen alimentat atât de creşterea veniturilor din restaurantele comparabile cât şi de expansiunea vânzărilor în noile unităţi deschise. "De asemenea, se anticipează o creştere semnificativă a canalelor tradiţionale de vânzare, ajungând la 83% din totalul vânzărilor în 2024, în paralel, vânzările prin intermediul canalelor de livrare vor reprezenta aproximativ 17% din totalul vânzărilor. În plus, se are în vedere deschiderea a şase restaurante KFC în România, investiţii în renovarea restaurantelor şi implementarea soluţiilor de comandă digitală, precum chioşcurile digitale", conform documentului.

    Alte companii ale căror Bugete de Venituri şi Cheltuieli au fost expuse de echipa de Goldring în raport sunt: Transgaz, Electrica, Conpet, Bursa de Valori Bucureşti, One United Properties, Aquila şi Transport Trade Services.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb