Gospodăriile din SUA continuă să se îndatoreze, nu şi pe cardurile de credit

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2021

Călin Rechea

Datoriile gospodăriilor din Statele Unite au atins un nou record în T1 2021, de 14,64 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri trimestriale de 85 de miliarde, după un avans de 206 miliarde de dolari în T4 2020, conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) (vezi graficul 1).

Gospodăriile din SUA continuă să se îndatoreze, nu şi pe cardurile de credit

Faţă de sfârşitul anului 2019, soldul creditului a fost cu 499 miliarde de dolari mai mare, iar faţă de vârful anterior, de 12,68 trilioane de dolari, înregistrat în T3 2008, a fost cu 1,97 trilioane de dolari mai mare.

Valoarea creditelor ipotecare nou acordate a scăzut cu 36,17 miliarde faţă de trimestrul anterior, când s-a înregistrat recordul de 1,174 trilioane de dolari, până la 1,138 trilioane. Cea mai mare parte a fost reprezentată de refinanţări, în condiţiile în care soldul creditului ipotecar a crescut cu 117 miliarde de dolari faţă de T4 2020, până la 10,16 trilioane de dolari.

Soldul creditului acordat pe carduri a înregistrat o scădere substanţială, după cum se arată în raport, de 49 de miliarde de dolari, şi a ajuns la 770 de miliarde. De la sfârşitul anului 2019, soldul creditului acordat pe carduri a scăzut cu 157 de miliarde, o evoluţie "consistentă cu rambursarea creditelor şi reducerea oportunităţilor de consum".

Wall Street Journal a scris recent că americanii îşi rambursează creditele de pe carduri la un nivel nemaiîntâlnit de ani buni, iar companiile care acordă în principal acest tip de credite, cum sunt Discover Financial Services, Capital One Financial sau Synchrony Financial au raportat în T1 2021 o scădere anuală a soldului de 9%, 17% şi 7%.

În aceste condiţii, emitenţii de carduri de credit au trecut la relaxarea condiţiilor de acordare, conform articolului din WSJ, în timp ce iau în considerare că "tendinţa din perioada pandemiei se poate transforma într-o schimbare pe termen lung".

Creditul auto şi-a temperat creşterea anuală în T1 2021 până la 2,7%, de la 3,2% în trimestrul precedent, pe fondul unei creşteri trimestriale de 8 miliarde de dolari, până la un sold de 1,382 trilioane de dolari.

Creditul de studii a înregistrat o creştere trimestrială de 29 miliarde de dolari şi a ajuns la un sold de 1,58 trilioane de dolari, cu 76 de miliarde peste nivelul din T4 2019.

Creditul acordat gospodăriilor, exclusiv creditul ipotecar, a scăzut cu 18 miliarde de dolari faţă de T4 2020, până la 4,149 trilioane, nivel mai redus cu 49 de miliarde de dolari faţă de sfârşitul anului 2019.

Măsurile luate de autorităţi, dar şi de bănci, pentru amânarea plăţilor în cazul celor mai importante categorii de credite continuă să distorsioneze semnificativ adevărata situaţie a incapacităţii de plată.

Astfel, ratele de neperformanţă pentru prima categorie a întârzierilor de plată, cele care au depăşit 30 de zile, şi-au continuat declinul şi în T1 2021 (vezi graficul 2).

Gospodăriile din SUA continuă să se îndatoreze, nu şi pe cardurile de credit

Cea mai puternică scădere s-a înregistrat pentru rata restanţelor de cel puţin 30 de zile de la nivelul creditelor de studii, care a scăzut cu 1,73 de puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, până la 1,18%, şi de la 9,4% înainte de declanşarea pandemiei.

Pentru creditele ipotecare declinul trimestrial a fost de 0,39 puncte procentuale, până la 1,59%, cel mai redus nivel de la începutul perioadei de publicare a datelor, respectiv T1 2003, iar pentru creditul acordat pe carduri şi cel auto rata restanţelor de cel puţin 30 de zile a scăzut cu 0,57 şi 0,29 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, până la 4,55%, respectiv 5,16%.

Scăderi au înregistrat şi ratele restanţelor de peste 90 de zile. În cazul creditelor de studii, rata restanţelor a scăzut până la 6,16%, de la 6,45% în trimestrul precedent, iar valoarea nominală a creditelor restante a scăzut până la 97,6 miliarde, de la 100,3 miliarde de dolari.

Aceasta nu reflectă, însă, adevărata dimensiune a dificultăţilor de rambursare a creditelor de studii, conform raportului de la FRBNY, unde se arată că "rata publicată a restanţelor subestimează adevărata rată a restanţelor, deoarece jumătate dintre creditele de studii se află în perioada de graţie sau beneficiază de amânarea plăţilor".

Astfel, "rata de neperformanţă a creditelor pentru studii este de circa două ori mai mare decât cea publicată", iar valoarea nominală a creditelor de studii cu restanţe de cel puţin 90 de zile ar putea depăşi 200 de miliarde de dolari.

Restanţele de peste 90 de zile de la nivelul creditului auto au crescut până la 66,2 miliarde de dolari, de la 65,5 miliarde, pe fondul unei creşteri a ratei restanţelor cu două puncte de bază, până la 4,79%.

Valoarea creditelor acordate pe carduri cu restanţe de peste 90 de zile a crescut la 76,9 miliarde, de la 76,7 miliarde de dolari, în condiţiile în care rata restanţelor a crescut cu 62 de puncte de bază, până la 9,98%.

Rata totală a restanţelor de peste 90 de zile scăzut în T1 2021 cu 4 puncte de bază, până la 2,29%, cel mai redus nivel din ultimii 14 ani, corespunzătoare unui sold al restanţelor de circa 335 de miliarde de dolari.

Raportul trimestrial de la Federal Reserve Bank of New York mai arată că s-au emis 114 mii de notificări privind incapacitatea de plată a gospodăriilor în T1 2021, un nou minim istoric, după o scădere cu 7.000 de notificări faţă de trimestrul anterior.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Se discuta de mult la ei sa se anuleze efectiv creditele pentru studii.

    Deci este oarecum logic unii sa mai amane plata (mai ales acum in pandemie cand ai o scuza credibila). 

    Sa vedem Biden daca si are curaj sa faca asemenea treaba. 

    1. ...

      Voi ăștia cu cipurile aveți probleme mari la mansardă.

      Vad ca tu esti deja cipat. Rau de tot. Reseteaza-te daca mai poti si daca te lasa cei care te platesc!

      Recunoaște. Porți folii de staniol pentru a te ecrana de vocile hydrei.

    Eram trist , pana am citit comentariile voastre.

    Multumesc de terapie , inegalabililor , e asa bine sa ai compatrioti ca voi cand vrei sa iesi din groapa de potential.

    O zi frumoasa, multa sanatate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb