Datoriile guvernamentale, ale gospodăriilor şi companiilor nefinanciare din China au atins un nou record anul trecut, de 245,4% din PIB, conform celor mai recente date de la Institutul Naţional pentru Finanţe şi Dezvoltare (NIFD) (vezi graficul).
Cea mai mare contribuţie la creşterea anuală cu 6,1 puncte procentuale a gradului total de îndatorare a avut-o gradul de îndatorare al gospodăriilor populaţiei, care a înregistrat un avans de 3,7 puncte procentuale, până la 55,8% din PIB.
Gradul de îndatorare al sectorului guvernamental a crescut cu 2,1 puncte procentuale faţă de 2018, până la 38,3% din PIB, valoare cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul record de 38,8%, înregistrat în 2014.
La nivelul companiilor nefinanciare, creşterea gradului de îndatorare a fost de numai 0,3 puncte procentuale, până la 151,3% din PIB, pe fondul menţinerii tendinţei de scădere începute în prima jumătate a anului 2017.
Valoarea maximă a gradului de îndatorare pentru companiile nefinanciare, de 160,4% din PIB, s-a înregistrat în T1 2017, iar de atunci, declinul de 9,1 puncte procentuale până la sfârşitul anului trecut a fost compensat de creşterea cu 9,8 a gradului de îndatorare a gospodăriilor.
În raportul trimestrial de la NIFD se mai estimează că tendinţele negative din economie, dar mai ales impactul epidemiei de coronavirus, vor conduce la o nouă relaxare majoră a condiţiilor de creditare, iar gradul de îndatorare al economiei reale ar putea creşte cu 10 puncte procentuale în 2020.
Dar este realistă o astfel de prognoză, în condiţiile în care reluarea activităţii economice este marcată deja de întârzieri semnificative, cu efecte deosebit de grave asupra companiilor, în special a celor din categoria IMM-urilor?
Bloomberg scria recent că "milioane de firme din China sunt ameninţate de colaps dacă băncile nu acţionează rapid", iar în articol se sublinia că "rezervele financiare pentru două treimi dintre IMM-uri pot acoperi cel mult două luni de cheltuieli".
La mijlocul lunii trecute, banca centrală de la Beijing a anunţat că "băncile comerciale vor tolera un nivel mai ridicat al creditelor neperformante", conform unei ştiri Reuters.
Cu toate acestea, "mulţi reprezentanţi ai mediului privat de afaceri au declarat că nu pot obţine finanţări pentru plata creditelor scadente şi a salariilor", după cum mai scrie Bloomberg.
Agenţia de ştiri americană a mai arătat că "băncile din China iau măsuri extraordinare pentru a evita recunoaşterea creditelor neperformante".
Pe lângă măsurile care sunt aprobate în mod explicit de autorităţile de la Beijing, băncile chineze mai apelează la evitarea raportării restanţelor către biroul de credit sau la permisiunea acordată debitorilor de a amâna plata dobânzilor cu până la şase luni, conform unor surse anonime citate de Bloomberg.
Analiştii de la S&P Global Ratings consideră că "ar putea trece mai mulţi ani până când se va reveni la normalitate din punct de vedere al recunoaşterii creditelor neperformante", cu efecte negative asupra instituţiilor financiare.
La începutul lunii trecute, S&P a estimat că prelungirea situaţiei de urgenţă determinată de epidemia de coronavirus ar putea conduce la creşterea soldului creditelor neperformante cu circa 5,6 trilioane de yuani (800 de miliarde de dolari) şi la creşterea de peste trei ori a ratei creditelor neperformante, până la 6,3%, după cum mai scrie Bloomberg.
În aceste condiţii, probabilitatea unei eficienţe ridicate şi a unor efecte rapide ale creşterii gradului de îndatorare din economia reală a Chinei este foarte scăzută, mai ales pe fondul lecţiilor oferite la nivel global privind efectele întreruperii lanţurilor de aprovizionare şi producţie.