Guvernul elen intenţionează să vândă unele active deţinute de stat, printre care participaţii la bănci ori un cazinou renumit, ca să obţină banii necesari acoperiri unei părţi din datoria publică.
Premierul George Papandreou a respins, recent, ideea lansată de unii politicieni germani privind vânzarea unor insule nelocuite din ţară, afimând că sunt soluţii mult mai potrivite pentru rezolvarea problemei deficitului bugetar.
Conform guvernului elen, vânzarea unei participaţii la o bancă ("Hellenic Postbank ") sau la o companie de pariuri (OPAP SA), dar şi înstrăinarrea unei cote din compania naţională de telefonie ("Hellenic Telecommunications Organization" SA) ar putea aduce statului 2,5 miliarde de euro (3,76 miliarde de dolari), adică echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut al ţării.
Este posibil ca autorităţile din Grecia să mai scoată la vânzare acţiuni deţinute la alte 15 companii, inclusiv la distribuitorul de apă din Atena şi la o rafinărie petrolieră. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor vrea să înstrăineze avioanele Airbus A340 pe care le deţine încă dinaintea privatizării companiei aeriene naţionale "Olympic Airlines".
Dar, ideea privatizării unor companii de stat nu este primită bine de toţi responsabilii greci.
Constantine Michalos, preşedintele Camerei de Comerţ din Atena, declară, citat de Wall Street Journal: "Privatizarea sună excelent în teorie. Dacă vinzi toate activele de stat, atunci este posibil ca guvernul să-şi atingă ţintele. Însă, în condiţiile actuale de piaţă, activele vor fi vândute ieftin. Haideţi să recunoaştem: în momentul acesta, nu doar Grecia este în recesiune, ci întreaga lume".
Guvernul elen va trebui să prezinte detaliile programului de privatizare. Cea mai valoroasă cotă deţinută de stat pare să fie cea de la compania de pariuri OPAP. Oficialii eleni estimează că Grecia ar putea obţine 1,63 miliarde de euro din privatizarea acesteia.
Cancelarul german Angela Merkel afirmă că o susţinere rapidă a Greciei nu este o soluţie bună. Domnia sa a precizat: "Manifestarea rapidă a solidarităţii nu poate fi o soluţie bună. Trebuie să atacăm problema de la rădăcini. Este necesar ca Grecia să-şi pună pe cont propriu ordine în finanţele publice, iar ajutorul nostru să nu fie prematur".