Grecia insistă pe lângă Austria asupra admiterii imediate a Bulgariei şi României în Schengen, despre care Atena spune că ar fi în beneficiul întregii Uniuni Europene. Aflat la Viena, ministrul elen pentru migraţie şi azil, Notis Mitarakis, s-a întâlnit joi cu cancelarul Karl Nehammer, căruia i-a prezentat "Iniţiativa Greciei privind extinderea zonei Schengen cu România şi Bulgaria", potrivit unui comunicat postat pe site-ul ministerului de la Atena, informează news.ro.
Săptămâna viitoare, ministrul elen vine la Bucureşti şi Sofia.
Grecia sprijină pe deplin intrarea Bulgariei şi României în Schengen, considerând că cele două ţări îndeplinesc toate condiţiile necesare în acest sens, a declarat de la Viena ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarakis.
Atena a cerut preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene să admită de urgenţă Sofia şi Bucureştiul în Schengen, a declarat ministrul Mitarakis.
El a prezentat la Viena cum cooperează cu guvernul bulgar pentru a face faţă valului de refugiaţi şi pentru protejarea frontierelor externe ale UE.
Potrivit guvernului elen, admiterea României şi Bulgariei în Schengen va contribui la dezvoltarea legăturilor comerciale în Uniunea Europeană.
"Ministrul pentru migraţie şi azil, Notis Mitarachi, a fost primit astăzi (joi - n.r.) la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer, iar ieri (miercuri - n.r.) s-a întâlnit cu ministrul de interne, Gerhard Karner. Grecia ia iniţiativa de a sprijini cererea Bulgariei şi României de aderare la spaţiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece de acum înainte vom fi uniţi terestru cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul zonei Schengen. În legătură cu această iniţiativă, suntem în contact cu Preşedinţia suedeză şi cu Comisia Europeană", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului elen pentru Migraţie şi Azil.
"Grecia sprijină integrarea Bulgariei şi a României, întrucât aceasta va contribui la stimularea activităţii economice a ţării, printr-o conexiune terestră cu spaţiul Schengen şi va spori securitatea frontierelor externe ale UE", se mai spune în comunicat.
"Grecia ia iniţiativa de a sprijini cererea Bulgariei şi României de aderare la spaţiul Schengen. Această extindere va aduce, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, care ar fi unită pe cale rutieră cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, şi cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi vizita Sofia şi Bucureştiul. Există probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migraţie, de protecţia frontierelor noastre externe, o problemă care necesită o politică europeană mai coordonată, dar şi mai strictă. Pentru această iniţiativă suntem în contact cu preşedinţia suedeză şi cu Comisia Europeană", a declarat ministrul elen al migraţiei şi azilului, Notis Mitarachi, citat în comunicat.
Bulgaria şi România au aderat la Uniunea Europeană în 2005, iar în 2011 au finalizat cu succes procedurile de evaluare pentru integrarea lor în spaţiul Schengen, care a fost aprobată prin concluziile Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE din 9 iunie 2011. De atunci, Comisia Europeană a exprimat în mod repetat că cele două ţări sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen. În 2022, la iniţiativa Bulgariei şi a României, a avut loc o nouă misiune a UE pe teren, care a confirmat faptul că cele două ţări continuă să îndeplinească în mod eficient standardele stricte ale spaţiului Schengen şi au un istoric exemplar în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acestora. Această chestiune, precum şi integrarea deplină a Croaţiei în zona Schengen, a fost discutată în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE din 8 decembrie 2022. În timp ce cererea Croaţiei a fost acceptată în unanimitate, cererile Bulgariei şi României au fost respinse din cauza obiecţiilor formulate de două ţări (Austria şi Ţările de Jos). Marea majoritate a statelor membre şi-au exprimat sprijinul pentru cele două ţări, subliniind că integrarea lor ar consolida credibilitatea şi securitatea Uniunii, precizează comunicatul Atenei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2023, 18:56)
Articolul asta mi-a adus aminte de bula bursiera din Grecia!
Asa varf crash varf crash e rar de tot!!!
Mare speculatie si lunga reparatie cere; cv de genul cripto acum.
Grecia are nevoie de Romani sa miste si ea cv.
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 00:16)
Cei care voteaza aur nu vor ca romania sa intre in schengen , sunt impotriva NATO si UE . In plus votantii aur tin cu rusii . Pt votantii aur am un mesaj : mutati-va in rusia . Referitor la grecia ce sa zic face treaba lui iohanis si a lui aurescu.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:17)
Pentru votantii psihotici ai USR am un alt mesaj. Mutati-va in Ucraina.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 12:34)
Noua ne convine aici, in UE si in NATO. Fiind multumiti nu trebuie sa ne mutam. Nemultumitii si frustratii HAUR, caramba la rusi.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 12:40)
mUeSeRe, mars la Kiev. Luati un ciomac si traiti valorile europene.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 11:09)
"Bulgaria şi România au aderat la Uniunea Europeană în 2005".
Parcă în 2007...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 13:41)
Corect.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 12:48)
Multa gargara.... mai bine interpretam contextul.
De ce merge Grecia in Austria? Pentru ca austriecii au aratat pe greci cu degetul si le-au cerut sa faca un gard la granita cu Turcia. Care este povestea? A mai fost relatata in Bursa acum o luna, dar printre atat de multe mizerii, cititorii rateaza esentialul.
Grecii nu asigura ca lumea granita cu turcii, care este pe un rau. Migrantii trec raul pe unde vor si cand vor. Grecii ii prind, cand vor si ei, si ii trimit inapoi, dar nimeni nu se streseaza prea mult. Ca doar nu vor cheltui grecii prea multi bani fugind dupa migranti.
Problema migrantilor este ca ei nu prea au ce face in Grecia. Grecii refuza sa le dea viza Schengen desi au dreptul. Orice migrant ajuns intr-o tara Schengen are dreptul sa ceara viza si sa ii pledeze cauza. Grecii le arata usa. Asa ca migrantii nu au alta solutie decat SA ISI CONTINUE DRUMUL catre o alta tara Schengen.
Aceasta cale ar fi cu feribotul catre Italia (si se intampla, dar cu riscuri mari). Sau terestru, prin Serbia, Macedonia..... greu, multe puncte de trecere a frontierei. O alta cale este Bulgaria-Romania-Ungaria. La fel de greu, poate chiar mai greu.
Dar daca cele doua tari intra in Schengen? S-a terminat. Sute de mii de migranti vor lua cu asalt raul dintre Turcia si Grecia si apoi cu masinile, direct in Bulgaria si Romania, si in cateva ore fac cozile la birourile de vize Schengen. Iar apoi, direct la Viena.
In acest articol, grecii dau din gura ca nu ii costa nimic despre intrarea celor doua tari in Schengen.... dar in realitate, privirile sunt pe ei, ca ei trebuie sa construiasca gardul la frontiera cu Turcia si sa isi ia in serios rolul de tara de granita a UE.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 15:44)
Ar putea construi un gard dar din banii UE ca doar nu sunt grecii paznicii austriecilor.Problema austriecilor in special si a vesticilor in general consta in faptul ca isi doresc slugi fara simbrie,adica sclavi.Care este problema grecilor(sau a noastra)ca nu vor migrantii la noi?Drum bun,cale batuta,drum intins!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2023, 17:29)
Schengen este si un spatiu de solidaritate si uniformitate. La cum gandesti, Romania nu merita intrarea in Schengen.