Grecia insistă: "Suntem foarte aproape de un acord cu creditorii"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2015

Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) spun că rămân "flexibili" în privinţa negocierilor pe marginea datoriilor Greciei şi speră că Atena şi creditorii săi vor ajunge în curând la un acord care să permită deblocarea fondurilor."Suntem flexibili. Suntem deschişi să analizăm toate opţiunile. Dar, trebuie să insistăm pe atingerea obiectivelor programului de asistenţă financiară", afirmă Gerry Rice, purtător de cuvânt al FMI.

Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) spun că rămân "flexibili" în privinţa negocierilor pe marginea datoriilor Greciei şi speră că Atena şi creditorii săi vor ajunge în curând la un acord care să permită deblocarea fondurilor."Suntem flexibili. Suntem deschişi să analizăm toate opţiunile. Dar, trebuie să insistăm pe atingerea obiectivelor programului de asistenţă financiară", afirmă Gerry Rice, purtător de cuvânt al FMI.

Actualizare 19:01 CE: "Grecia şi creditorii internaţionali înregistrează progrese, dar în ritm lent"

Comisia Europeană anunţă că Grecia şi creditorii internaţionali au înregistrat progrese în discuţiile pe tema planului de asistenţă financiară, dar evoluţiile se înregistrează într-un ritm lent.

"Este necesar mai mult timp, sunt necesare mai multe eforturi pentru acoperirea diferenţelor din negocieri", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, citat de Reuters.

"Salutăm angajamentul autorităţilor grece de a accelera colaborarea cu instituţiile internaţionale în scopul obţinerii unui acord în timp util. Contactele constructive sunt în curs de derulare şi se înregistrează unele progrese, chiar dacă într-un ritm lent", a spus reprezentantul Comisiei Europene.

Guvernul Greciei a anunţat că are fonduri pentru plata pensiilor şi salariilor angajaţilor bugetari pe luna în curs, semnalând însă că are nevoie urgentă de un acord cu creditorii internaţionali pe fondul temerilor privind intrarea ţării în faliment.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 16:00 Oficial BCE: Negocierile dintre Grecia şi creditori se apropie de "sfârşitul jocului"

Yves Mersch, membru al comitetului executiv al BCE, a declarat, la sfârşitul săptămânii, că Grecia se apropie de "sfârşitul jocului" în negocierile cu creditorii, precizează MarketWatch.

Potrivit unui document al Fondului Monetar Internaţional (FMI), văzut de Channel 4 News, "nu va fi nici o posibilitate pentru guvernul elen să ramburseze întreaga sumă" de 1,5 miliarde de euro, fără un alt ajutor financiar al creditorilor, informează MarketWatch.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului elen a declarat că instituţiile statului vor plăti, în mai, salariile şi pensiile din sectorul public, dar Grecia mai are nevoie de un acord cu creditorii, până la sfârşitul lunii, citează Reuters.

În schimb, creditorii nu sunt de acord să ofere un nou împrumut până când Grecia nu va accepta o serie de revizii economice, pe care guvernul "anti-austeritate" refuză să le accepte deoarece ar afecta populaţia, arată MarketWatch.

(M.C.)

---

Atena, în negocieri avansate cu chinezii pentru vânzarea portului Pireu

Premierul elen Alexis Tsipras susţine că guvernul pe care îl conduce este "foarte aproape" de un acord cu creditorii ţării, care să permită deblocarea fondurilor atât de necesare, însă subliniază că "nu există posibilitatea" ca Atena să facă unele concesii în negocieri, mai precis să accepte reducerea pensiilor şi salariilor, aşa cum solicită zona euro.

Tsipras încearcă să ajungă cât mai curând la un acord cu creditorii, în condiţiile în care, în lipsa finanţării, guvernul său riscă să intre în incapacitate de plată în această vară.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de asistenţă obţinut în 2010 de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), însă această tranşă nu va fi deblocată până când Atena nu va adopta măsurile de reformă dorite de creditori.

Premierul elen a declarat vineri seara: "Pare că ne-am înţeles cu instituţiile creditoare în privinţa unor aspecte, ceea ce ne face optimişti. Credem că suntem foarte aproape de o înţelegere". Însă, oficialul a adăugat: "Câteva aspecte rămân deschise (...) Vreau să dau din nou asigurări poporului grec că nu există posibilitatea ca guvernul elen să cedeze în privinţa salariilor şi pensiilor. Salariaţii şi pensionarii au suferit destul".

Amintim că Tsipras a câştigat alagerile din Grecia în luna ianuarie, promiţând că nu va mai lua măsuri de austeritate, aşa cum au făcut guvernele anterioare.

"Cosco", pe lista scurtă pentru achiziţia a 51% din Autoritatea Portuară Pireu

Grecia se află în negocieri avansate cu firma chineză de transport maritim "Cosco", interesată să preia o participaţie majoritară la Autoritatea Portuară Pireu, potrivit afirmaţiilor făcute vineri de ministrul apărării de la Atena, Panos Kammenos.

"Cosco" are deja controlul a două dintre cele trei terminale de containere ale portului Pireu şi, alături de alte firme străine, este pe lista scurtă pentru achiziţia participaţiei de 51% din Autoritatea Portuară Pireu.

"Negocierile avansează, a fost inclusă în discuţii şi reţeaua de cale ferată. Grecia vrea să consolideze cooperarea cu firma Cosco în cel mai mare port al ţării - Pireu", a declat Kammenos.

În februarie anul acesta, noul Guvern de la Atena anunţa că îngheaţă privatizarea activelor de stat, inclusiv a celor mai mari porturi ale ţării, Pireu şi Salonic. Dar, creditorii internaţionali ai Atenei au cerut continuarea privatizărilor, în schimbul asistenţei internaţionale.

Bundesbank critică majorarea plafonului finanţării de urgenţă pentru băncile elene

Jens Weidmann, guvernatorul băncii centrale germane (Bundesbank), a criticat majorarea săptămânală a plafonului liniei de finanţare de urgenţă ELA (aprobată de Banca Centrală Europeană - BCE) destinată creditorilor eleni, considerând că această măsură încalcă interdicţia finanţării guvernelor.

"Ţinând cont de interdicţia finanţării statelor, nu cred că este în regulă ca băncile care nu au acces la pieţe să obţină fonduri cu care apoi să finanţeze obligaţiunile guvernului lor, care, de asemenea, nu are acces la pieţe", a afirmat Jens Weidmann, citat de Handelsblatt.

Săptămâna trecută, BCE a majorat cu 1,1 miliarde de euro, la 80 de miliarde de euro, plafonul liniei de finanţare de urgenţă ELA. BCE a dat asigurări că menţine un control strict al banilor proveniţi din ELA, ca să evite utilizarea acestora pentru finanţarea directă a Guvernului de la Atena.

Amintim că, la începutul acestui an, BCE a decis să nu mai accepte obligaţiuni elene drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale din Grecia, astfel că sarcina finanţării acestora a ajuns la banca centrală elenă. Totuşi, BCE păstrează controlul, în condiţiile în care aprobă împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin ELA.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Grecia are o datorie de 260 miliarde de euro si se vorbeste de portul Pireu. Ce daca se vinde portul ca oricum nu se rezolva nimic. Grecia ii racaie pe nemti ca vor intra chinezarii mai ieftine insa simpla vanzare a portului este garagara cu ceai de musetel in metastaza.

    Deci, Grecia s-a imprumutat, promitand ca plateste in anumite conditii, adica a primit o linie de credit, refinantata de 2 ori. Conditiile refinantarii le-a negociat tot Grecia, prin intermediul reprezentantilor sai. A luat majoritatea banilor din refinantarile respective, iar acum vrea ultima transa. Insa, Grecia nu a indeplinit conditiile refinantarii, nu? Indiferent cine este reprezentantul Greciei, ca tara, el trebuie sa-si asume obligatiile asumate in cadrul refinantarilor respective, nu? Bineinteles ca reprezentantii, unii sau altii, pot re-negocia termenii, dar daca nu rezolva nimic, atunci trebuie sa indeplineasca conditiile acceptate initial, nu? Indiferent de cine este reprezentantul Greciei. In cazul in care nu vor sa-si asume conditiile negociate initial, nu vor primi restul de bani, sau vor plati creditul. Sun multe alte tari care au indeplinit conditiile negociate cu creditorii si au terminat cu creditele respective. Portugalia este unul din cele mai bune exemple. Au indurat austeritatea pana au intrat pe profit si au inceput sa plateasca inapoi creditul. Deci, dl.Tsipras ar trebui sa inteleaga ca el este reprezenantul Greciei, care si-a asumat niste termeni. Cum naiba sa vrea restul de bani fara sa indeplineasca macar termenii negociati de fostul reprezentant al Greciei? Adica el nu este Grecia? Sau Grecia nu este debitorul initial? Sau pot plati creditul? In nici un caz nu pot cere restul de bani, daca nu-si asuma conditiile stabilite pana acum. Va dati seama ce s-ar intampla? Este ca si cum o firma, schimbandu-si directorul general, sau presedintele, adica reprezentantul in fata bancii, nu ar mai plati dobanzile si creditul. Sau le-ar plati, dar nu ar respecta conditiile impuse de credit. Ar fi interesanta o asemenea anarhie generalizata... Oricum, daca vor sa vanda active, e treaba lor. Dar trebuie sa indeplineasca conditiile asumate, apoi sa vanda activele si sa plateasca creditul. Dupa asta, pot face ce vor, inclusiv sa-si mareasca pensiile si salariile functionarilor publici, daca au cu ce. Dar nu cu bani imprumutati pentru care nu vor sa raspunda... Chiar nu are sens incapatanarea lor. Fiscalitate nu vor, ordine nu vor, restructurare nu vor, pai atunci ce vor? Iar daca problema o au oamenii actuali alesi, ar trebui ca ei sa plece si sa vina altii, care inteleg logica. Si poate recupereaza si ce mai datoreaza Germania, din razboiul al doilea, daca le datoreaza ceva, dar fiecare la timpul sau. Amestecarea tuturor acestora nu duce la nimic, ci atrage doar dispretul si dezvaluie panica celui care nu poate motiva ceva irelevant.

    1. Pai de ce i-ati primit in U.E, ma filozofilor de 2 bani?

      nu stiati cine sunt?

      ba da STIATI ASA CA...; 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb