GRECO avertizează România în privinţa incriminării mitei şi traficului de influenţă

V.R.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 15 februarie 2013

Ţara noastră a implementat sau a tratat în mod satisfăcător numai trei din cele douăzeci de recomandări cuprinse în raportul "A treia rundă de evaluare" pe temele "Incriminării" şi "Transparenţa finanţării partidelor", anunţă Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO).

Raportul GRECO, adoptat în decembrie 2012 şi publicat în februarie 2013, arată că 13 din restul de 17 recomandări rămase au fost parţial implementate, iar patru nu au fost implementate.

GRECO precizează că la tema "Incriminări", România a trecut printr-un proces de reformă legislativă cuprinzător şi lăudabil în ceea ce priveşte dreptul penal, dar regretă atitudinea autorităţilor noastre faţă de extinderea aplicabilităţii prevederilor luării de mită şi a traficului de influenţă. "Împreună cu propunerile recent introduse de modificare a Legii de punere în aplicare a noului Cod Penal, se aşteaptă ca dispoziţiile din noul cod (...) să răs­pundă cerinţelor celor mai multe recomandări. GRECO regretă faptul că autorităţile nu şi-au schimbat atitudinea cu privire la extinderea aplicabilităţii prevederilor luării de mită şi a traficului de influenţă la actele/omisiunile care nu sunt în competenţa funcţionarului şi cu privire la revizuirea şi modificarea dispoziţiilor regretului efectiv", notează raportul.

GRECO recomandase României să incrimineze corupţia activă şi pasivă în sectorul public, precum şi traficul de influenţă astfel încât să acopere toate actele/omisiunile efectuate în exerciţiul funcţiei de către un funcţionar public, indiferent dacă sunt sau nu în sfera de competenţă a acestuia.

GRECO susţine că nu poate decât să impulsioneze autorităţile de la Bucureşti să finalizeze procesul de reformă şi să pună în aplicare în cele din urmă Noul Cod Penal.

Pe partea referitoare la transparenţa finanţării partidelor politice, GRECO a constatat procesul angajat să modifice legislaţia în domeniu, precum şi sprijinul exprimat de Parlament pentru acest proces. "Dacă s-ar adopta, modificările ar umple o serie de lacune identificate în Raportul de Evaluare. În special, publicul va avea acces la situaţiile financiare anuale ale partidelor politice", conform GRECO.

Raportul GRECO a salutat faptul că toate recomandările în materie sunt luate în considerare şi că Autoritatea Electorală Permanentă pare să-şi consolideze progresiv poziţia şi autoritatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb