Greenpeace: În România încă există culturi ilegale de soia modificată genetic

E.D.
Companii #Agricultură / 25 septembrie 2014

În urma unor investigaţii realizate de echipa Greenpeace România, reiese faptul că în ţara noastră există culturi de soia modificată genetic, deşi acest lucru este interzis în Uniunea Europeană, dar şi în România, odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană în anul 2007, informează un comunicat remis astăzi redacţiei.

Potrivit documentului citat, echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august - septembrie 2014, din judeţul Botoşani în urma unor sesizări locale, în urma testelor, 10 din 10 probe ieşind pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat şi de un laborator acreditat din Viena, Austria, informează Greenpeace. În alte judeţe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise.

Greenpeace a contactat şi autorităţile cu atribuţii de verificare în domeniu - Comisariatele Judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu şi Direcţiile Agricole Judeţene, pentru a afla informaţii în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor şi măsurile luate în aceste cazuri.

Din mare parte dintre răspunsurile primite de la autorităţi, însă, reiese că până în prezent nu a fost realizată nicio monitorizare pentru a identifica eventualele cazuri de cultivare ilegală a OMG-urilor interzise sau cele de contaminare în urma cultivării porumbului modificat genetic MON810, ori în urma cultivării soiei modificate genetic în mod legal (pre-2007) şi ilegal (post-2007). De asemenea, în doar câteva locuri s-au efectuat controale ca urmare a sesizărilor primite şi s-au aplicat sancţiuni la identificarea unor cazuri de cultivare ilegală împreună cu dispoziţii de a distruge culturile respective, dar nu întotdeauna a fost şi verificată distrugerea lor. Din unele scrisori a reieşit chiar faptul că autorităţile cu responsabilităţi de monitorizare şi control nu dispun de mijloacele necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile, în speţă de echipamente adecvate pentru testare şi de laboratoare.

Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, declară: "Având în vedere gravitatea situaţiei şi faptul că autorităţile sunt incapabile să monitorizeze şi să ţină sub control cultivarea organismelor modificate genetic, în acord cu legislaţia naţională şi cea comunitară, Greenpeace solicită Guvernului Român să dispună următoarele: inspectarea de urgenţă a locaţiilor în care au fost descoperite culturi de soia modificată genetic şi distrugerea acestora pentru a evita contaminarea; inspectarea de urgenţă a cel puţin 10% dintre culturile de soia din judeţul Botoşani, pentru a identifica alte eventuale cazuri de cultivare ilegală (având în vedere că 100% din pobele prelevate de Greenpeace din acest judeţ au ieşit pozitive); măsuri prin care să se asigure excluderea posibilităţii ca firmele care contractează şi achiziţionează soia de la fermierii din Botoşani să cumpere soia modificată genetic; dotarea autorităţilor responsabile cu monitorizarea şi controlul în ceea ce priveşte organismele modificate genetic cu echipamente adecvate şi eficiente şi, de asemenea, cu laboratoare în care să fie posibilă testarea pentru OMG-uri, cel puţin la nivel regional; o mai bună instruire a personalului reprezentant al acestor autorităţi; înăsprirea sancţiunilor pentru fermierii care cultivă ilegal soia modificată genetic; instituirea unui moratoriu în ceea ce priveşte cultivarea şi importul de organisme modificate genetic, cel puţin până când autorităţile române se vor dovedi capabile de a realiza o monitorizare activă şi de a ţine sub control strict cultivarea şi importul acestora."

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, cultivarea de soia modificată genetic a fost interzisă în România, pentru a se alinia la reglementările UE.

În prezent, singurele plante modificate genetic autorizate pentru cultivare în Europa şi în România sunt porumbul MON810 şi cartoful Amflora de la BASF.

Mai multe ţări europene, printre care şi Austria, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria şi Polonia au interzis cultivarea de organisme modificate genetic.

În februarie 2013, Romania a semnat Declaraţia pentru soia nemodificată genetic, care presupune implicarea într-un proiect de sprijin pentru cultivatorii de soia nemodificată genetic din bazinul Dunării. România se alătură astfel ţărilor riverane Dunării care au semnat deja declaraţia: Austria, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Ungaria, Slovenia, Elveţia şi regiunea Bavariei.

Programul Danube Soya a fost înfiinţat pentru a promova şi răspândi cultivarea, procesarea şi comercializarea de soia nemodificată genetic, de calitate certificată, în bazinul Dunării. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea şi garantarea unei surse de proteine nemodificate genetic pentru Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb