Greg Konieczny: "Listarea Hidroelectrica riscă să nu mai aibă loc în acest an"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 martie 2017

Greg Konieczny: "Listarea Hidroelectrica riscă să nu mai aibă loc în acest an"

Listarea Hidroelectrica riscă să nu mai aibă loc în acest an, a declarat, ieri, Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv în cadrul Templeton Emerging Markets Group şi co-manager al Fondului Proprietatea, în cadrul unei conferinţe de presă. Domnia sa a enumerat printre cauzele întârzierii listării conducerea interimară a companiei, lentoarea procesului de pregătire pentru listare şi inexistenţa unui angajament ferm din partea Guvernului în acest sens.

Greg Konieczny a spus: "Cu Hidroelectrica, cea mai mare dintre deţinerile noastre, cu o cotă de 40% din valoarea activului net al Fondului Proprietatea, suntem încă în situaţia de a avea un consiliu şi un management interimar. (...) Guvernul anterior a concluzionat procesul de selecţie a noului Consiliu de Administraţie al Hidroelectrica, în acord cu principiile guvernanţei corporative din companiile de stat. (...) Sperăm să avem într-o lună o decizie din partea Guvernului, care într-un final să numească noul Consiliu pentru următorii patru ani. Acest Consiliu ar trebui apoi să selecteze conducerea executivă a Hidroelectrica şi împreună să conducă compania pe viitor şi să termine procesul de listare. S-au făcut foarte puţine progrese în ultimele luni legate de această listare şi multe dintre decizii stagnează pe la diferite comisii şi la diverse niveluri ale Guvernului.(...) Mai este şi problema investiţiilor secundare în activele companiei, care ar trebui să fie transferate în afara companiei înainte de listare. Aşa că, dacă nu va fi luată o decizie foarte clară si un angajament ferm la cel mai înalt nivel în Guvern pentru listarea Hidroelectrica, devine din ce în ce mai puţin probabil ca această listare sa aibă loc înainte de finalul anului".

Pe de altă parte, co-managerul Fondului Proprietatea a subliniat că, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii guvernului, premierul Sorin Grindeanu şi-a exprimat disponibilitatea să sprijine listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti.

"Premierul a avut o întâlnire de lucru cu noi în care s-a discutat şi despre oferta publică iniţială de la Hidroelectrica, iar domnul prim-ministru şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini acest proces de la nivelul funcţiei sale. Am discutat, de asemenea, şi unele aspecte tehnice mai de detaliu, planuri de lucru sau aspecte de care ar trebui să se ocupe ambele părţi pentru a accelera procesul şi, de asemenea, pentru a maximiza valoarea ofertei", a mai declarat Konieczny, citat de Agerpres.

El a precizat că Hidroelectrica nu are nevoie de numerar suplimentar pentru investiţii.

"Am discutat nu doar cu domnul prim ministru, dar şi cu ministrul de finanţe pentru că suntem conştienţi de deficitul bugetar din acest an. Dacă oferta publică iniţială a Hidroelectrica se face printr-o majorare de capital, acesta este un proces foarte larg utilizat pentru a avea un efect de levier înainte ca o companie să primească un aflux de bani. Dacă ne uităm la nevoile de investiţii ale Hidroelectrica, compania nu are cu adevărat nevoie de numerar suplimentar pentru investiţii. Toate investiţiile pot fi uşor finanţate din fluxul de numerar dacă nu din amortizări. Este vorba, de asemenea, şi de maximizarea preţului Hidroelectrica în timpul ofertei publice iniţiale", a afirmat oficialul FP.

Veniturile Hidroelectrica au crescut cu 4% în 2016, comparativ cu anul anterior, în timp ce profitul net al companiei s-a majorat, în aceeaşi perioadă, cu 41%, crescând de la 900 de milioane de lei în 2015 la 1,27 miliarde de lei.

De asemenea, la sfârşitul anului 2016, compania deţinea lichidităţi de 1,7 miliarde de lei.

Conform datelor prezentate pe pagina de internet a companiei, Ministerul Energiei este principalul acţionar al Hidroelectrica cu o deţinere de aproximativ 80%, în timp ce Fondul Proprietatea are 20% din acţiunile companiei.

În 2013, Guvernul a decis listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, prin majorarea capitalului şi lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Stat roman,nu pierde controlul asupra societăților din sectorul energetic si nu uita de consolidarea independentei energetice a României,vrăjit de sfaturile unui fost fotbalist.

    Dacă rezultatele sunt bune ,dacă profitul este extraordinar ,dacă exista disponibilități si seplatesc impoziteze dividende la stat de ce trebuie privatizata ,ca sa umflam averea unora ca Eliot sa diminuam veniturile bugetaresi puterea e decizie in sectorul energetic??!

    1. Pentru ca, daca privesti putin in urma, au fost necesari 4 ani de insolventa ca firma sa scape de capusele "baietilor destepti" din energie care au dus-o pe pierdere. Pentru ca statul este un prost administrator care lucreaza in interesul sau mai bine atunci cand este biciuit de investitori privati cointeresati ca firma sa produca profit, in majoritatea celorlate cazuri statul fiind interesat de umplerea anumitor buzunare. Pentru ca bugetul din acest an a inceput slab inca din prima luna la capitolul incasari iar pomenile (promisiunile) electorale pun o presiune si mai mare pe buget incepand cu a doua luna a anului astfel incat o vanzare pe bursa a unui pachet de actiuni de 20% din Hidroelectrica ar putea fi o gura de aer pt guvern.

      Like!!!

      Vorbeste supermanagerul de la FP de maximizarea pretului dar daca privim in urma la ce preturi a lichidat portofoliul FP nu prea se leaga. De la TEL pana la SNP a vandut prost . De la Erste, Alr si SNN a investit prost. Trebuie scos din portofoliul FP si pachetul de la Hidroelectrica cat mai repede !

    Cel mai sanatos ar fi ca FP sa vanda participatia sa de 20% pe bursa, iar Guvernul sa vanda doar un 5%, ca sa fie un pachet de 25% destinat investitorilor.

    Scopul nu este scaderea cat mai mare a participatiei statului, ci listarea Hidroelectrica la bursa cu un procent rezonabil, sufficient pentru a intra in categoria pietelor emergente. 

    1. cea mai buna idee

    trebue schimbat modul de privatizare incepand cu Hidroelectrica ,astfel in prima faza actiunile oferite sa fie adresate persoanelor fizice si societatilor private romanesti cele care au contribuit la realizarea acestui obiectiv si numai dupa listare sa participe restul de actori ai pietei de capital prin achizitii de actiuni,succes

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb