GREVA DE LA METROREX ŞI RATB - SUSPENDATĂ Salarii şi mai mari pentru lucrătorii de la metrou

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 14 octombrie 2013

Salarii şi mai mari pentru lucrătorii de la metrou

Deşi salariul mediu net este de 2.900 de lei, lucrătorii de la metrou vor mai mulţi bani

Angajaţii de la metrou au obţinut indexarea salariilor cu indicele inflaţiei pe 2014, începând cu data de 1 ianuarie 2014, după cum ne-a spus, vineri, Ion Rădoi, preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM).

"Vorbim despre nivelul inflaţiei care va fi estimat în bugetul pentru 2014, întrucât am negociat în baza Memorandumului încheiat cu FMI. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice şi Institutului Naţional de Statistică, este vorba de 3%, însă dacă această cifră va fi mai mare în bugetul pe anul viitor, şi salariile noastre vor fi majorate în mod corespunzător", ne-a declarat domnia sa.

În acest context, lucrătorii Metrorex au renunţat la greva anunţată pentru astăzi şi mâine, suspendând-o pe termen nelimitat.

Potrivit lui Ion Rădoi, remuneraţiile salariaţilor de la metrou nu au mai fost majorate de cinci ani. Cu toate acestea, lucrătorii Metrorex au un salariu mediu net de 2.900 de lei.

Ion Rădoi a menţionat că, în cursul negocierilor care au avut loc vineri la sediul Ministerului Transporturilor, a fost semnat un proces-verbal, stabilindu-se ca, pe parcursul acestei săptămâni, să fie semnat noul Contract Colectiv de Muncă (CCM).

"În cazul în care Contractul Colectiv de Muncă nu va fi semnat în cursul săptămânii viitoare (n.r. săptămâna aceasta), este posibil să reprogramăm greva generală. În orice caz, vom anunţa în cursul săptămânii viitoare (n.r. săptămâna aceasta) dacă greva va fi reprogramată sau conflictul de la Metrorex se va stinge", a spus Ion Rădoi.

Cele două părţi au discutat şi pe marginea altor clauze contractuale, de natură formală, ajungând la o înţelegere asupra lor, potrivit reprezentantului USLM.

Iniţial, greva anunţată de angajaţii Metrorex a fost programată pentru 30 septembrie, manifestarea fiind reprogramată.

Sindicaliştii de la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) au spus că doresc să fie solidari cu cei de la metrou, menţionând că vor întrerupe şi ei lucrul odată cu colegii din subteran.

În condiţiile actuale, în care angajaţii Metrorex au ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, nici lucrătorii de la RATB, al căror contract colectiv de muncă va expira peste două luni, nu vor mai face grevă.

Recent, premierul Victor Ponta a spus că declanşarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect şi de bun-simţ, în condiţiile în care compania Metrorex beneficiază de subvenţii de la buget, respectiv din încasările strânse de la toţi românii, nu doar de la bucureşteni.

"Ei vor salarii mai mari, noi plătim subvenţii de la toţi cetăţenii României pentru metrou. Ce se poate face facem, dar, în acelaşi timp, nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate şi, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta", a spus subliniat şeful guvernului.

Sindicaliştii cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare, fiind nemulţumiţi şi de absenţa finanţării pentru asigurarea condiţiilor la locurile de muncă, dar şi de modul în care sunt derulate lucrările la Magistrala V - Drumul Taberei-Universitate.

Reprezentanţii USLM susţin că revendicările au la bază, în primul rând, deteriorarea nivelului de trai.

În data de 17 septembrie, angajaţii Metrorex au organizat o grevă de avertisment, activitatea fiind oprită între orele 4.00 şi 6.00.

În ziua următoare, peste 3.000 de sindicalişti au participat la un miting şi la un marş de protest.

Ion Rădoi declara, la mitingul din centrul Capitalei, că Victor Ponta este "cel mai indiferent şi arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990", pentru că a primit 11 scrisori privind situaţia transportatorilor şi nu a răspuns la niciuna.

Contractul Colectiv de Muncă din cadrul Metrorex a expirat în data de 31 martie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Lucratorii de la Metrou sunt mai bine platiti decat 80-90 de procente din populatia Romaniei. Care populatie le plateste subventiile si, implicit, o parte din salarii. De ce le-as plati si mai mult? Daca li se pare salariul mic pot pleca sa caute in alta parte... Sa vada si ei cum se traieste cu salariul minim de 800 de lei...

    1. si acum ce sa facem??? sa stam si noi cu miinile in sin pina ne ajungi tu din urma???nu ar fi mai indicat ca toti din tara asta sa luptam pentru salari mai mari decit sa ne privim cu ciuda uni pe alti in timp ce guvernanti se bucura ca ne certam intre noi???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb