Guvernul britanic, condus de premierul David Cameron, s-a confruntat, ieri, cu cea mai importantă grevă de la sosirea sa la putere, în 2010. Funcţionarii publici au protestat astfel faţă de îngheţarea salariilor şi tăierile de cheltuieli bugetare.
Profesori, pompieri, angajaţi ai metroului, agenţi municipali şi alţi lucrători din sectorul public au mărşăluit din faţa sediului BBC, din centrul Capitalei, către Trafalgar Square. Totodată, au fost lansate manifestaţii în faţa Parlamentului din Westminster, a unor tribunale, muzee, primării sau centre de recrutare, dintre care unele au rămas închise.
Premierul David Cameron a criticat dur greva, afirmând că "oamenii ar face mai bine să meargă să muncească". Conform spuselor sale, ziua de grevă a fost "opera unei minorităţi", mai ales în şcoli, unde sindicatul naţional al profesorilor a votat în favoarea grevei cu o rată de participare de numai 27%.
Anul trecut, angajaţii administraţiilor locale britanice au primit o majorare de 1% a salariilor, după o îngheţare a veniturilor timp de trei ani, impusă de Cabinetul condus de premierul David Cameron în vederea reducerii deficitului bugetar. În anul curent, autorităţile le-au mai propus acestor angajaţi o creştere salarială de 1%, în condiţiile în care inflaţia preţurilor retail (RPI) a fost de 2,4% în iunie.
"Continuarea îngheţării salariilor afectează funcţionarii din punct de vedere moral, dar şi calitatea serviciilor din domeniu, iar astăzi (n.r. ieri) spunem că ne-a ajuns", a declarat secretarul general al sindicatului Unison, Dave Prentis.
De la momentul la care David Cameron a devenit premier, în 2010, salariile din sectorul public britanic au sporit cu 3%, iar inflaţia RPI - cu aproape 20%, conform Unison.