• Salariaţii Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) au declanşat o grevă spontană în semn de protest faţă de strategia de descentralizare a Ministerului Agriculturii ce prevede, printre altele, desfiinţarea Agenţiei
Circa 170 de salariaţi ai Agenţiei Domeniilor Statului au intrat, ieri, timp de două ore, în grevă spontană, în semn de protest faţă de strategia de descentralizare a Ministerului Agriculturii, ce prevede, printre altele, şi desfiinţarea Agenţiei.
În cadrul şedinţei de Guvern de astăzi, proiectul de descentralizare a Ministerului Agriculturii ar urma să fie discutat de către miniştrii cabinetului Boc şi să devină, printr-un act normativ, literă de lege.
Conform strategiei, ADS se va desfiinţa, după ce îşi va descentraliza activităţile şi îşi va transfera activele şi pasivele către Consiliile Locale.
Ziarul BURSA a relatat, pe larg, despre consecinţele şi dedesupturile desfiinţării agenţiei: salarii compensatorii de 10 milioane de euro, peste 100.000 de cereri de retrocedare rămase nesoluţionate, privatizarea societăţilor de stat cu profil agricol de către AVAS, peste 2.000 de dosare în instanţă, probleme la renta viageră şi nu în ultimul rând, - adevărata miză a desfiinţării ADS, după unii - transferul către consiliile locale şi judeţene a peste 400.000 de hectare de teren care valorează peste un miliard de euro.
Acest lucru a stârnit revolta salariaţiilor Agenţiei care, conform spuselor lor, nu au fost consultaţi cu privire planurile ministerului, în condiţiile în care mulţi dintre ei îşi vor pierde locurile de muncă.
Cu toate că ministrul Agriculturii Ilie Sârbu a dat asigurări că salariaţii ADS nu vor rămâne pe drumuri, ci vor fi redistribuiţi în alte structuri ale ministerului de resort, angajaţii ADS privesc cu neîncredere şi pesimist spre viitor.
Liderul de sindicat Stelian Naciadi a declarat, pentru BURSA, că salariaţii ADS nu au primit nici măcar garanţia că vor primi salarii compensatorii.
Angajaţii ADS vor 24 de salarii compensatorii, fapt ce ar induce un efort bugetar în valoare de 47.300.000 lei, circa 10 milioane de euro, în conformitate cu contractul colectiv de muncă.
"Salariaţii ADS nu sunt de acord cu descentralizarea propusă de minister în forma actuală, iar sindicatul ADS ia în calcul să organizeze noi acţiuni de protest", a subliniat Stelian Naciadi.
Conform spuselor sale, sindicaliştii ADS, (membrii ai FNS Agrostar) vor să organizeze, în perioada următoare, acţiuni de pichet şi alte forme de protest ce urmează să fie stabilite.
La ADS lucrează 396 de specialişti, din care aproximativ jumătatate sunt membrii de sindicat. Desfiinţarea Agenţiei va aduce o pierdere la bugetul de stat estimată, pentru anul 2009, de 30 de milioane de euro - bani obţinuţi din concesiuni, privatizări şi retrocedări.
Agenţia Domeniilor Statului (ADS) este instituţia specializată care realizează privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, constituite în conformitate cu Legea nr. 15/1990 şi concesionarea terenurilor cu destinaţie agricolă proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi. ADS a fost înfiinţată prin Legea nr. 268/2001, ca instituţie de interes public, cu caracter financiar şi comercial, în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).