Miron Mitrea este şi el învinuit şi, culmea, tot în dosarul Zambaccian. El va fi audiat în 22 februarie la Departamentul Naţional Anticorupţie. Boss-ul PSD este nelămurit: afirmă că există unele neînţelegeri în cazul respectiv şi că nu poate să dea lămuriri pentru că nu a primit nici o informaţie oficială din partea procurorilor ci doar citaţia.
Alături de Mitrea se va afla şi Irina Jianu, fost inspector general de stat şi preşedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat din Construcţii. Procurorul şef al DNA a trimis o notă Camerei Deputaţilor care stipulează că Adrian Năstase, împreună cu un alt funcţionar guvernamental, ar fi dispus numirea şi menţinerea acesteia în funcţie. Motivul "dragostei" lui Năstase pentru Irina Jianu ar fi, potrivit procurorilor, o şpagă grasă pe care i-a dat-o aceasta din urmă: 100.000 de dolari sub formă de mărfuri din China şi 1.200.000 de lei noi (aproape 400.000 de dolari), cît se pare că ar fi costat tîmplăria din aluminiu şi lemn cu geam termopan, pe care tot învinuita i-a realizat-o fostului premier la casele din Bucureşti şi Cornu.
Părea un mizilic "mita" pe care o primise Năstase de la fostul deputat Bivolaru: un amărît de teren. Ni se făcea chiar şi milă de marele om de stat, care, la valoarea lui, se împiedica de atîta lucru. De data aceasta, însă, situaţia nu mai este chiar aşa: vorbim de aproape 500.000 de dolari pe care Năstase i-a primit de la o persoană pentru a o numi într-o funcţie de stat.
În acelaşi timp, ni se revelează dimensiunile uriaşe ale flagelului corupţiei. Mai auzisem şi noi la vremea respectivă că un post de consilier la fostul Secretariat al Guvernului se cumpără cu 50.000 de euro. Dar 500.000 de dolari ca să fii inspector general de stat în construcţii pare exagerat.
S-ar putea să ne înşelăm, însă. Nimeni nu e prost ca să plătească mai multă şpagă pentru un job decît banii pe care îi poate scoate de acolo. Şi, de bună seamă că nu din salariu, care era tot o amărîtă de leafă de funcţionar. Cu cîtă sete trebuie să fi furat un funcţionar de stat ca să recupereze jumătatea de milion dată lui Năstase şi să mai şi pună ceva la saltea...
Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea. Se pre-găteşte poate Mircea Geoană (povestea cu vărul milionar). PSD se vede realmente decapitat de acuzele de corupţie care, chiar dacă nu au ajuns, însă, să se finalizeze după gratii, strică imaginea. Reacţia automată a tuturor învinuiţilor este simplă: toate acuzaţiile sînt comandate politic de la Cotroceni.
Orice om poate să ajungă, în urma unei plîngeri care se formulează împotriva sa, în situaţia de a da cu subsemnatul pe la procurori. Aceştia pot să îl trimită în judecată, după ce întocmesc un dosar. Justiţia se înfăptuieşte, însă, abia în momentul în care tribunalul formulează o sentinţă: vinovat sau nevinovat.
Sîntem în momentul în care lupta împotriva corupţiei nu înseamnă, încă, socotind la rece, mare lucru. Poate doar politic vizitele la DNA ale inculpaţilor să aibă vreun impact. Important este ca ambele componente ale actului de justiţie să se desfăşoare imparţial: şi probatoriul, dar şi judecata. Altfel vom rămîne doar cu spectacolul, ce-i drept plăcut, al umilinţei publice a unora, în timp ce, pe la spate, se va negocia ca ei să nu ajungă acolo unde le este locul: după gratii...