Grupul Rompetrol a ales o firmă din grupul "Big Four" pentru a evalua preţul de ofertă la RRC şi PTR

F.A.
Companii / 8 noiembrie 2009

KazMunai Gaz, acţionarul majoritar al Grupului Rompetrol acuză AIPC că încearcă să manipuleze piaţa, prin solicitările transmise CNVM, menţionând totodată că a selectat o firmă din grupul "Big Four", pentru evaluarea preţului de ofertă la RRC şi PTR, care îşi va alege singură metoda de evaluare.

În grupul "Big Four" intră cele mai importante patru companii globale de servicii de evidenţă contabilă, audit şi consultanţă, respectiv PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, Deloitte si KPMG.

Reacţia transmisă de Rompetrol vine în contextul în care Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut recent Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să aleagă un evaluator independent de prestigiu, care să stabilească preţul în cazul ofertelor Rompetrol pe baza multiplilor plătiţi pe bursa din New York pentru cele mai mari companii din aceleaşi domenii de activitate.

Grupul Rompetrol spune că AIPC instigă arbitrul pieţei de capital la eventuale acţiuni ilegale, având în vedere că regulamentele CNVM arată că preţul oferit în cadrul unei oferte publice de preluare obligatorii este cel puţin egal cu cel mai mare preţ din următoarele valori determinate de către un evaluator independent înregistrat la CNVM şi desemnat de ofertant.

"AIPC s-a transformat într-un grup de presiune ale cărui declaraţii şi acţiuni pot fi considerate ca tentative de manipulare a pieţei. Nu putem explica altfel faptul că, de la o societate la alta, AIPC face presiuni pentru utilizarea selectivă a metodelor de evaluare în funcţie de interesele din acel moment", se arată în comunicatul transmis azi de Grupul Rompetrol.

De asemenea, reprezentanţii Rompetrol adaugă că unele poziţi publice ale AIPC au fost adoptate şi de Bogdan Chetreanu, unul din comisarii CNVM, care "abuzează de poziţia deţinută, ştirbind percepţia de imparţialitate a CNVM".

"În acest context, se poate pune intrebarea în mod legitim, dacă nu cumva există o legătură de cauzalitate pe de o parte între acţiunile AIPC şi declaraţiile abuzive ale domnului Bogdan Chetreanu, şi pe de altă parte faptul că preţul acţiunilor Rompetrol a crescut cu aproximativ 260% de la începtul anului în condiţiile în care indicele BET a crescut cu 51%, iar societatea a raportat pierderi de 108 milioane dolari la nouă luni, aşa cum rezultă din rapoartele transmise pieţei în conformitate cu reglementările legale în vigoare", se menţionează în comunicatul Rompetrol.

AIPC propunea arbitrului pieţei "o soluţie concretă de rezolvare a blocajului referitor la preţul de ofertă" prin adoptarea unor standarde de evaluare asemănătoare celor de pe New York Stock Exchange (NYSE). Astfel, potrivit AIPC, CNVM ar trebui să aleagă ea un evaluator independent, nu să lase ofertantul să îl aleagă, iar raportul de evaluare ar trebui să conţină ca metodă principală pe aceea a comparaţiei cu multiplii plătiţi pentru primii 3-5 emitenţi de pe NYSE în funcţie de capitalizarea bursieră din domeniile similare de activitate, adică companii precum Valero, Sunoco în cazul Rompetrol Rafinare sau emitenţi ca Schlumberger, Halliburton, Weatherford în cazul Rompetrol Well Services.

Totodată, în viziunea AIPC, evaluatorul ar trebui să ia în calcul valorile medii ale unor indicatori relavanţi (P/BV, P/S, PER, EV/EBITDA) pentru marile companii de pe NYSE şi, ulterior, aceste rezultate ar trebui aplicate şi în cazul RRC si PTR pentru ultimele 12 luni, respectiv perioada 1 iulie 2008-30 iunie 2009.

Cel mai mare preţ rezultat ar fi comparat, în condiţiile legii, cu preţul mediu ponderat de tranzacţionare din ultimile 12 luni anterioare ofertei şi cu activul net pe acţiune. AIPC precizează că acest proces de evaluare durează maxim 10 zile, iar preţul astfel obţinut va fi comunicat ofertantului, care are la dispoziţie 3 zile lucrătoare să stabilească preţul final, care nu trebuie să fie mai mic decât acest preţ dat de evaluator.

Pe de altă parte, Rompetrol spune că evaluatorul este cel care alege metoda de evaluare, conform standardelor internaţionale de evaluare, recunoscute de ANEVAR şi CNVM, menţionând că grupul vrea ca rezultatul evaluării să fie deasupra oricărei suspiciuni de neprofesionalism.

"Credem totuşi că metoda de evaluare pe bază de venituri dă rezultate irelevante în contextul volatilităţii actuale şi estimate a pieţei globale a petrolului, fără şanse de redresare pe termen scurt. În plus, calculul activului net individual al RRC nu respectă realitatea economică a societăţii şi este contrară practicilor din toate pieţele dezvoltate care au adoptat standardele internaţionale de raportare financiară", adaugă reprezentanţii grupului Rompetrol.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat grupul Rompetrol să depună până în 12 noiembrie o altă evaluare în cazul firmelor pe care le controlează: Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR). Arbitrul pieţei a ţinut cont în respingerea primelor rapoartelor de evaluare în cazul celor două oferte de preluare de activitatea necorespunzătoare a evaluatorului ales de The Rompetrol Group în activitatea desfăşurată anterior în cazul altui emitent din piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb