Grupul Teraplast achiziţionează 50% din Depaco-Wetterbest

C.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 martie 2017

Grupul Teraplast achiziţionează 50% din Depaco-Wetterbest

Teraplast: "Valoarea achiziţiei părţilor sociale de 50% din compania Depaco SRL nu depăşeşte pragul de 10% din cifra de afaceri aferentă ultimelor situaţii financiare anuale ale Teraplast"

Anul trecut, Teraplast a realizat o cifră de afaceri consolidată de 398,86 milioane lei

Grupul Teraplast, producător de materiale pentru piaţa construcţiilor, va achiziţiona pachetul de 50% din compania Depaco, al doilea jucător de pe piaţă de ţiglă metalică prin brandul Wetterbest, potrivit unui comunicat de presă. Oficialii Teraplast susţin că achiziţia este una strategică pentru Grupul Teraplast în contextul în care subsidiara TeraSteel este liderul pieţei de structuri metalice zincate, iar noile produse ce vor intra în portofoliu vor fi complementare.

Teraplast precizează că valoarea achiziţiei părţilor sociale de 50% din compania Depaco SRL nu depăşeşte pragul de 10% din cifra de afaceri aferentă ultimelor situaţii financiare anuale ale Teraplast SA.

Anul trecut, Teraplast a realizat o cifră de afaceri consolidată de 398,86 milioane lei, în creştere cu 1,3% faţă de 2015, evoluţie susţinută în principal de creşterea livrărilor pe piaţa externă.

Achiziţia pachetului de părţi sociale de la Depaco este condiţionată, între altele, de aprobarea acestei tranzacţii de către Adunarea Generală a Acţionarilor Teraplast SA şi de obţinerea avizului favorabil din partea Consiliului Concurenţei.

Mircea Hoţoleanu, directorul general al Teraplast, a declarat: "Depaco este o companie solidă şi estimăm că prin parteneriatul cu Teraplast va putea accelera trendul de creştere şi de dezvoltare. Apartenenţa la Grupul Teraplast va genera pe de o parte sinergii de aprovizionare, iar pe de altă parte va dezvolta piaţa de desfacere, în principal în zona Transilvaniei şi pe pieţele externe, în contextul în care peste 20% din cifra de afaceri a Grupului Teraplast se realizează din export".

La rândul său, Dragoş Irimescu, Director General Depaco, a spus: "În ultimii ani am primit mai multe oferte de cumpărare, în principal de la fonduri de investiţii, însă nu le-am dat curs pentru că ei de cele mai multe ori vin cu bani, însă nu au know-how în domeniu. (...) Prin asocierea cu Grupul Teraplast vom avea o putere mai mare de negociere la furnizori, şi în plus vom avea acces la un portofoliu de mii de clienţi din zona Transilvania şi de pe pieţele externe".

Într-un interviu acordat revistei Bursa Construcţiilor acum câteva luni, Dragoş Irimescu, directorul general al grupului Wetterbest şi inginer de profesie, declara, citând datele Neomar, că piaţa de învelitori este estimată la 21 milioane de metri pătraţi de ţiglă metalică, dintre care Wetterbest deţine trei milioane de metri pătraţi, însemnând o cotă de piaţă de aproximativ 15%.

Domnia sa preciza că, datorită eforturilor din ultimii ani, Româ-nia a reuşit să devină un important producător de ţiglă metalică şi se poate compara cu alte pieţe europene: "Un model pentru noi, la care ne raportăm mereu, este Polonia, una dintre cele mai importante ţări pentru producţia de ţigle metalice".

Compania Depaco a fost înfiinţată în anul 1999 şi este al doilea producător de ţiglă metalică de pe piaţă din România. În prezent, procesul de producţie din fabrica Depaco de la Băicoi se desfăşoară pe mai mult de 40 linii automate: pentru ţiglă metalică cu diverse profiluri, pentru tablă cutată, pentru sis-temul de jgheaburi şi burlane şi pentru multe alte accesorii. În anul 2016 firma a avut o cifra de afaceri de 130 milioane lei, EBITDA de 15,76 milioane lei şi un profit net de 11 milioane lei.

Grupul Wetterbest este format din trei companii: Depaco (producător de ţiglă metalică, tablă cutată şi sisteme de drenaj), Polnebo (importator de folii, membrane, şuruburi şi feres-tre de mansardă) şi Cortina (producător şi distribuitor).

În urma acestei tranzacţii, Teraplast SA va achiziţiona pachetul de 50% din părţile sociale ale Depaco SRL (care la rândul său deţine 51% din părţile sociale ale societăţii Cortina WTB SRL), iar asociatul fondator, domnul Dragoş Irimescu, va rămâne un asociat important al companiei. Operaţiunile Depaco SRL vor fi conduse de domnul Valeriu Irimescu din poziţia de Director General.

Grupul Teraplast rulează o cifră de afaceri anuală de peste 400 de milioane de lei. Portofoliul de produse al Grupului este structurat pe şase linii de business: Instalaţii&Amenajări, Profile tâmplărie, Granule, Panouri termoizolante, Structuri metalice zincate şi Tâmplărie termoizolantă, deţinând poziţii de top pe o mare parte din aceste pieţe.

Anul trecut, exporturile Grupului Teraplast au crescut cu peste 38% faţă de perioada similară din 2015. Grupul Teraplast exportă în Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Italia, Bulgaria, Serbia sau Belgia.

Anul trecut, profitul net al Grupului Teraplast s-a cifrat la 40,32 milioane lei, în creştere cu 14,39% faţă de valoarea obţinută în 2015.

Creanţele Grupului Teraplast au scăzut cu peste 24% în 2016, pe fondul reducerii termenelor de plată pentru clienţi şi ca urmare a unei mai bune colectări a banilor din piaţă, conform companie.

În ceea ce priveşte stocurile, creşterea lor cu peste 25% în 2016 a fost generată de politica de protecţie faţă de fluctuaţiile preţurilor materiilor prime, strategie care, sprijinită şi de creşterea vânzărilor, a contribuit la eficienţa operaţională înregistrată în 2016, a mai transmis emitentul.

Grupul Teraplast a realizat în 2016 investiţii totale în valoare de peste 13,77 milioane lei.

Grupul Teraplast include compania Teraplast, subsidiară TeraSteel (nouă denumire a Plastsistem începând cu ianuarie 2017), subsidiară TeraGlass (începând cu aprilie 2015, anterior activitatea TeraGlass fiind organizată ca o linie de business a companiei Teraplast), subsidiară Teraplast Logistic (începând cu iunie 2016) şi Politub (entitate controlată în comun sub formă de asociere în participaţie).

Facilităţile de producţie ale companiilor din Grup sunt localizate în Parcul Industrial Teraplast, dezvoltat pe o suprafaţă de peste 200.000 mp, în extravilanul municipiului Bistriţa. În perioada 2007-2015 Grupul Teraplast a investit peste 260 de milioane de lei în dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie, dar şi în extinderea portofoliului de produse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb