GUILLERMO TOLOSA, FMI: "Economia României îşi revine mai greu decât celelalte din regiune"

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 mai 2014

"Economia României îşi revine mai greu decât celelalte din regiune"

Economia ţării noastre are o recuperare mai lentă decât cele ale altor state din regiune, afectate de criză, produsul intern brut (PIB) urmând să ajungă abia în acest an la nivelul din anul 2008, a declarat, ieri, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ţara noastră.

Domnia sa a precizat că, deşi ţara noastră a avut, anul trecut, una dintre cele mai bune creşteri economice din Europa Centrală şi de Est, fiind depăşită doar de Letonia, această creştere are probleme legate de sustenabilitate, din cauza dependenţei de starea vremii şi de substituţia automobilelor mai scumpe cu cele mai ieftine.

Pentru menţinerea evoluţiei, este necesară continuarea implementării reformelor structurale şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, a precizat Guillermo Tolosa.

Deşi agricultura reprezintă doar 6% din PIB, aportul său la avansul de 3,5% al acestuia, în 2013, a fost de o treime, a arătat oficialul FMI.

Ţara noastră trebuie să profite de oportunităţile pe care le are, în zona fondurilor structurale, a exporturilor şi a energiei, potrivit reprezentantului Fondului, care a notat că exporturile noastre reprezintă doar 40% din PIB, faţă de aproape 100%, în alte state central-est europene.

"De exemplu, dacă luăm în considerare exporturile către Germania, Cehia exportă 25,5% din PIB, deci un sfert din PIB-ul Cehiei reprezintă exporturi în Germania, Ungaria are 21%, pe când România are doar 6,4% exporturi în Germania, de patru ori mai mici decât în cazul Cehiei. Este o oportunitate imensă pentru România să se dezvolte pe acest segment", a afirmat Guillermo Tolosa.

Domnia sa a adăugat că ţara noastră dispune de surse diversificate de energie, avantaj pe care trebuie să îl exploateze, având în vedere că multe dintre sectoarele din industria energetică au potenţial de creştere.

"Energia are o pondere de doar 10% din total importuri, în cazul României, pe când în alte ţări nivelul se situează la 30-35%, aspect care poate fi speculat pentru dezvoltarea economic", a mai declarat Guillermo Tolosa.

Oficialul FMI a atras atenţia asupra absorbţiei slabe a fondurilor europene, care trebuie rezolvată rapid, deoarece aceşti bani pot să atenueze lipsa investiţiilor străine şi să stimuleze creşterea economică, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Polonia.

Domnia sa a continuat: "Cineva din Comisia Europeană îmi spunea: «De mai bine de o mie de ani strănii vin şi iau bani din România, acum deodată străinii vin şi îşi pun banii pe masa voastră şi românii spun nu, mulţumesc! Ce se întâmplă?». Mi s-a părut amuzantă ideea".

Infrastructura este unul dintre capitolele care înfrânează evoluţia economică a ţării noastre, aceasta situându-se la distanţă considerabilă faţă de celelalte state din UE privind situaţia infrastructurii, în special cea din domeniul transportului feroviar şi electric, doar Bulgaria plasându-se pe o poziţie inferioară, conform lui Guillermo Tolosa.

Totodată, controlul statului în proporţie semnificativă asupra companiilor din diverse sectoare afectează negativ evoluţia acestora, a declarat domnia sa, atrăgând atenţia asupra arieratelor înregistrate de întreprinderile de stat, de 1% din PIB: "Companiile de stat reprezintă 56% din sectorul de energie şi gaz, în foarte multe domenii-cheie statul are încă un control important şi nu este eficient. În general, companiile de stat au pierderi masive, furnizează servicii de calitate slabă, nu sunt prea competitive".

Oficialul FMI a explicat că, dacă, în urmă cu 15 ani, Fondul considera că soluţia pentru rezolvarea problemelor companiilor de stat o reprezenta privatizarea, în prezent acesta este de părere că există şi întreprinderi publice care pot să aibă rezultate mai bune decât cele private, însă, din nefericire, această situaţie nu se aplică şi în cazul ţării noastre.

"Companiile de stat din România investesc mai puţin decât cele private, contribuie cu mai puţin decât acestea la creşterea economică şi adună datorii mari, care blochează activitatea altor actori din economie", a conchis Guillermo Tolosa.

La rândul său, Ahmed Hassan, Country Managing Partner Romania şi Moldova în cadrul Deloitte, a declarat că un sistem de guvernanţă robust poate îmbunătăţi în mod semnificativ performanţele companiilor de stat.

"Uneori, nu este vina statului pentru faptul că firmele pe care le controlează nu merg bine, ci a modului în care acestea sunt conduse", a susţinut domnia sa.

Ahmed Hassan a oferit, drept exemplu, cazul mai multor companii unde acţionar majoritar este statul Singapore şi care au rezultate pozitive, precum Singapore Telecommunications, Singapore Post şi Singapore Airlines, ultima fiind considerată, de către publicaţiile de specialitate, una dintre cele mai bune linii aeriene din lume.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Iar, si iar, si iar, oamenii straini specializati, oamenii de afaceri, creditorii, toti strainii in general, tipa, urla la noi pe toate caile: ce aveti oameni buni de nu vreti sa va dezvoltati? Toti ne zic acelasi lucru: branza buna in burduf de caine, asta aveti voi in Romania voastra. Dar noi de ce D-zeu nu terminam oare cu impostura asta administrativa? De ce nu convingem toti ofiterii serviciilor si pe oamenii lor sa dea drumul la dezvoltare in Romania? De ce n-avem infrastructura rutiera? De ce n-avem infrastructura feroviara? De ce nu avem electrificate toate satele din varful muntilor si din vagauna vailor? De ce nu lasam inginerii si arhitectii sa modernizeze tot in Romania? De ce incurajam in continuare hotia si coruptia? De ce nu confiscam averile ilicite? Da, de ce nu le confiscam? De ce justitia este corupta si incurajata sa fie corupta? De ce incurajam plecarea specialistilor in strainatate? E cazul sa schimbam lucrurile acestea. Isarescu a imbatranit, a inceput sa dovedeasca putina senilitate. La fel toti cei care au provenit din acel FSN de gherila. Gata, s-au dus, hai sa ne vedem de ale noastre. Ei s-au imbogatit, traiesc bine si ei si rudele lor si afinii lor. Sa-i lasam in plata lor, ca habar n-au ce s-a intamplat in Romania in ultimii 24 de ani, au trait bine si in trecutul indepartat si in cel apropiat si in prezent. Problema este a noastra si trebuie s-o rezolvam. Uitati-va la batranii care inca fac cozile si platesc impozitele si facturile la timp. Ei sunt de fapt Romania, le suntem datori c-o viata. Si le suntem datori si copiilor nostri, tot o viata. Ce naiba ne tot fofilam cu lumea asta? Cati sa mai vina sa ne spuna ca suntem fraieri?

    1. Aveti dreptate,cei care au trait bine inainte de 89 traisc bine si azi,ei reusind sa vopseasca o cioara care a murit de mult.

      Dar valorile acestei tari au renuntat la lupta,din comoditate sau din frica,iar tinerii,neavand in fata decat modele de oameni imbogatiti prin coruptie,absenteaza de la vot,absentand,astfel,de la unul dintre putinele mijloace de afirmare a vointei lor. 

      Este greu.Mediocrii razbesc dand din coate,din gura,dau cap in gura,mint cu usurinta (uneori amestecand o jumatate de adevar cu o minciuna ,de nu sti ce sa mai crezi) sunt nesimtiti si ahtiati sa ajunga in varf.Asa au reusit sa propage cancerul in justitie,de unde ar trebui sa inceapa extirparea putreziciunii, Acolo ne trebuie oameni inteligenti ,corecti exacti nu obedienti care, pentru a promova accepta comenzile politice ale sailor,sau sriitori de romane stiintifico - fantastice demne de premiul Nobel pentru literature (a se vedea motivarile la multe rezolutii)

      In loc de sailor ,a se citi -- sefilor--

      Un raspuns ar fi ca BNR a fost si este franarul economiei . Intarzie platile externe ale firmelor ( incasari din exporturi ) cu saptamanile si determina ca multe firme sa -si tina banii afara prin diverse manevre . Foarte multe afaceri se pierd datorita faptului ca nu se pot face plati in termen foarte scurt ( maxim doua zile ) . Si toate astea pentru ca BNR sa joace la doua capete la schimbul valutar si sa se comporte ca un SRL , pentru gloria eterna a guvernatorului .

    Este nevoie si de reducerea politrucilor di CA-ul societatilor de stat,reducerea parlamentarilor la 1/2 din numarul actual(care mai mult se ocupa cu afacerile lor,nu cu problemele tari),managri nu oameni pusi de diverse partide etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb