Actualizare 16:54 Suciu, despre locale: "Lucrurile sunt pe un anumit făgaş care nu cred că se mai poate întoarce"
Guvernul a adoptat miercuri hotărârile privind organizarea alegerilor locale, cu un singur tur de scrutin în cazul primarilor, aşa cum prevede legea în vigoare, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că "lucrurile sunt pe un anumit făgaş care nu cred că se mai poate întoarce", potrivit unor surse din presă.
"Guvernul a stabilit data alegerilor, are hotărârile de guvern care stabilesc întregul proces. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt pe un anumit făgaş care nu cred că se mai poate întoarce. Sigur, dacă există alte elemente de constituţionalitate care pot întoarce, prin terţe decizii, aceste date nu pot să comentez. Dar, din perspectiva Guvernului, lucrurile au fost asumate prin hotărâri de guvern care stabilesc întregul calendar", a declarat Suciu, întrebat despre discuţiile privind modificarea legii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
El a adăugat că nu poate comenta lucruri care ţin de prezumpţii şi acţiuni ale altor instituţii, dincolo de ceea ce face Guvernul României.
"Treaba Guvernului României este să organizeze alegerile conform legislaţiei în curs. Legislaţia în curs prevedea necesitatea acestor acte, a acestor hotărâri de guvern, le-am adoptat, au fost stabilite foarte clar reperele, datele, procedurile", a mai spus Suciu.
Guvernul a adoptat astăzi mai multe măsuri privind organizarea scrutinului, potrivit unui comunicat de presă.
"Stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora data alegerilor se stabileşte prin Hotărâre de Guvern cu cel puţin 75 de zile înaintea votării şi permite consilierilor locali, judeţeni şi primarilor aleşi în scrutinul electoral anterior să îşi încheie mandatele obţinute pentru o perioadă de patru ani. În cazurile de balotaj şi situaţiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică 19 iunie", se arată în comunicat.
Potrivit Executivului, pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale din 2016, sunt prevăzute peste 350 de milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat.
În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora.
"Mai mult, sunt previzionate şi costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secţiile de votare ale căror indemnizaţii sunt asigurate de la bugetul de stat", precizează comunicatul.
Tot astăzi, Executivul a adoptat calendarul acţiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Astfel, până la 26 martie vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales preşedintele BEC şi locţiitorul acestuia. Începând cu 11 aprilie 2016 până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judeţene şi primari. După perioada în care pot fi depuse contestaţiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor. Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, şi se va încheia pe 4 iunie, ora 7:00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00.
Printr-o altă Hotărâre, Guvernul a aprobat numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Numerotare se face în mod similar cu numerotarea circumscripţiilor stabilită pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, respectiv în ordinea alfabetică a judeţelor
Un alt act normativ din pachetul adoptat astăzi stabileşte modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.
De asemenea, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a adoptat o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea şi urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se constituie Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice cu atribuţii în organizarea alegerilor, precum şi ai Agerpres, Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice, Electrica - S.A, Societăţii Române de Televiziune, Societăţii Române de Radiodifuziune.
(S.A.)
----------
Alegerile locale vor avea loc în data de 5 iunie, a decis Executivul, care a aprobat în şedinţa de miercuri 6 hotărâri de Guvern care vizează organizarea şi desfăşurarea acestui scrutin.
Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
"Azi adoptăm un pachet de hotărâri de guvern care pregătesc alegerile locale şi inclusiv stabilim data alegerilor locale. O să fie prezentă să prezinte aceste proiecte de hotărâri de guvern şi doamna preşedintă a Autorităţii Electorale Permanente(AEP) pentru că sunt hotărâri de guvern pregătite de Autoritatea Electorală Permanentă", le-a spus premierul membrilor Cabinetului, miercuri, la începutul şedinţei Executivului.
Totodată, Dacian Cioloş a precizat că Guvernul şi AEP trebuie să lucreze împreună pentru pregătirea alegrilor care vor avea loc anul acesta.
"De data aceasta, AEP are prin lege mult mai multe atribuţii în organizarea şi derularea alegerilor decât a avut în trecut", a afirmat premierul.
Potrivit calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale, pus în dezbatere de AEP, startul campaniei electorale ar urma să fie dat în data de 6 mai 2016, iar o zi mai târziu, pe 7 mai, ar urma să se stabilească prin tragere la sorţi numărul de ordine de pe buletinele de vot.
Comunicarea către toate birourile electorale de circumscripţie a listei cuprinzând denumirile şi semnele electorale ale partidelor politice, ale alianţelor politice, ale alianţelor electorale, precum şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, legal constituite, care au dreptul să participe la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie făcută cel târziu în data de 12 aprilie 2016, potrivit calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale.
Cu 30 de zile înaintea datei votării - cel târziu în ziua de 6 mai 2016 - vor trebui aduse la cunoştinţă publică numărul circumscripţiilor electorale, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi sediile acestora, informează sursa citată.
Cetăţenii vor putea merge la vot pentru a-şi desemna aleşii locali în data de 5 iunie 2016, în intervalul 7:00-21:00.