Guvernare fără baroni

Vladimir Pasti
Ziarul BURSA #Editorial / 29 iunie 2004

Una dintre problemele care au dominat recent încheiatele alegeri a fost problema "baronilor locali". Lozinca comună a PNL şi PD în confruntarea pentru guvernarea locală s-a referit la baronii locali. În frunte cu Theodor Stolojan şi Traian Băsescu, candidaţii democraţi şi liberali la funcţiile de primar sau de consilieri locali ai opoziţiei au propus cetăţenilor nu atît de mult un vot "pentru Alianţă", cît un vot "împotriva baronilor PSD". În unele comunităţi locale, această propunere nu a avut nici un efect. La Constanţa, oraşul unui "baron local" independent, relativ nou achiziţionat de PSD cu electorat cu tot, locuitorii marelui oraş, în mai mare măsură decît cei ai orăşelelor şi comunelor dobrogene, au votat fără să clipească cu ceea ce Alianţa denumea "baron local", iar constănţenii doar primar.

La Bucureşti, într-o optică care poate părea ciudată, populaţia l-a sprijinit fără şovăială pe Traian Băsescu, în care nu vedea deloc un "baron local al opoziţiei", şi s-a opus primarilor de sectoare ai PSD, în care, însă vedea "baroni locali". Nici electoratul, nici jurnaliştii, nici comentatorii şi nici chiar Traian Băsescu nu au ştiut să explice de ce unii au fost consideraţi "baroni locali" care trebuie îndepărtaţi din funcţii, iar celălalt doar un primar, cu calităţile şi defectele sale.

Tipul clasic de "baron local", zugrăvit ca atare de presă, este, acum, după ce Nicolae Mischie a fost îndepărtat din PSD, fostul primar al Bacăului. Înfrîngerea lui Sechelariu de către un quasi-necunoscut, care nici măcar nu reprezenta o formaţiune politică puternică, a ajuns să reprezinte simbolul victoriei electoratului împotriva "baronilor locali". Ea a fost primită cu bucurie de presă şi de opoziţia politică şi a fost indicată, inclusiv de lideri semnificativi ai PSD, precum Ioan Rus, drept principala cauză a semi-eşecului electoral al partidului de guvernămînt în alegerile locale.

Cu toate acestea, tot nu este clar de ce Sechelariu a pierdut alegerile, Mazăre le-a cîştigat, iar Emil Boc a putut să folosească eficient la Cluj numele lui Sechelariu - cel puţin aşa spune Ioan Rus - pentru a cîştiga voturi, iar Ioan Rus nu a putut să folosească numele lui Mazăre, pentru a-l înfrînge pe Boc.

Ca şi cum înfrîngerile PSD pot fi invocate ca exemplare, iar victoriile PSD nu pot fi.

Or, exact aşa stau lucrurile. PSD, prin intermediul guvernului său, a obţinut numeroase victorii în timpul destul de scurt pe care îl reprezintă un mandat de guvernare. A stabilizat moneda, aducînd inflaţia aproape de dispariţie, a deschis graniţele Uniunii Europene pentru români, prin intermediul aderării la Schengen, a obţinut admiterea în NATO, a asigurat patru ani consecutivi de creştere economică - în vreme ce adversarii săi sunt artizanii celor "patru vaci slabe", după patru ani de scădere drastică a economiei şi a nivelului de trai - a mărit pensii, salarii, subvenţii, alocaţii, consum intern, investiţii străine, exporturi, importuri, locuri de muncă, alocaţii bugetare etc. Ba chiar şi ofensiva împotriva corupţiei a fost declanşată şi dusă, atît cît a fost, tot de guvernul PSD şi nu de altcineva.

Şi, cu toate acestea, electoratul român, punînd totul în balanţă, s-a repezit să voteze cu o opoziţie căreia i se pot număra cam tot atîtea bile negre ca şi în 2000, mai ales pentru că PSD poate fi eficient acuzat de faptul că numără în rîndurile sale "baroni locali".

Cel mai simplu este să dai vina pe populaţie, afirmînd, după modelul consacrat de discursul intelectualilor fostei CDR despre "duminica orbului" că, în alegerile locale, bucureştenii, de exemplu, "au votat cu ochii închişi" şi că ei o să suporte consecinţele. Dar, electoratul român a dovedit că este critic, raţional, selectiv şi aproape imposibil şi de păcălit, şi de cumpărat.

Poţi, de asemenea, să dai vina pe campania electorală prost condusă şi prost purtată de PSD, opunîndu-i în schimb, "profesionista" campanie electorală a Alianţei. Ar fi o nouă eroare. Eu nu cred că bucureştenii l-au votat pe Traian Băsescu din cauza desenului cu ardeiul iute şi nici a glumelor făcute pe socoteala lui Mircea Geoană. Mult mai uşor de crezut este că bucureştenii, clujenii, nemţenii şi, în general, toţi cei care au votat împotriva PSD au votat împotriva "baronilor locali".

Şi iată că, dintr-o simplă metaforă, "baronii locali" au devenit principala problemă politică a României. Mai importantă decît integrarea europeană, decît creşterea economică, decît macro-stabilizarea şi proiectele noilor autostrăzi. Ceea ce înseamnă că metafora descrie o realitate profundă, chiar dacă o face cu stîngăcie. Iar această realitate profundă nu este nici economică, nici internaţională, ci de-a dreptul şi nemijlocit politică.

Aşa şi este. O privire mai atentă aruncată asupra "baronilor locali" ne indică imediat faptul că, de fapt, electoratul nu avea nimic nici cu Mischie, nici cu Sechelariu şi, în general, cu nici o personalitate anume, fie ea şi negativă, din rîndurile partidului de guvernămînt. În realitate, electoratul a ridicat în faţa guvernanţilor, atît cei ai PSD, cît şi cei ai Alianţei, o problemă politică esenţială: În favoarea cui se guvernează? La această întrebare nu a răspuns, pînă acum, nici PSD, nici Alianţa.

Metafora despre "baronii locali" este doar o figură de stil care exprimă concepţia pe care o are acum o mare parte a electoratului - cei care nu au votat cu PSD - despre răspunsul la întrebarea: Pentru cine guvernează PSD? Răspunsul acestora este că PSD guvernează în favoarea propriei clientele politice. Iar electoratul nu este de acord cu această ofertă politică. "Baronii locali" sunt clientela. Faptul că guvernarea PSD a rezolvat o serie de probleme majore ale societăţii româneşti nu este negat de electorat, dar nu răspunde problemei. O bună parte dintre cei care au votat cu Alianţa sau chiar împotriva PSD recunosc realizările guvernării. Ceea ce resping ei este răspunsul pe care, cred ei, îl dă PSD la întrebarea politică fundamentală - În folosul cui guvernează? La rîndul său, PSD va încerca să dea un alt răspuns, se pare, cu prilejul actualelor restructurări.

În acelaşi timp, nici Alianţa nu a oferit, deocamdată, un răspuns. Ea încă nu a spus decît că nu va guverna în folosul clientelei PSD. Dar a propriei clientele? şi, dacă nu va guverna în folosul unei clientele, atunci în folosul cui?

De răspunsul dat la această întrebare şi de credibilitatea acestui răspuns va depinde votul acordat în toamnă.

Notă:

Opiniile editorialistului nu antrenează, neapărat, adeziunea redacţiei.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb