Guvernarea prin penali

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 septembrie 2019

Cătălin Avramescu

Terifiant. Pur şi simplu terifiant. Cineva ar fi trebuit să îi spună... Imaginile cu Viorica Dăncilă (PSD), actualul Prim-ministru, în vizită la fabrica de armament de la Cugir, te lasă mască. Candidata PSD şi două fetiţe minore lângă un pistol automat de tip AKM. Chiar nu are consilieri care să prevină asemenea grozăvie?...

De fapt, are o mulţime de consilieri, toţi plătiţi regeşte. Însă nu le mai pasă. Nici lor, nici candidatei. Socialiştii sunt, de la o vreme, interesaţi să trans-mită, intens, un mesaj. "Nu ne pasă de nimic, nu de vom da în lături de la nimic!".

Luaţi, spre exemplu, cazul Vâlcov. Toată opinia publică, toată presa, clocotea. Omul era condamnat penal. Şi totuşi stătea înfipt la Guvernul Româ-niei, unde făcea "strategia economică". A fost tras pe linie moartă doar după o ceartă politică, nicidecum pentru că şefa lui ar fi sesizat că este ceva în neregulă aici.

Dovada? În locul lui Vâlcov a fost numit un anume Remus Borza. Da, acelaşi Borza care a fost condamnat penal, în 2016, "cu suspendare", pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Exemplele se pot multiplica până mâine. Ideea este simplă. PSD nu are nicio problemă cu condamnaţii penali. Dimpotrivă. PSD pozează în singurul partid care le susţine, neabătut, interesele.

Bun, ştim asta. Dar iată că poves-tea are o turnură interesantă. Se apropie alegerile. Mă refer la cele parlamentare. (PSD face oricum figuraţie la alegerile prezidenţiale din noiembrie). Şi ne trezim, ca ţară, într-o situaţie inedită.

Pentru prima oară în istoria Româ-niei, un partid care îşi asumă reprezentarea penalilor participă la alegeri şi doreşte să facă Guvenul. Dar ce spun eu?... Probabil pentru prima dată în istoria lumii.

Înainte de Viorica Dăncilă, PSD a avut doi şefi îngrozitori. Campania lui VV Ponta (plagiator) la alegerile parlamentare din 2012 a fost stridentă şi agresivă. S-a mizat pe un "românism" toxic, de extracţie Vadim Tudor. Dar nu a fost niciodată vorba ca PSD să îi reprezinte, explicit, mai ales pe cei care au programare la vorbitor.

Lucrurile au evoluat (sau involuat - depinde de perspectiva fiecăruia) în mandatul lui Liviu Dragnea, un infractor din Teleorman. La alegerile din 2016 acesta a continuat programul lui VV Ponta. Populism deşănţat, cadouri electorale, şi pretenţia că liderii PSD sunt victimele "statului paralel". Dar nici în 2016 accentul nu a fost pus pe interesele penalilor. De unde şi surpriza unei mari părţi a opiniei publice. Scandalul Ordonanţei 13 i-a făcut pe mulţi alegători ai PSD să constate că au fost păcăliţi. Partidul câştigase alegerile cu un program "social", însă acum demola Codul Penal.

Acum asistăm la ceva nou. Viorica Dăncilă pare să fi lăsat pe planul doi chestiunile sociale şi economice. Nici măcar demonizarea Opoziţiei, în stilul lui Ion Iliescu, nu pare să o mai intereseze. În schimb, dă semnale disperate că interesele penalilor sunt în fruntea agendei socialiste.

Justiţia este devastată prin numiri (sau prin tentative de numire) scandaloase. Poliţia a ajuns mai degrabă un pericol public. Rectorul aşa-numitei Academii de Poliţie a fost trimis în judecată pentru ameninţarea cu moartea a unei jurnaliste de investigaţii. Peste tot în administraţie curg numirile în funcţii ale căror beneficiari sunt tot felul de indivizi certaţi cu legea sau bănuiţi că ar fi astfel. În acest timp, legea "recursului compensatoriu" eliberează pe bandă rulantă violatori şi criminali.

De ce un partid ar adopta o astfel de strategie? Să recunoaştem, inedită. Până la Viorica Dăncilă, electoratul PSD era mai degrabă recrutat dintre săracii din mediul rural sau de la periferia marilor oraşe. Acum, o parte dintre cei 15-18 la sută dintre alegătorii pe care socialiştii speră să îi aducă la urne sunt din zona celor cu probleme de inserţie în societate. Stupefiant, chiar unul dintre sociologii apropiaţi PSD a recunoscut acest lucru, acum câteva luni, când a afirmat că dacă va fi adoptată o lege sau o ordonanţă de graţiere, el se aşteaptă ca PSD să îşi sporească zestrea electorală...

O explicaţie ar fi prăbuşirea ALDE. Şeful acestui partid şi-a imaginat că poate extrage nişte concesii majore de la PSD. Acest partid însă, aflat în corzi, nu avea de unde să mai cedeze nimic. Aşa că a preferat să împingă ALDE în afara guvernării, ştiind bine că va recupera o parte dintre parlamentarii acestuia. ALDE se specializase în lamentaţii anti-Justiţie. După dispariţia ALDE, cine va pune mâna pe electoratul care nu vede decât "statul paralel"?

Altă explicaţie ţine de întărirea reţelelor penale. Statistic, penalii sunt puţini. Însă forţa lor financiară şi capacitatea lor de influenţă au crescut semnificativ din 2012 încoace. Ei formează un sector foarte predictibil al electoratului. Voturile şi, mai ales, resursele lor, pot fi vitale pentru un partid fără scrupule morale.

Până la alegerile parlamentare de anul viitor mai este timp. Este clar însă că Viorica Dăncilă şi asociaţii săi pregătesc un PSD cu o nouă fotografie pe buletin.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb