GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A BULGARIEI: Bulgaria trebuie lasată să adere la euro

A.M.
Internaţional / 26 mai 2018

Bulgaria trebuie lasată să adere la euro

Intenţia Bulgariei de a se alătura ERM-2 (mecanismul cursului de schimb - n. r.) nu ar trebui blocată, ci mai degrabă salutată, având în vedere performanţele macroeconomice solide înregistrate de ţara vecină, a susţinut ieri guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, transmite Reuters.

Înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM-2), fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puţin doi ani.

În opinia acestuia, momentul adoptării monedei euro va depinde mai mult de convergenţa reală a economiei, iar includerea în mecanismul cursului de schimb poate încuraja adoptarea reformelor necesare.

"Este logic ca o ţară cu astfel de performanţe să nu fie blocată, ci mai degrabă încurajată să înceapă acest drum spre aderarea la zona euro prin participarea levei la mecanismul cursului de schimb (ERM-2)", a spus guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, informează şi Agerpres.

Potrivit raportului de convergenţă pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeană, cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, respectiv România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia, prezintă în general o convergenţă nominală considerabilă, însă niciunul nu îndeplineşte toate condiţiile formale pentru aderarea la zona euro.

Concluziile raportului arată că toate statele membre vizate îndeplinesc criteriul privind finanţele publice; Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, în timp ce Bulgaria, Croaţia, Polonia şi Suedia îndeplinesc şi criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, conform surselor citate.

Guvernul de la Sofia intenţionează să adere la ERM-2 până la mijlocul acestui an. Cu toate acestea, potrivit criticilor, cea mai săracă ţară membră UE trebuie să îşi alinieze economia cu cea a statelor membre mai bogate din Occident şi să combată corupţia înainte de a putea adopta moneda euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb