Guvernatorul Băncii Poloniei dă asigurări că instituţia va face tot posibilul pentru reducerea inflaţiei

G.U.
Bănci-Asigurări / 17 februarie 2022

Adam Glapinski (Sursă foto Narodowy Bank Polski/Facebook)

Adam Glapinski (Sursă foto Narodowy Bank Polski/Facebook)

Banca Naţională a Poloniei (NBP) va face tot posibilul pentru a se asigura că inflaţia va scădea, a afirmat guvernatorul instituţiei, Adam Glapinski, după ce rata inflaţiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Poloniei a majorat luna aceasta dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, până la 2,75%, cel mai ridicat nivel din 2013, iar Glapinski a indicat că politica monetară se va înăspri şi mai mult.

"Banca Naţională a Poloniei va lua toate măsurile necesare spre o reducere de durată a ratei inflaţiei. Următoarele noastre decizii vor continua să fie orientate spre asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, în timp ce sprijinim creşterea economică sustenabilă", a declarat Glapinski, într-un interviu acordat publicaţiei Super Express.

Majorarea dobânzilor de către NBP îi afectează bugetele pe polonezii care au credite ipotecare, ratele lor cresc odată cu rata dobânzii de pe piaţa interbancară WIBOR.

Totuşi, în timp ce în Ungaria ratele dobânzilor la credite ipotecare au fost îngheţate, Glapinski a explicat că Banca Naţională a Poloniei se opune oricărei sugestii de îngheţare a WIBOR.

"O posibilă îngheţare a ratei WIBOR ar constitui o interferenţă în relaţiile private legale, fiind inacceptabilă într-o economie de piaţă modernă. În acelaşi timp, îngheţarea ratei WIBOR ar submina principiile pieţei financiare. Ca rezultat, încrederea în funcţionarea adecvată a sistemului legal şi a economiei de piaţă ar fi subminată", a avertizat guvernatorul NBP.

În condiţiile în care, începând din luna octombrie a anului trecut şi până în prezent, a majorat costul creditului de patru ori, NBP vrea să ajungă din urmă băncile centrale din Ungaria şi Cehia, instituţii care au lansat cele mai agresive campanii de majorare a costului creditului din Europa, în ideea de a ţine sub control o creşterea explozivă a preţurilor.

Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali, precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.

Adam Glapinski a avertizat recent că în 2022 inflaţia va fi mai mare decât se preconiza anterior, ajungând la peste 8% în luna iunie. În luna noiembrie a anului trecut, preţurile de consum au crescut cu 7,8% în Polonia, cea mai mare creştere înregistrată după luna decembrie 2000. La baza acestei creşteri au stat preţurile la energie, un factor care ar urma să persiste şi în acest an. O altă sursă de îngrijorare este persistenţa pandemiei şi riscul ca aceasta să afecteze creşterea economică.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb