GUVERNATORUL BNR MUGUR ISĂRESCU: "Anul 2016 va fi tumultuos, dar multe valuri sunt departe de România"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 februarie 2016

"Anul 2016 va fi tumultuos, dar multe valuri sunt departe de România"

Anul în curs va fi unul tumultuos, apreciază Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, subliniind, însă, că multe valuri sunt departe de ţara noastră.

Domnia sa opinează că balanţa riscurilor este echilibrată pe plan extern, incertitudinile cu posibil impact asupra inflaţiei venind din piaţa internă, pe fondul bugetului previzionat cu un deficit la limită şi al modificărilor legislative.

Mugur Isărescu a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Balanţa riscurilor este echilibrată în ceea ce priveşte coordonatele mediului extern. Cu această apreciere nu negăm incertitudinile - credem că anul 2016 se anunţă un an tumultuos şi nu negăm acest lucru. Observăm că multe dintre valuri sunt departe de România şi mai observăm că economia românească, pieţele, de exemplu piaţa valutară, pot să lucreze cu aceste valuri. Sentimentul meu este că piaţa valutară s-a adâncit, nu mai este aşa de emoţională".

În acelaşi timp, potrivit guvernatorului, în piaţa monetară excesul de lichiditate a mai fost diminuat, ca urmare a acumulării cheltuielilor bugetare în ultimele două luni ale anului trecut, cu un excedent de lichiditate masivă în ianuarie.

Deşi piaţa a funcţionat şi s-a echilibrat singură, au fost momente în care a fost nevoie ca Banca Centrală să intervină, aplicând pârghiile pe care le are la dispoziţie, după cum a afirmat domnul Isărescu: "În anumite momente a trebuit să intervenim şi noi, e adevărat, dar nu pot să nu remarc o maturitate a acestor pieţe, ceea ce este un lucru extrem de important, de salutat şi de continuat".

Coordonatele mediului extern vizează perspectivele de evoluţie a zonei euro şi a principalelor economii emergente, cu precădere China, precum şi volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, în contextul tensiunilor geopolitice globale, al ajustării conduitei politicii monetare a principalelor bănci centrale din lume, dar şi al problemelor privind sustenabilitatea datoriei suverane a statului grec, potrivit guvernatorului.

Domnia sa a adăugat: "Pe plan intern, incertitudinile, aşa cum le vedem în prezent, tind să împingă traiectoria inflaţiei în sus, pentru că s-a aprobat un buget la limita de 3% (n.r. a deficitului), se manifestă în continuare presiuni, observăm dezbaterea publică pentru majorarea cheltuielilor bugetare. Politica veniturilor s-a înscris pe o curbă puternic ascendentă, greu de stăvilit. Nici nu cred că trebuie să ne punem problema de stăvilit, ci să o temperăm, să vedem cât poate economia să ducă".

Preţurile materiilor prime pe pieţele internaţionale pot împinge inflaţia în jos pe termen scurt, iar balanţa riscurilor din perspectiva dinamicii preţurilor administrate este echilibrată.

"Sunt însă factori ce pot să dea peste cap, dar nu în sensul accelerării inflaţiei, în sensul invers, de exemplu intrări de capitaluri. Chiar nu vreau să visez că România ajunge o zonă de protecţie pentru capitaluri, dar uitaţi ce s-a întâmplat ieri (n.r. luni), s-au făcut tranzacţii importante. O asemenea eventualitate trebuie s-o luăm în calcul".

Mugur Isărescu a mai subliniat că productivitatea muncii în industrie a rămas în urmă faţă de creşterea salariului brut nominal, fiind necesară o recorelare a acestora prin reforme structurale care să impulsioneze productivitatea sau prin temperarea majorării salariale: "Numărul de salariaţi a fost în creştere atât în sectorul privat, dar începând cu anul 2015 şi în sectorul bugetar. (...) În prezent, productivitatea muncii în industrie nu sprijină această dinamică a salariilor, iar recorelarea este necesară".

Acest lucru poate fi realizat prin reforme structurale, care să ducă la o creştere mai accentuată a productivităţii sau printr-o temperare a creşterilor salariale, pentru ca această corelaţie "să nu se rupă".

Rata inflaţiei - prognozată la 1,4% în 2016, respectiv 3,4% în 2017

BNR estimează că rata inflaţiei va ajunge, în acest an, la 1,4% şi în 2017 - la 3,4%, revizuind prognoza privind rata anuală a inflaţiei cu 0,3 puncte procentuale faţă de estimările făcute în noiembrie 2015.

"Fără impactul de runda I al reducerilor cotei TVA, rata inflaţiei ar atinge 3% în 2016 şi la 3,7% în 2017. Traiectoria proiectată a ratei inflaţiei este afectată substanţial de măsurile fiscale cu privire la reducerea succesivă a impozitelor indirecte, poziţionându-se la valori negative până în mai 2016, revenind ulterior la valori pozitive şi reintrând în interiorul intervalului asociat ţintei începând cu ianuarie 2017", potrivit Guvernatorului.

Domnia sa a subliniat, ieri, că preţurile bunurilor alimentare au accelerat în ultimul trimestru al anului trecut pe fondul anului agricol nefavorabil, în special la ulei şi zahăr. Rata anuală a inflaţiei continuă să reflecte efectul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA la toate alimentele, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică, după cum a afirmat Isărescu: "Avem aproape o explozie a consumului cu amănuntul, mai ales la produse alimentare, lucru explicabil după reducerea cotei TVA. Şi în ceea ce priveşte produsele nealimentare avem creşteri şi ne aşteptăm ca după reducerea TVA la produse nealimentare să existe creşteri ale consumului şi aici". Oficialul BNR a menţionat că se aşteaptă ca, în continuare, şi consumul produselor nealimentare să crească.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cand acest personaj toxic a avut vreo estimare corecta? A batut campii mereu si a spuns banalitati ca horoscopistii ...In loc sa emita blatitudini mai bine si-ar face treaba

    pentru care e platit! 

    1. Pai asta e rolul lui sa arunce cifre pe piata, pareri partinitoare bancilor care l platesc neoficial si sa vegheze la instabilitate.

      Este mediul propice pentru hotii! 

      Muguras....si-a furat Otp -ul clientii ? 

      Voi ce supravegheati?...

      Stai ca e doar inceputul.......valurile vor fi aici la noi dar tu cu ai tai nu o sa le vedeti pt ca voi supravegheati.....Sa vedem o sa fie risc sistemic pt banci? Cand se vor termina toate procesele Anpc ului sa vezi hazard moral. 

      ....cate oare le vor sparge vanturile, VALURILE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb