GUVERNATORUL BNR MUGUR ISĂRESCU: "Deficitul extern trebuie remediat prin corecţia celui public"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2019

"Deficitul extern trebuie remediat prin corecţia celui public"

"Avem obiceiul ca şi o depreciere de doi bani, şi la propriu şi la figurat, să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă" "Sprijin cu toate forţele ideea de a se termina cu arieratele din buget"

O corecţie a deficitului extern trebuie realizată, în principal, prin corecţia deficitului public, ceea ce nu se poate realiza dintr-o dată, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul celei de-a unsprezecea conferinţă anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Mugur Isărescu a punctat că aprecierea cursului de schimb valutar nu face decât să crească povara finanţarii deficitului şi că sprijină cu toate forţele ideea de a se termina cu arieratele din buget.

Guvernatorul a declarat: "Menţinerea sub control a dezechilibrelor interne şi externe este singura modalitate prin care economiile emergente vor putea face faţă cu succes unor şocuri nefavorabile. Iar faptul că, între economiile din Europa Centrală şi de Est, România are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar şi cel mai mare dezechilibru extern nu poate fi ignorat în formularea politicilor economice. Şi nici în discursul public. Iar marea provocare este să corectăm această problemă în mod înţelept".

Isărescu a punctat că, probabil, cel mai vizibil barometru al existenţei unor dezechilibre fundamentale, precum deficitul de cont curent, dar şi al schimbării de sentiment, al percepţiei, inclusiv din cauza unor factori emoţionali, este piaţa valutară, adăugând că evoluţiile recente din această piaţă, inclusiv cele de la nivel regional, sunt relevante.

"Eu spun relevante şi nu am spus niciodată alarmante. Dar vedeţi, avem obiceiul ca şi o depreciere de doi bani, şi la propriu şi la figurat, să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă. Noi, la Banca Centrală, ne menţinem opinia că o corecţie a deficitului extern, care este necesară, când se va întâmpla, nu se va putea face doar prin deprecierea cursului de schimb. Cred că nici nu e bine, dacă ne uităm exact din ce e făcut dezechilibrul de cont curent. Pentru că dacă avem deficit fiscal de 4,4% şi deficit extern de 5,5%, iar deficitul extern este deficitul guvernamental, adică cel fiscal plus cel privat, neguvernamental, apoi ce facem? Ne adresăm la 1%, deficitul privat, prin cursul de schimb?", a subliniat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a arătat că deficitul extern al sectorului privat este finanţat autonom şi că acţiunile trebuie să se adreseze deficitului guvernamental, în demersul de reducere a celui extern.

"Iar o depreciere a cursului nu face decât să majoreze deficitul guvernamental. Încarcă povara finanţării deficitului, la fel ca o majorare a dobânzilor. Noi, la Banca Centrală, ne menţinem opinia că o corecţie a deficitului extern trebuie făcută în principal prin corecţia deficitului public şi aceasta nu se poate face dintr-o dată. Trebuie să înţelegem acest lucru", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că deprecierea cursului, mai ales la nivelele moderate, consemnate în ultimii ani, de 3-5%, are mai degrabă rolul de a tempera presiunile din piaţă, de a evita formarea sau alimentarea altor dezechilibre şi a duce competitivitatea la un nivel acceptabil, în condiţiile în care au crescut costurile cam pentru toţi factorii de producţie.

"Din perspectiva Băncii Central, am construit în timp şi dispunem de un set de instrumente specifice politicii monetare: dobândă, coridor, rezervă minimă obligatorie etc. Cu toate am lucrat şi vom lucra în continuare. Concentrarea numai pe dobândă nu este benefică", a precizat Isărescu.

Guvernatorul a apreciat că, în opinia sa, abordarea Guvernului este corectă, pentru că în primul rând trebuie văzută situaţia clară a bugetului.

"Sprijin cu toate forţele ideea de a se termina cu arieratele create de buget pentru că orice întârziere a plăţilor făcute de către buget creează un lanţ de arierate. Scrie asta şi în teorie. Atunci când într-o societate apar arierate uitaţi-vă şi la buget, să nu fie sursa acestor arierate, acestor întârzieri. Şi apoi, dacă din întârzierile acestea mai omori pe câte unul, de unde să îşi ia bugetul resurse sau să influenţezi creşterea economică", se întreabă Isărescu, adăugând: "După care, dacă cifra este 4,4% (n.r. estimarea deficitului bugetar), v-am dat un exemplu, terminăm discuţia legată de cursul de schimb. Ce rost are să o porţi? Să echilibrezi contul extern când 80% din dezechilibrul extern vine din deficitul fiscal? Orice depreciere a cursului nu face decât rău. Bineînţeles că o să apară cineva să spună: guvernatorul ajută Guvernul. Păi ajutăm Guvernul, ajutăm ţara. Banca Naţională lucrează cu orice Guvern pe care-l dă ţara. Avem acest Guvern şi îl ajutăm, este ceva normal".

Mugur Isărescu a mai spus: "Trebuie să înţelegem că trecem printr-un moment mai greu, dar controlabil, administrabil. Trebuie să ne aşezăm cu calm, responsabilitate şi profesionalim, să construim bugetul pentru anul viitor, care este şi mai greu de făcut".

În opinia sa, situaţia este controlabilă în ţara nostră, avem resurse, dar trebuie să ştim cum să le folosim în mod înţelept.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Oare casa isarescu a discutat la fel de elvat cu casa de teleorman ?

    Sau acolo la intilnirea aia doar s-au schimbat sticlele de vin din productia proprie a fiecarei case ? Casa de teleorman era sub masa, cred, dupa 2 fraze rostite de casa isarescu. Cam acolo era nivelul de absorbtie a informatiilor.... 

    ' Deficitul extern trebuie remediat prin corecţia celui public ' ...

    eh, daaa.... si eu vreau pace in lume :)) ... e o mica prapastie de la ce vrem fata de ce este :)) ...de obicei se face apel la canalul monetar :) ...  

    In greaca veche 'zoon politikon' definea latura sociabila a cetateanului manifestata prin participarea la viata Cetatii, la viata politica. Ce vreau sa zic cu asta ... in prezent oamenii nu mai stiu greaca veche, nu mai au scoala, sunt niste ghene de gunoi (media,tv?) ambulante ... si poate de aceea politicienii au luat aceasta expresie (zoon politikon) in traducere ad litteram : "ANIMAL POLITIC' ... niste animale, dom'le , niste animale :)) ...tocmai de aceea va fi folosit canalul monetar :) ... ;)

    Hai, salutari coane Mugurel ! :)) 

    "deficit extern... deficit public... deficit bugetar... deficit de cont curent... deficit fiscal... deficit guvernamental... deficit privat... ". Si n-a utilizat indicatorul "deficit comercial", probabil ca sa nu se prinde finantatorii in ce suferinta este acest indicator. Gindire gresita, dimpotriva, acest indicator trebuie scos in evidenta, fiind un factor de stimulare a investitorilor, care trebuie facuti sa gindeasca: Aici este loc pentru afaceri!

    1. pe romaneste taiati pensiile si concediati bugetarii. dar e mai usor sa pari elevat si intelept la virsta 3-a vorbind in greaca scrisa

    Dacă din întârzierile acestea mai omori pe câte unul.... O întârziere, doua întârzieri... Ce e cu limbajul acesta a la domnul Treichl, prestidigitatorul celor 5,5 miliarde de EUR pierdute în Austria și câștigate apoi cu ajutorul României fiindca Dumneavoastră nu sunteți interesat ca BCR sa aibă un risc de credit calculat după modele de risc europene si nu moldovenești.

    1. Vebeamash pe cimpii moldovene crescusi. Nu moare nimeni din gargara scrisa de tine. Fii mai exigibil, la partea cu cei destepti.... scrisei si eu ca tine ca doar sintem de-o mama, romana sau romaneasca ?

      E numai gargara

    În loc de vorbe faceți : F16, Patriot, roboți și-i vindeți la USA, RUSIA, CHINA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb