Guvernul a adoptat creşterea salariului minim la 1.250 lei de la 1 mai

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 30 decembrie 2015

Guvernul a adoptat creşterea salariului minim la 1.250 lei de la 1 mai

Actualizare 17:07 Guvernul a stabilit plafonul pentru Prima Casă în 2016: 1,5 miliarde de lei

Guvernul a stabilit, în şedinţa de astăzi, plafonul pentru programul Prima Casă în 2016, în valoare de 1,5 miliarde de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, potrivit unor surse din presă.

Acesta a apreciat că programul este "un proiect de mare succes", în 2016 Executivul luând decizia de a aloca în acest scop 1,5 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde sume noi, iar 200 de milioane de lei din rambursări.

"200 de milioane provin din rambursările creditelor anterioare, adică arată că mecanismul funcţionează, oamenii îşi plătesc ratele, unii au închis deja contracte şi aceşti bani s-au întors, aşadar pot fi refolosiţi pentru garanţii suplimentare. Trebuie spus că s-a redus marja ROBOR care intră în program de la 2,5 cât a fost în 2015 la 2%", a afirmat Suciu.

Acesta a subliniat că rata de neplată în cazul Prima Casă este foarte mic, de 0,2% din totalul creditelor acordate, ceea ce a constituit un argument în favoarea continuării acestui program.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:20

Guvernul a decis astăzi, în ultima şedinţă din acest an, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a precizat că de această majorare vor beneficia peste un milion de români, inclusiv bugetarii, transmit surse din presă.

"Reluarea dialogului social era importantă. Nu a fost un dialog simplu, dar important a fost că s-a reluat şi s-a ajuns la o concluzie", a spus Suciu, referindu-se la negocierile cu sindicatele, care au cerut ca salariul minim pe economie să crească din 1 ianuarie 2016.

El a precizat că de această majorare a salariului minim pe economie, prevăzută într-o Hotărâre de Guvern adoptată miercuri, vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariaţi, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De această creştere vor beneficia şi cei aproximativ 39.000 de bugetari.

"Am încercat să reducem impactul negativ pe care l-ar avea majorarea salariului minim asupra unor industrii. Prin termenul obţinut, încercăm să identificăm industriile care ar putea fi afectate şi să găsim elementele de suport pentru a putea prelua majorarea salarială fără să fie concedieri sau reduceri de activitate. Considerăm că în aceste luni în care firmele vor beneficia şi de facilităţile fiscale, introduse de la 1 ianuarie, vor putea găsi resurse pentru a integra această majorare fără daune semnificative", a menţionat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Acesta a mai spus că există un decalaj între salariul minim şi cel mediu din economie, dar "elementele de productivitate a muncii şi de competitivitate a economiei nu pot fi compensate prin majorare salarială abruptă".

"Deci de la 1 mai avem acest nou salariu în plată", a precizat Suciu.

(S.A.)

------------

Actualizare 10:18 Guvernul discută stabilirea salariului minim şi normele de implementare a programului Prima Casă

Guvernul discută, astăzi, în ultima şedinţă din acest an, proiectul de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, precum şi alte proiecte, cum ar fi modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului "Prima casă", potrivit unui comunicat al Executivului.

Cabinetul condus de Dacian Cioloş are pe agendă ordonanţe de urgenţă pentru prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programului de transport, în baza cărora se efectuează serviciile regulate de transport de persoane între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov, pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru prorogarea unor termene din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România.

Guvernul mai discută şi un proiect de hotărâre de suplimentarea numărului maxim de posturi ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal.

Alte proiecte înscrise pe ordinea de zi a şedinţei se referă la ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, dar şi pentru prorogarea termenului prevăzut la art. III din Legea 91/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Guvernul discută şi proiectele de hotărâre privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016.

Se mai află pe agendă proiectele de hotărâre privind utilizarea fondurilor alocate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru decontarea cheltuielilor publice eligibile aferente operaţiunilor de urgenţă întreprinse în scopul înlăturării pagubelor provocate de inundaţiile din primăvara şi vara anului 2014 şi privind stabilirea plafonului maxim pentru cheltuielile de cazare aferente imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu şi imobilelor cu destinaţia de locuinţă, propuse în vederea vânzării, din fondul locativ administrat de Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" pentru anul 2016.

(S.A.)

------------

CES: Sindicatele vor în continuare mărirea salariului din ianuarie, patronatele, de acord cu Guvernul

Sindicatele au cerut, în şedinţa CES, creşterea salariului minim la 1200 de lei de la 1 ianuarie sau la 1275 de lei de la 1 mai, în timp ce patronatele şi Guvernul au susţinut majorarea salariului la 1250 de lei începând cu luna mai, a declarat, marţi, preşedintele CES, Florian Costache.

"Partea patronală a votat pentru 1 mai, aşa cum este HG, 1250 de lei (salariul minim pe economie-n.r.), solicitând ca până atunci să avem o întâlnire, să găsim soluţii de micşorare a taxelor şi impozitelor pe salarii, care la ora actuală sunt foarte mari. Partea guvernamentală, normal, a votat pentru, iar avizul sindicatelor (a fost ) negativ (...), menţinându-şi propunerile de la început", a declarat preşedintele Consiliului Economic şi Social (CES), Florian Costache, la finalul şedinţei plenului acestui for, care a discutat marţi proiectul de Hotărâre a Guvernului privind creşterea salariului minim.

El a explicat că avizul Consiliului este consultativ, astfel că deşi sindicatele nu sunt de acord în totalitate cu acest proiect, acesta va intra în forma actuală în şedinţa de miercuri a Executivului.

La rândul său, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale ''Cartel Alfa'', Liviu Apostoiu, a declarat că mediul privat are nevoie de creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, afirmând că salariile în acest sector sunt "de mizerie", în contextul în care în sectorul bugetar au fost creşteri salariale.

"Noi ne dorim ca 1 ianuarie să fie data de aplicare (a creşterii salariului minim pe economie-n.r.). Nu putem să aşteptăm până în luna mai, pentru că în sectorul privat este nevoie de această creştere a salariului minim, atâta timp cât în partea bugetară s-a acţionat la creşterea de salarii, în sectorul privat salariile sunt de mizerie şi sectorul privat trebuie să beneficieze de la 1 ianuarie de 1200 de lei, aşa cum, de fapt, am stabilit cu mai multă vreme înainte când s-a stabilit creşterii de salariul minim de Guvernul anterior", a declarat Apostoiu.

Sindicatele cer ca, în situaţia în care salariul minim va fi majorat de la 1 mai, acesta să fie de 1275 de lei şi nu 1250 lei, aşa cum Guvernul a propus.

"Susţinem în continuare şi cerem ca 1 ianuarie să fie data (creşterii salariului minim pe economie-n.r.) şi dacă este 1 mai, atunci (salariul minim-n.r.) trebuie să fie 1275 de lei ca să acopere fix faptul că în luna ianuarie, februarie, martie şi aprilie nu se acordă o creştere de salarii'', a explicat Liviu Apostoiu.

Întrebat dacă sindicatele vor protesta dacă nu le va fi respectată solicitarea, el a afirmat că rămâne de văzut care va fi poziţia sindicatelor după ce Hotărârea de Guvern va fi adoptată în şedinţa Executivului de miercuri.

''În şedinţa de Guvern de mâine se va discuta, probabil că ea va fi aplicată, 1250 de lei, începând cu luna mai. Nu are nicio raţiune (suma de) 1250 de lei şi nici (aplicarea din) luna mai. Ca să mai faci anumite teste pe suportabilitate oamenilor din sectorul privat pentru noi nu mai este de acceptat. O să vedem ce vom face, o să ne vedem după ce se discută mâine în Guvern", a spus Liviu Apostoiu.

Preşedintele CNS ''Cartel Alfa'', Bogdan Hossu, a anunţat, marţi, că Guvernul a înaintat un proiect de hotărâre privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând din 1 mai, dar şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim şi de inflaţie, propunere cu care sindicate sunt de acord. Liderul sindical a precizat că Guvernul a înaintat proiectul de hotărâre care prevede această majorare marţi dimineaţă, iar această propunere este agreată de sindicalişti pentru că se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim la rămâne la 1.050 de lei.

El a mai spus că proiectul prevede şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim de consum, de inflaţie şi de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de creştere în perioada următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb