Guvernul a luat ieri decizia politică privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2007, urmând ca o ordonanţa de urgenţă în acest sens să fie aprobată în şedinţa de astăzi, a anunţat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.Primul-ministru a precizat că vor fi alocate fonduri importante pentru agricultură, creşterea pensiilor, renovarea spitalelor şi lucrări de infrastructură. Şeful executivului a precizat că această rectificare urmăreşte preponderent accelerarea investiţiilor, care să asigure diminuarea decalajelor faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană. Primul-ministru a precizat că pentru agricultură se va aloca o sumă record - 19.360 miliarde de lei vechi, respectiv 700 milioane de euro. Suma este destinată pentru eliminarea efectelor secetei, acordarea de despăgubiri şi pentru continuarea programului SAPARD românesc.
Pentru sănătate, se va aloca o primă tranşă de 3.550 miliarde lei vechi pentru refacerea şi modernizarea spitalelor judeţene. Primul-ministru a subliniat că trei sferturi din bani sunt destinaţi achiziţiei de echipamente moderne, care să permită investigaţii complete într-un singur loc, pentru ca bolnavii "să nu mai fie plimbaţi de la un spital altul". Diferenţa, de o treime, este destinată renovării şi reabilitării spitalelor.
Pensiile agricultorilor vor fi majorate cu 50% începând cu 1 septembrie 2007, a anunţat primul-ministru, precizând că decizia a fost luată ca urmare a nivelului extrem de scăzut al acestor pensii.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că şi pensionarii din sistemul public vor beneficia de o majorare consistentă, pensia medie urmând să crească de la 399 lei la 568 lei, ceea ce înseamnă o majorare de 43%. "Va fi cea mai importantă majorare a pensiilor în condiţiile unei inflaţii de 4%. Această majorare se bazează pe capacitatea economiei, care a generat fonduri suplimentare", a spus primul-ministru, precizând că această majorare se va aplica de la 1 ianuarie 2008.
Până atunci, însă, pensionarii din sistemul public vor beneficia, la 1 septembrie, de o nouă treaptă de majorare a pensiilor aferentă anului în curs, de 5%, după cea de la începutul acestui an.
Pentru refacerea infrastructurii a 5.000 de kilometri de drumuri judeţene vor fi alocaţi 600 miliarde lei vechi, iar pentru ordonanţa 7 privind reabilitarea infrastructurii rurale, 2.000 miliarde lei vechi . Ministerul Internelor şi Reformei Administraţiei va primi la rectificare 1.000 de miliarde de lei vechi pentru plata diferenţelor de preţ la cărbunele furnizat la CET-uri.
Ministerul Sănătăţii Publice trebuie să prezinte până mâine un punct de vedere privind introducerea unor măsuri de compensare suplimentară a medicamentelor pentru cei cu venituri reduse, în baza a două plafoane: cei cu venituri de sub 350 lei şi cei cu venituri de 350 până la 500 lei.
Şeful Executivului a mai afirmat că rectificarea bugetară se bazează pe venituri suplimentare, nu pe reducerea bugetelor unor ministere.