Guvernul a aprobat rectificarea bugetară

Stelian Bădescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2016

Dacian Cioloş (Sursa foto: Facebook)

Dacian Cioloş (Sursa foto: Facebook)

Cioloş: "Sănătatea, Educaţia şi drepturile sociale, prioritare"

----------

ACTUALITATE 19:40 Ministrul Muncii: 18:45 "Am avut o primă discuţie pe Legea salarizării unitare pentru a clarifica mandatul şi principiile"

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, astăzi, că a avut o primă discuţie cu premierul pe Legea salarizării unitare pentru a clarifica mandatul şi principiile, urmând ca subiectul să fie deschis la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

"Vă confirm că ieri la ora 13,30, am avut o primă reuniune la nivel de prim-ministru pe Legea salarizării unitare pentru a clarifica mandatul şi principiile. Aţi auzit deja din ieşirile mele anterioare că lucrăm în Ministerul Muncii la principii. Am avut această primă discuţie de mandat, urmează, aşa cum am spus, la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie să deschidem subiectul după încă o rundă de discuţii la nivelul Guvernului şi cu partea sindicală. Deci, Legea salarizării unitare se lucrează la ea şi evident va viza toate categoriile care nu au fost atinse prin ordonanţa 20, inclusiv cea a personalului administrativ în această situaţie", a spus Dragoş Pîslaru, transmit surse din presă.

(G.F.)

-------

Actualizare 19:15 Ministrul Fondurilor Europene: "Numai necunoscătorii spun că absorbţia fondurilor europene este zero"

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, astăzi, că ''numai necunoscătorii'' spun că absorbţia fondurilor europene este zero şi că proiectele ''nu se mişcă'', afirmând că este optimist că România va cheltui cele 12 miliarde pentru cofinanţare.

''Este un pariu foarte interesant pe care l-am făcut. Am văzut opinia Consiliului Fiscal, care spune că bugetul are prevăzute 12 miliarde de lei pentru cofinanţare, din care execuţia bugetară a tras 600 de milioane de lei. O mică paranteză, că se tot vorbeşte că nu sunt proiecte şi că zero-zero absorbţie. Dacă avem 600 de milioane numai penttru cofinanţare, asta e mult mai mult decât zero'', a afirmat Cristian Ghinea, potrivit unor surse din presă.

El a mai spus că opinia sceptică formulată de Consiliul Fiscal potrivit căreia România nu va atinge execuţie bugetară a celor 12 miliarde de lei este întemeiată, ''doar că îi lipsesc anumite informaţii''.

''Până acum am lucrat foarte mult la fazarea proiectelor, continuarea proiectelor din exerciţiu bugetar trecut. Aceste proiecte au fost aprobate în iulie de Comisia Europeană. Reamintesc că proiectele mai mari de 50 de milioane de euro trebuie aprobate de Comisia Europeană. Deci s-a terminat această aprobare şi urmează în a doua parte a anului să fie făcute plăţile. Aici vorbim de proiecte fazate din Programul de infrastructură mare, de peste 50 de milioane de lei'', a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Consiliul Fiscal a precizat ieri în opinia referitoare la proiectul de rectificare că este sceptic cu privire la atingerea nivelul propus pentru intrările din fonduri post-aderare aferente exerciţiului financiar 2014-2020, în condiţiile în care la finele primului semestru veniturile corespunzătoare (680,1 milioane lei) reprezentau doar 5,1% din suma bugetată pentru întregul an (12,8 miliarde lei).

"În contextul în care execuţia la şase luni relevă o slabă absorbţie a fondurilor europene şi cheltuieli de investiţii sub program, deşi într-o măsură mai mică decât în anul anterior, decizia de a majora cuantumul acestora apare surprinzătoare, mai ales în condiţiile în care experienţa istorică indică faptul că este puţin probabil ca accelerarea intrărilor de fonduri europene în a doua parte a anului să fie suficientă pentru a apropia veniturile de nivelurile programate. De altfel, nematerializarea veniturilor din fonduri UE nu duce la majorarea deficitului bugetar în ipoteza unei ajustări automate în jos a cheltuielilor corespondente", explică reprezentanţii consiliului fiscal", menţionează Consiliul Fiscal.

(G.F.)

--------

Actualizare 18:45 Ministrul Sănătăţii: "Sănătatea primeşte prioritatea de care ţara are nevoie"

Suma acordată la rectificarea bugetară, 570 de milioane de lei, arată că sectorul Sănătate primeşte prioritatea de care ţara are nevoie, capitolele avute în vedere fiind "oameni, programe, eficientizare şi investiţii", a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

"Sectorul de Sănătate primeşte, în sfârşit, prioritatea de care are nevoie, de care ţara are nevoie. Cifrele sunt relativ simple, vorbim de 570 de milioane de lei, alocare suplimentară în cadrul rectificării bugetare, din care 297 de milioane sunt pentru Ministerul Sănătăţii, iar 271 de milioane sunt pentru Casa Naţională de Asigurări", a afirmat Vlad Voiculescu, la Palatul Victoria, informează surse din presă.

Ministrul a adăugat că bani primiţi la Sănătate prin rectificare vizează patru capitole - "oameni, programe, eficientizare şi investiţii".

"Primul lucru este cu siguranţă faptul că de la 1 august, prin Ordonanţa 20, salariile medicilor cresc. Deja, la sfârşitul acestei luni, lucrul acesta se va vedea în buzunarul fiecărui medic. Un al doilea lucru agreat recent este creşterea plăţilor gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Baza pentru plata gărzilor era până acum salariul de bază din 2009, acest lucru va fi rectificat, iar termenul pentru definitivarea paşilor legislativi care sunt necesari este de 1 octombrie (...) astfel încât de la 1 octombrie gărzile vor fi plătite la un alt nivel, iar diferenţa este semnificativă", a explicat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că se are în vedere "o flexibilizare pentru modul cum sunt tratate gărzile şi timpul de lucru al medicilor în general".

"Ministerul Sănătăţii are în vedere, de asemenea, măsuri de remunerare pentru medicii rezidenţi de anul I şi II pentru gărzile pe care le fac. În realitate, aceste gărzi se fac, trebuie şi recompensate. Evaluăm diverse posibilităţi pentru a motiva tinerii rezidenţi să facă aceste gărzi în continuare şi să-şi ajute medicii seniori", a mai declarat Voiculescu.

În ceea ce priveşte programele avute în vedere la nivelul MS, ministrul a spus că "un punct foarte important este programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizarea utilizării antibioticelor şi antibioticorezistenţei".

"Bugetul programului a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei, a fost inclusă testarea activă pentru toţi pacienţii nou internaţi în secţiile de ATI. (...) Numărul de spitale în care această măsură o să fie implementată este de 72, este vorba de spitalele cu laborator de microbiologie în structură. Am extins reţeaua de unităţi sentinelă de la 12 la 23 de unităţi la nivel naţional. Vorbim de unităţi în care se asigură supravegherea infecţiilor nosocomiale, precum septicemii, pneumonii, infecţii urinare, infecţii consecutive utilizării dispozitivelor medicale şi infecţii de sinus chirurgical în secţiile cu risc ridicat, precum ATI şi chirurgie. De asemenea, avem un buget pentru persoane care vor beneficia de formare profesională pentru controlul infecţiilor nosocomiale şi al utilizării prudente a antibioticelor în 114 unităţi sanitare", a spus ministrul Sănătăţii.

Voiculescu a precizat că în România consumul de antibiotice este cu "70% mai mare decât media europeană" şi că acest lucru trebuie pus "în directă legătură cu infecţiile nosocomiale".

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi de creditele de angajament pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în valoare de 868 de milioane de lei.

"Aici avem în vedere câteva lucruri discutate cu domnul preşedinte al CNAS, Radu Ţibichi. Vorbim de continuarea şi extinderea contractelor privind tratamentul fără interferon pentru hepatita C. În felul acesta vor fi ajutaţi peste 10 mii de oameni. (...) Vor fi reluate negocierile pentru medicamente pentru melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar. Vom negocia alte molecule pentru tratarea unor afecţiuni oncologice, cardiovasculare, diabet zaharat şi altele. De asemenea, la nivel de servicii avem în vedere, sigur, continuitatea acordării serviciilor medicale, a medicamentelor, dispozitivelor medicale până la sfârşitul anului, dar se va pune accent pe stimularea serviciilor în tratament ambulatoriu", a anunţat Voiculescu.

(G.F.)

-------

Actualizare 18:40 Ministrul Educaţiei: "Educaţia a primit, pentru prima oară în 25 de ani, o sumă importantă la rectificare"

Ministerul Educaţiei a primit la rectificare, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, o sumă de bani importantă, peste un miliard de lei, bani care vizează aplicarea de măsuri pe axa de educaţie, dar şi unele care se conjugă cu latura socială, a declarat ministrul Mircea Dumitru, într-un briefing la Palatul Victoria.

"Anul acesta, Ministerul Educaţiei a primit la rectificarea bugetară o sumă foarte mare. Este probabil pentru prima oară în ultimii 25 de ani când Educaţia primeşte la rectificarea bugetară o astfel de sumă importantă, mai mult de un miliard de lei. (...) Acest miliard de lei care revine, la rectificare, Educaţiei este alcătuit din 417,8 milioane de lei destinate învăţământului universitar şi 597,9 milioane lei învăţământului preuniversitar. (...) Sunt măsuri, deopotrivă, pe axa de educaţie, care sunt menite să asigure o anumită stabilitate profesorilor, dar şi elevilor din învăţământul public românesc şi măsuri care se conjugă şi cu anumite decizii care au fost luate pe latură socială", a explicat Mircea Dumitru, potrivit unor surse din presă.

El a spus că la această sumă se adaugă "225 de milioane de lei, deblocate din conturile universităţilor". "Universităţile vor avea aceşti bani la dispoziţie atât pentru plata drepturilor salariale, cât şi pentru anumite proiecte de investiţii", a spus ministrul.

Mircea Dumitru a menţionat că de o parte din bani alocaţi la rectificare vor beneficia "cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţâmânt, aproximativ 280.000 de oameni".

"Iar motivaţia folosirii acestor bani în mod concret este de a duce la îndeplinire anumite decizii pe care Guvernul le-a luat şi faţă de care s-a angajat privind majorarea şi corectarea salariilor personalului didactic şi didactic auxiliar, atât din învăţământul universitar, cât şi din învăţământul preuniversitar. De asemenea, sunt asigurate fonduri pentru aplicarea unei măsuri reparatorii adoptate de Parlamentul României. În mod specific mă refer la Legea 85/2016, potrivit căreia personalul didactic care nu a obţinut hotărâri judecătoreşti pentru plata diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - mai 2011 beneficiază, cu toate acestea, de drepturi, începând cu anul 2016, într-un mod similar acelor cadre didactice care au obţinut aceste drepturi în urma unor demersuri în instanţă şi a unor hotărâri judecătoreşti", a arătat el.

Ministrul Educaţiei a precizat că prin sumele alocate MENCŞ la rectificare vor putea fi asiguraţi "banii necesari pentru plata unora dintre titlurile executorii promise profesorilor până la sfârşitul anului trecut".

"Nu au fost plătite aceste drepturi până la sfârşitul anului 2015 şi acum putem să asigurăm banii pentru a plăti aceste drepturi salariale care au fost câştigate în instanţă în anii anteriori. (...) Este un capitol care era aşteptat şi soluţia aceasta este extrem de importantă pentru întregul sistem de învăţământ din România", a precizat el.

Dumitru a reamintit că, "pentru prima dată, Ministerul Educaţiei asigură manuale şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a".

"Este vorba de un efort bugetar de aproximativ 32 de milioane de lei pentru asigurarea a peste 3,6 milioane de manuale şcolare noi. (...) Este vorba aici, totodată, de o prevedere legală care se aplică din anul şcolar 2016 - 2017", a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, "un alt proiect important, aşteptat de elevi, este decontarea navetei".

"Există un prim proiect de ordonanţă de urgenţă, elaborat în parteneriat cu Cancelaria prim-ministrului, astfel încât să putem asigura decontarea navetei elevilor. OUG rezolvă problema nedecontării integrale a costurilor de navetă ale elevilor care studiază în altă localitate decât în aceea de domiciliu. În acest moment luăm în calcul varianta de a asigura 50% din costuri din bugetul naţional, restul urmând să provină din bugetele locale ale Consiliilor Judeţene", a declarat Mircea Dumitru.

(G.F.)

--------

Actualizare 18:30 Anca Dragu: "Rectificarea bugetară are în vedere o creştere de venituri de 3,38 de miliarde de lei"

Rectificarea bugetară are în vedere o creştere de venituri de 3,38 miliarde de lei, din care un plus la impozitul pe profit de 1,53 de miliarde de lei, a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

"Avem o creştere de venituri de 3,38 miliarde de lei. În special avem un plus la impozitul pe profit de 1,53 miliarde de lei, impozitul pe venituri - un plus de 897 de milioane de lei. La TVA avem un plus de 856 de milioane de lei şi la accize de 180 de milioane de lei. Venituri nefiscale, de asemenea, avem un plus de 1,105 miliarde de lei. Avem şi o rectificare de venituri cu minus la contribuţii de asigurări sociale de stat. Avem venituri sub program de un pic peste un miliard de lei. Deci, cam aceasta este sursa de venituri", a subliniat Anca Dragu, la Palatul Victoria, potrivit unor surse din presă.

Ministrul Finanţelor a menţionat că sunt o serie de venituri redistribuite în interiorul proiectelor de investiţii de la fiecare ordonator de credite.

"Ministerul Transporturilor are o amânare la finanţare de 383 de milioane de lei. Are o redistribuire a sumei de 360 de milioane în interiorul propriei anvelope bugetare în favoarea finanţării mai multor proiecte. Astfel, 200 de milioane pentru întreţinerea infrastructurii rutiere, 100 de milioane de lei pentru decontarea facilităţilor şi gratuităţilor şi circa 46 de milioane de lei proiecte de investiţii finanţare din fonduri nerambursabile, iar 17 milioane de lei pentru spitalele din subordinea Ministerului Transporturilor", susţine Anca Dragu.

Pentru finanţarea Cultelor există o suplimentare de 50 de milioane de lei, acestea fiind în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Din această sumă, 10 milioane de lei vor merge la creşteri salariale pentru personalul clerical, ca urmare a majorărilor salariale ce au avut loc, personalul clerical fiind plătit printr-o corelare de grilă cu cea a profesorilor. Anca Dragu a mai spus că nu există sume cu destinaţie exactă pentru Catedrala Mântuirii Neamului, decizia fiind luată de SGG.

În context, oficial MFP a explicat că rectificarea bugetară a avut la bază patru principii, respectiv: menţinerea deficitului bugetar la nivelul de 2,8% din PIB în termeni cash şi 2,9% din PIB potrivit metodologiei ESA 2010; asigurarea fondurile necesare continuării proiectelor de investiţii, fiind puse la dispoziţie sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finalul anului; alocarea de fonduri suplimentare pentru Sănătate şi Învăţământ; asigurarea fondurilor necesare aplicării de măsuri legislative adoptate în cursul anului curent.

Nu în ultimul rând, ministrul Finanţelor a subliniat că rectificarea bugetară include suma de 5 milioane de euro pentru achiziţia operei de artă "Cuminţenia Pământului".

(G.F.)

---------

Actualizare 15:11

Sănătatea, Educaţia şi Drepturile sociale sunt priorităţile primei rectificări bugetare din acest an, a punctat premierul Dacian Cioloş, care a menţionat că o atenţie deosebită a fost acordată şi investiţiilor.

"Am acordat şi acordăm atenţie şi investiţiilor - suntem conştienţi că nu e suficient să punem mai mulţi bani pentru consum în salarii, în beneficii sociale. E important să vedem şi cum evoluează investiţiile. (...) Pe primele şase luni avem o situaţie mai bună decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, cu trei domenii care se evidenţiază cu execuţie bună pe investiţii: dezvoltarea regională, transporturile şi agricultura", a spus astăzi Cioloş.

În ceea ce priveşte Sănătatea, Cioloş a anunţat că prin rectificare se asigură resursele pentru aplicarea Ordonanţei care vizează corectarea grilelor de salarizare, pentru finanţarea unor programe de sănătate, dar şi pentru a asigura medicamente compensate şi gratuite.

"Avem o alocare bugetară suplimentară de aproape 570 de milioane de lei, care va viza peste 163.000 de persoane ce, prin corectarea grilei de salarizare, vor avea venituri mai mari. Alte 860 de milioane sunt asigurate sub forma creditelor de angajament pentru diferite programe de sănătate care se derulează în acest an", a precizat premierul.

Pentru Educaţie, Cioloş a anunţat o alocare suplimentară de peste un miliard de lei.

"E vorba de bani destinaţi corectării grilei de salarizare, (...) dar şi pentru eliminarea unor nedreptăţi în ceea ce priveşte salariile personalului din învăţământ, nedreptăţi care au fost corectate printr-un proiect de lege adoptat de Parlament. (...) Din acest miliard vor merge bani şi pentru finanţarea unor programe educaţionale", a afirmat premierul.

Acesta a menţionat că rectificarea în Educaţie "vizează pozitiv aproape 280.000 de cadre didactice şi auxiliare".

Premierul a mai spus că Executivul şi-a asumat plata drepturilor sociale, indiferent dacă acestea au fost asumate anterior elaborării bugetului pe acest an sau ele au intervenit pe parcursul anului, prin decizii ale Parlamentului.

Acesta a menţionat că alte 1,4 miliarde de lei sunt destinate asigurării plăţii pensiilor până la sfârşitul anului.

Cioloş a conchis: "Am spus-o de mai multe ori, în ciuda unor lucruri care au tot rulat pe unele ecrane că Guvernul tehnocrat taie pensiile. Ne asumăm această responsabilitate şi acoperim sumele necesare pentru plata pensiilor până la sfârşitul anului, deci nu se pune problema de nicio tăiere de pensii".

(M.B.)

-----------

Actualizare 14:58 Cioloş: "Sper ca Parlamentul să dea dovadă de aceeaşi responsabilitate privind bugetul ca Executivul"

Premierul Dacian Cioloş a precizat astăzi că speră că Parlamentul va da dovadă în perioada următoare de aceeaşi responsabilitate privind gestiunea bugetului ca Executivul.

''Ne-am asumat plata drepturilor sociale, indiferent dacă au fost angajate anterior elaborării bugetului pentru 2016 sau au intervenit pe parcurs prin decizii ale Parlamentului în cursul acestui an. Prin rectificare alocăm pentru acest domeniu peste 2,8 miliarde de lei în bugetul Ministerului Muncii. (...) Aş vrea să revin asupra ideii de responsabilitate pe care ne-am asumat o în gestiunea acestui buget şi sper ca de aceeaşi responsabilitate să facă dovadă şi Parlamentul atunci când adoptă anumite proiecte de acte normative cu impact imediat, inclusiv asupra bugetului din acest an sau a anului viitor'', a declarat premierul, după adoptarea de către Guvern a rectificării bugetare.

Cioloş a subliniat că este important să putem menţine un echilibru al bugetului între cheltuielile pentru investiţii şi cheltuielile pentru consum.

''Acesta e modul nostru de abordare şi sper ca acest an electoral şi lunile care vin să evite tentaţii care să pună presiune nesustenabilă asupra bugetului'', a precizat premierul.

(I.S.)

-----------

Premierul Dacian Cioloş a anunţat astăzi că Executivul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul în curs, precizând că este o "rectificare pozitivă".

"Am aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Încă de la începutul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care să asigure menţinerea deficitului bugetar în limitele de sub 3%. Chiar dacă par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a menţine credibilitatea în capacitatea guvernului şi a statului de a gestiona bugetul şi în consecinţă de a asigura stabilitate în dezvoltarea economică şi în evoluţia economică a ţării (...). Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârşitul anului trecut", a declarat Cioloş, la Palatul Victoria.

"Cred că este pentru prima dată după mulţi ani de zile când facem o rectificare bugetară în an electoral, o rectificare fără o amprentă politică. Obiectivul nostru e de a finanţa politici publice anunţate, de a acoperi nevoi reale şi nu de a căuta, prin rectificarea bugetară, să câştigam voturi în detrimentul eficienţei bugetare. Am alocat resurse acolo unde era necesar pentru continuarea unor proiecte asumate în programul de guvernare, începute de diferite ministere, dar şi pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorâte din priorităţi care au apărut pe parcurs în derularea mandatului, inclusiv Ordonanţa 20 cu corectarea grilelor de salarizare care se aplică de la 1 august, dar şi pentru a pune în practică unele decizii ale Parlamentului pentru plata unor beneficii sociale, fără a pune însă în pericol echilibrul macroeconomic", a afirmat Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.

Acesta a mai spus: "În sănătate, alocăm bani pentru colectarea grilelor salariale".

Pentru Educaţie, Guvernul a alocat în plus un miliard de lei.

De asemenea, premierul a anunţat că Executivul va acoperi, prin această rectificare, plata pensiilor până la sfârşitul anului.

Cioloş a punctat: "Veniturile bugetare au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste 3 miliarde de lei, care se regăseşte în plus în alocarea bugetară faţă de ceea ce a fost decis pentru 2016".

Guvernul a informat că prin rectificarea bugetară se asigură finanţarea necesară proiectelor şi politicilor publice promovate de Guvern, precum şi pentru punerea în aplicare a măsurilor decise de Parlament, un efort bugetar cumulat de peste 3 miliarde de lei, resurse asigurate cu menţinerea deficitului bugetar la parametri asumaţi în bugetul de stat pentru 2016: 2,8% din PIB în termeni cash şi 2,95% din PIB pe metodologia ESA.

Potrivit sursei citate, domeniul Sănătăţii va avea asigurate resurse destinate, în principal, punerii în plată a creşterii salariilor personalului medical, finanţării programelor de sănătate şi pentru de asigurare a medicamentelor compensate şi gratuite. Domeniul Educaţiei va primi în plus la rectificare 1,015 miliarde lei. Fondurile sunt destinate punerii în aplicare a deciziei Guvernului de majorare şi corectare a salariilor personalului didactic şi personalului auxiliar din învăţământ, atât din preuniversitar, cât şi din universitar, începând cu 1 august 2016, pentru implementarea măsurilor reparatorii adoptate de Parlament, precum şi pentru finanţarea unor proiecte din domeniu.

Peste 2,8 miliarde lei au fost alocaţi Ministerului Muncii, fonduri necesare pentru plata drepturilor sociale. Potrivit Executivului, circa 1,4 miliarde lei sunt destinate plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, ajutoarelor sociale, alocaţiilor de stat pentru copii, indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap, conform măsurilor stabilite de Parlament. Cealaltă jumătate, respectiv suma de 1,429 miliarde lei, sunt bani necesari pentru asigurarea plăţii pensiilor până la sfârşitul anului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ''Ne-am asumat plata drepturilor sociale, indiferent dacă au fost angajate anterior elaborării bugetului pentru 2016 sau au intervenit pe parcurs ..... 

    Despagubirile pe care le asteptam de 26 de ani pentru imobilele confiscate/nationalizate sunt tot drepturi sociale domnule prim ministru; cand/cine isi va asuma plata,de urgenta, a despagubirilor, inainte sa plecam din aceasta lume? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb