Guvernul a aprobat un ajutor de maxim 167 milioane lei pentru salvarea CE Hunedoara

Alexandru Costea
Companii / 27 mai 2015

Ministrul Energiei a plecat spre Hunedoara, pentru a discuta cu angajaţii Complexului

Actualizare 16:05

Guvernul a aprobat astăzi mecanismul privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara S.A., societate care se confruntă cu dificultăţi economico-financiare majore, arată un comunicat al Guvernului.

Astfel, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, la solicitarea societăţii, un împrumut, în tranşe, în limita sumei de 167 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acest ajutor de stat se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordare, precum şi pentru cele necesare achiziţionării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (conform HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră), mai notează reprezentanţii Guvernului.

"Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acordă în sectorul cărbunelui şi pentru a demonstra că nu va fi utilizat în sectorul minier, activitatea minieră a societăţii se va separa legal de celelalte activităţi. În acest scop, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă şi având în vedere că ajutorul de stat individual de salvare a fost autorizat de Comisia Europeană în data de 21 aprilie 2015, societatea va iniţia demersurile pentru separarea activităţii miniere de celelalte activităţi. Ajutorul de stat individual pentru salvarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara S.A. se acordă cu respectarea reglementărilor legale în domeniul ajutorului de stat", conform sursei citate.

Din suma de 167 de milioane de lei acordată ca ajutor de stat individual pentru salvare, suma de 98,476 milioane de lei se va acorda din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. Acordarea celei de-a doua tranşe, în sumă de 68,524 milioane lei este condiţionată de reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea împrumutului acordat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.11/2015 privind acordarea unui împrumut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri realizate din privatizare.

Împrumutul se acordă, în baza unei analize economico-financiare realizate de către EximBank - S.A. în vederea stabilirii capacităţii de rambursare.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a plecat spre Hunedoara, pentru a discuta cu angajaţii Complexului Energetic care protestează în curtea unităţii, potrivit surselor din presă.

În şedinţa de azi a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei să meargă la CNE Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană cer închiderea unităţii.

Aproximativ 300 de mineri de la Lonea şi Lupeni au ajuns, în această după-amiază, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde protestează în curtea unităţii, scandând "Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea", iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieşit să discute cu aceştia.

(A.C.)

------------

Peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni protestează în această dimineaţă în faţa sediilor celor două unităţi miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, care este legat în continuare cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, acesta fiind şi în greva foamei, transmit surse din presă.

Minerii din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi de la exploatările Lonea şi Lupeni au refuzat să intre în subteran şi protestează în faţa clădirilor administrative ale celor două unităţi.

Potrivit preşedintelui Sindicatului "Muntele", Petre Nica, alţi 100 de angajaţi ai preparaţiei Coroieşti din Valea Jiului au anunţat că vor întrerupe lucrul începând cu ora 10:00.

De asemenea, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, care ieri după-amiază s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină continuă această formă de protest şi a intrat în greva foamei. Un alt lider sindical de la Mina Lupeni, Darius Câmpeanu, a declanşat şi el greva foamei, la sediul exploatării Lupeni.

"În acest moment sunt peste 300 de mineri în grevă şi au anunţat şi alţii că li se vor alătura în cursul zilei. Doi lideri sindicali, cel de la Lonea şi cel de la Lupeni, sunt în greva foamei. Cel de la Lonea a avut nevoie de îngrijiri medicale pe timpul nopţii, însă nu a renunţat la protest. Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă şi obligă complexul la divizare în societate de mine şi termocentrale. Amintim că suntem unificaţi doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor şi transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativităţii divizării CEH", a afirmat Petru Nica.

Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, dar şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb