Actualizare 14:15 Cioloş: "Săptămâna viitoare invit sindicatele la o discuţie privind salarizarea în sistemul bugetar"
Premierul Dacian Cioloş a declarat, astăzi, că săptămâna viitoare vor începe discuţiile cu sindicatele cu privire la salarizarea din sistemul bugetar, intenţia fiind aceea de a găsi o soluţie care să fie acceptată de acestea, dar care să fie şi fezabilă din punct de vedere bugetar şi legal, transmit surse din media.
"Intenţia noastră este să găsim o soluţie care să fie acceptată şi de sindicate şi care să fie fezabilă pentru stat din punct de vedere bugetar şi, sigur, din punct de vedere legal. Noi am avut o analiză a ceea ce am putea face pe o perioadă de câţiva ani de zile, am studiat şi posiblitatea aceasta a ordonanţei de urgenţă pentru un an de zile, acolo unde ne putem angaja cu bugetul pe care putem să ne angajăm să îl punem la dispoziţie în primul rând (...) pentru a corecta anumite disfuncţionalităţi care există în sistemul de salarizare bugetar, acesta e principalul obiectiv, şi vom continua discuţiile", a declarat Cioloş.
"Încă de săptămâna viitoare o să invit sindicatele (...) pentru a continua discuţiile şi a găsi împreună soluţia", a mai spus premierul.
(D.P.)
------
Executivul condus de Dacian Cioloş şi-a arătat neputinţa în chestiunea salarizării bugetarilor şi a decis să retragă proiectul ordonanţei de urgenţă cu pricina, după presiunile venite din partea sindicaliştilor şi după ce ministrul Muncii ameninţase că îşi va da demisia dacă proiectul va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de ieri.
"Retragerea" a fost anunţată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a declarat că noile discuţii legate de salarizarea bugetarilor "vor începe pe alte baze, cu sau fără ministrul Muncii, Ana Costea".
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că "proiectul este important" şi că "orice este posibil" când vine vorba ca actul normativ să fie realizat de alt ministru al Muncii.
Dan Suciu a menţionat că Dacian Cioloş i-a cerut explicaţii ministrului Ana Costea după ce aceasta a avertizat că îşi dă demisia dacă proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea în sectorul public va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Executivului, potrivit Agerpres.
Guvernul şi-a recunoscut înfrângerea în faţa "partenerilor sociali" şi a anunţat că va abandona ordonanţa propusă, urmând să lucreze la un nou act normativ legat de salarizarea bugetarilor.
"Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat în cea mai mare parte de partenerii sociali, (...) în limitele fiscal-bugetare pe care ni le permitem", a declarat Dan Suciu, potrivit sursei citate, menţionând că Executivul va avea o "abordare aplicată a solicitărilor din partea organizaţiilor sindicale".
După ce analiştii economici au avertizat că proiectul nu va mulţumi pe nimeni şi că momentul lansării lui a fost unul nefericit, ca dovadă şi "revolta" sindicaliştilor, Dan Suciu a insistat totuşi asupra faptului că niciun salariu nu ar fi scăzut dacă s-ar fi mers pe actul normativ respectiv.
"În niciun caz, niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (...) Am înţeles însă îngrijorările sindicale nu neapărat legate de scăderea salariilor - asta a fost o interpretare forţată cu care nu suntem neapărat de acord", a mai spus reprezentantul Guvernului, subliniind: "În bugetul deja făcut nu existau elemente care să susţină majorări salariale, deci orice interpretare de acest gen ar trebui să nu se facă, pentru că nu suntem noi autorii bugetului respectiv, suntem gestionarii bugetului. (...) Ceea ce vom încerca să facem, dacă ajungem la un acord cu partea sindicală, este să găsim resurse suplimentare în urma rectificării, (...) şi vom vedea după partea a doua a anului, după ce vom revedea structura bugetului, dacă şi ce resurse suplimentare de finanţare găsim pentru eventualele modificări pe care le facem în buget".
Proiectul retras de Guvern propunea, printre altele, eliminarea suprapunerilor salariale datorate creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii sau eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită. Raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar urma să fie de 1 la 12, cu cel mai mic salariu de bază în valoare de 1.250 de lei şi o limită maximă de 15.000 de lei pentru salariul preşedintelui. Efortul financiar brut estimat pentru implementarea proiectului de ordonanţă de urgenţă era de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net - 1,503 miliarde de lei.
1. De ani si ani, ce mai balmajeala!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 14.04.2016, 15:21)
Lipsa de dialog sau mimarea dialogului de guvernanti si sindicate lasa situatia nerezolvata. Si asta fiind situatia, ba unii, ba altii, isi dau salarii, sporuri, prime si alte privilegii cum vor si cit vor, batindu-si joc toti, guvernanti si profitori, de poporul amarit.
Daca situatia ar fi rezolvata, cu onestitate, cinstit si echitabil, n-ar mai fi posibila marirea veniturilor salariale de 3-4 ori la unii, ceilalti raminind in mina cu vestita moneda bostwaneza. Asa ca porcii considera ca-i mai bine asa!
Cu citeva luni in urma, a fost stabilit raportul intre salariul maxim si minim prin malversatiunile binecunoscute la 18. Bineinteles ca a fost o lovitura cumplita data posibilitatilor de negociere. Dar gargaragii in loc sa rezolve problema in substanta ei au preferat sa procedeze asa.
Totusi, care ar fi solutia problemei in situatia actuala? Evident, stabilirea salariului minim, a raportului intre maxim si minim si a treptelor de salarizare astfel incit suma totalaa salariilor sa fie cea permisa de buget. Vor fi cresteri si mai ales scaderi de salarii. Dar situatia rezultata ar trebui sa fie acceptata de toti factorii, altfel si peste alti douazeci si de ani vom discuta despre aceasta lege importanta ramasa nerezolvata. Cine nu-I multumit cu salariul sa munceasca mai mult, sa faca PIB mai mare, astfel ca veniturile bugetului sa permita salarizarea dorita.