Autorităţile competente din România pot solicita asistenţă din partea altor state membre pentru recuperarea anumitor creanţe la bugetul de stat, a stabilit Guvernul în şedinţa de ieri. Potrivit noilor prevederi, statele membre cărora li se solicită asistenţă vor realiza recuperarea acestor creanţe potrivit legislaţiei naţionale, aşa cum ar proceda în cazul propriilor creanţe. Pentru realizarea reciprocităţii, actul normativ reglementează condiţiile în care autorităţile competente din România acorda asistenţă altor state membre pentru recuperarea aceloraşi tipuri de creanţe.
Executivul a completat Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură fiscală, pentru transpunerea în legislaţia românească a prevederilor comunitare în materie, informează Guvernul.
Potrivit Executivului, noile prevederi vor contribui la creşterea gradului de recuperare a creanţelor fiscale stabilite de autorităţile din Româ-nia în sarcina persoanelor nerezidente, care nu pot fi recuperate pe teritoriul României, precum şi la eficientizarea administrării impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat.
Alte modificări ale prevederilor Codului de procedură fiscală vizează atribuirea, de către organele fiscale, a unui cod de identificare fiscală persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii sau activităţi liberale, pentru a se asigura schimbul de informaţii referitor la administrarea TVA-ului comunitar, precum şi exonerarea de răspundere fiscală a contribuabilului care nu îşi poate îndeplini obligaţiile fiscale ca urmare a unui eveniment imprevizibil şi mai presus de voinţa sa, cum ar fi inundaţii, catastrofe, cataclisme, incendii. Potrivit noilor reglementări, contribuabilul nu va fi sancţionat pentru neîndeplinirea obligaţiilor în situaţii mai presus de voinţa sa (caz de forţă majoră şi caz fortuit).