Guvernul a aprobat memorandumului întocmit de Ministerul Finanţelor Publice privind lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate, în baza datelor transmise de către ministere.
La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban s-a arătat nemulţumit de faptul că lista respectivă în privinţa lucrărilor prioritizate nu i-a fost prezentată în prealabil de şeful Secretariatului General al Guvernului, Antonel Tănase, pentru că au fost omise câteva importante proiecte de investiţii publice.
Ludovic Orban a spus: "Vreau să fac precizez că atât autostrada A7, cât şi autostrada A8 reprezintă priorităţi pentru noi şi le finanţăm. Deci, vor fi incluse în această listă, mai ales că ele sunt incluse în Master Plan şi chiar sunt finanţate. Autostrada de pe Coridorul IX Pan-European Ploieşti - Focşani - Bacău - Siret, care are 6 tronsoane, deja avem contracte de realizare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic care sunt finanţate dintre care o parte sunt finalizate până la sfârşitul anului şi anul viitor urmează să facem licitaţia pentru stabilirea constructorului. În ceea ce priveşte Autostrada "Unirii", pentru care există lege în vigoare, ea reprezintă o prioritate absolută. La ora actuală studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureş-Târgu-Neamţ este în curs de realizare şi până în ianuarie 2021 trebuie finalizat. De asemenea, sunt în proceduri de licitaţie celelalte două tronsoane, pentru care umează să semnăm contractele pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic".
Conform informaţiilor colectate de la ministere, sunt 160 de proiecte de investiţii prioritare, cu o valoare actualizată de 216,26 miliarde lei şi un rest de finanţat pentru finalizarea acestora de 146,85 miliarde lei. Lista cuprinde proiectele, cu valoarea lor estimată, stadiul în care se află, anul în care ar urma să fie finalizate şi indicatorii de eficienţă economică.
Din cele 160 proiecte de investiţii publice aflate în curs de implementare, 46 de proiecte au un stadiu fizic de 0%. Dintre acestea, 17 proiecte sunt proiecte noi, o parte fiind introduse în Programul de Investiţii Publice (PIP) pentru anul 2020, iar celelalte urmează să fie introduse în PIP în anul 2021.
143 proiecte sunt derulate în continuare, din care 47 proiecte au stadiul fizic 100%, respectiv lucrările de execuţie sunt finalizate, iar 96 proiecte sunt în implementare.
Cele mai multe proiecte - 130 - aparţin Ministerului Transporturilor, Informaţiei şi Comunicaţiilor, valoarea actualizată a acestora fiind de peste 197 miliarde lei şi un rest de finanţat de aproape 130,9 miliarde lei.
Printre cele mai scumpe proiecte se numără Autostrada Sibiu-Piteşti (18,5 miliarde lei) şi reabilitarea liniei de cale ferată Curtici-Simeria (10,9 miliarde lei).
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor gestionează un număr de 11 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 6,6 miliarde lei şi un rest de finanţat până la finalizarea acestora de aproape 5,4 miliarde lei, din care un proiect are stadiul fizic de 100%, iar sumele alocate acestuia pentru anul 2020 sunt necesare finalizării procesului de expropriere.
Unul dintre proiectele cele mai importante de la mediu este reducerea eroziunii costiere faza II, în valoare de peste 3,4 miliarde lei.
Ministerul Sănătăţii apare în listă cu 6 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 8,7 miliarde lei şi un rest de finanţat până la finalizarea acestora de 8,7 miliarde lei, din care patru proiecte sunt noi şi două sunt în implementare. Printre cele mai importante proiecte se numără spitalele regionale Craiova, Cluj şi Iaşi, fiecare în valoare de peste 2 miliarde lei.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei figurează în lista cuprinsă de memorandum cu 7 proiecte, cu o valoare actualizată totală de aproape 1,4 miliarde lei şi un rest de finanţat până la finalizarea acestora de 966,4 milioane lei, din care un proiect nou şi şase proiecte în implementare. Printre cele mai importante lucrări se află stadioanele Arcul de Triumf, Ghencea şi Giuleşti, şi Cazinoul din Constanţa.
Cele mai puţine proiecte în derulare le au Ministerul Justiţiei - două proiecte, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul de Protecţie şi Pază, care derulează fiecare câte un proiect semnificativ de investiţii publice.