Noul Guvern a serbat finalul anului 2008 cu Ordonanţe de Urgenţă prin care, una dintre măsuri o constituie modificarea nivelului contribuţiilor la asigurările sociale pentru condiţii normale de muncă la 28%, de la începutul anului 2009, comparativ valoarea de 27,5% stabilită de vechiul Executiv. A eliminat, astfel, măsurile de privind stimuarea producţiei şi a muncii promise în campania electorală de Guvernul Tăriceanu, măsuri prin care contribuţiile la asigurările sociale erau stabilite la 27,5% începând cu luna ianuarie, oferea 1.000 de euro pentru companiile care angajau persoane intrate în şomaj respectiv, oferea o bonificaţie de 5% acordată plătitorilor de taxe.
Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), apreciază că Guvernul se află în situaţia în care nu are bani, şi aşteaptă realizarea bugetului pentru anul 2009 înainte de a lua astfel de decizii. Tot ce poate să facă Guvernul pe termen foarte scurt este să restructureze cheltuielile, a mai precizat domnia sa.
Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine că marea problemă a economiei noastre în acest an o constituie faptul că nu suntem siguri de veniturile bugetare în condiţiile în care industria încetineşte, ca urmare a scăderii producţiei din industria siderurgică, auto, îngrăşămintelor, etc. Aceste veniuri nu pot exista, decât în măsura în care Guvernul stimulează producţia, a adăugat domnia sa. La sfârşitul anului trecut, primul ministru Emil Boc anunţa că veniturile bugetare se reduseseră cu 10% lunar începând cu luna octombrie.
Aceste semnale indică faptul că Guvernul nu doreşte să încurajeze munca, a precizat Cristian Pârvan. "Noi vom cere implementarea unor măsuri despre care, de altfel, am discutat în campania electorală cu partidele aflate la guvernare", a precizat secretarul general AOAR. Discuţiile au vizat lucrările de infrastructură şi construcţii pentru care valorificarea potenţialului ar putea reprezenta, şi în acest an, unul dintre principalele elemente ale creşterii economice, măsuri de izolare termică a locuinţelor, de concesionare a lucrărilor, etc, iar concluziile acestor discuţii şi a calculelor realizate de experţii din actualul Guvernul au fost că măsurile propuse trebuie implementate, şi există capacitatea de a le implementa. "Ţări ca Germania, care se află la al treilea pachet de legi privind stimularea economică, Franţa, Spania, au luat deja măsuri serioase în acest sens, şi sperăm şi noi că odată cu trecerea sărbătorilor Guvernul să ia şi el aceste măsuri", ne-a declarat domnul Pârvan.