Guvernul amână măsurile de stimulare a producţiei

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 6 ianuarie 2009

Guvernul amână măsurile de stimulare a producţiei

Noul Guvern a serbat finalul anului 2008 cu Ordonanţe de Urgenţă prin care, una dintre măsuri o constituie modificarea nivelului contribuţiilor la asigurările sociale pentru condiţii normale de muncă la 28%, de la începutul anului 2009, comparativ valoarea de 27,5% stabilită de vechiul Executiv. A eliminat, astfel, măsurile de privind stimuarea producţiei şi a muncii promise în campania electorală de Guvernul Tăriceanu, măsuri prin care contribuţiile la asigurările sociale erau stabilite la 27,5% începând cu luna ianuarie, oferea 1.000 de euro pentru companiile care angajau persoane intrate în şomaj respectiv, oferea o bonificaţie de 5% acordată plătitorilor de taxe.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), apreciază că Guvernul se află în situaţia în care nu are bani, şi aşteaptă realizarea bugetului pentru anul 2009 înainte de a lua astfel de decizii. Tot ce poate să facă Guvernul pe termen foarte scurt este să restructureze cheltuielile, a mai precizat domnia sa.

Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine că marea problemă a economiei noastre în acest an o constituie faptul că nu suntem siguri de veniturile bugetare în condiţiile în care industria încetineşte, ca urmare a scăderii producţiei din industria siderurgică, auto, îngrăşămintelor, etc. Aceste veniuri nu pot exista, decât în măsura în care Guvernul stimulează producţia, a adăugat domnia sa. La sfârşitul anului trecut, primul ministru Emil Boc anunţa că veniturile bugetare se reduseseră cu 10% lunar începând cu luna octombrie.

Aceste semnale indică faptul că Guvernul nu doreşte să încurajeze munca, a precizat Cristian Pârvan. "Noi vom cere implementarea unor măsuri despre care, de altfel, am discutat în campania electorală cu partidele aflate la guvernare", a precizat secretarul general AOAR. Discuţiile au vizat lucrările de infrastructură şi construcţii pentru care valorificarea potenţialului ar putea reprezenta, şi în acest an, unul dintre principalele elemente ale creşterii economice, măsuri de izolare termică a locuinţelor, de concesionare a lucrărilor, etc, iar concluziile acestor discuţii şi a calculelor realizate de experţii din actualul Guvernul au fost că măsurile propuse trebuie implementate, şi există capacitatea de a le implementa. "Ţări ca Germania, care se află la al treilea pachet de legi privind stimularea economică, Franţa, Spania, au luat deja măsuri serioase în acest sens, şi sperăm şi noi că odată cu trecerea sărbătorilor Guvernul să ia şi el aceste măsuri", ne-a declarat domnul Pârvan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb