Actualizare 19:40 Ponta: "Reducerea TVA la alimente va sprijini producătorii interni să aibă preţuri competitive"
Măsura de reducere a TVA la alimente va sprijini foarte mult producătorii interni să aibă preţuri competitive, inclusiv pentru export chiar dacă îşi recuperează TVA după ce se efectuează exportul, a afirmat, la Craiova, prim-ministrul Victor Ponta.
"Ştiţi foarte bine că trecea o perioadă de timp până se returnau cei 20%. Or, acum la 9% este cu totul altceva, mai ales pentru comenzi mari", a spus Ponta la Craiova, unde a participat la inaugurarea lucrărilor pentru noul cartier de locuinţe construit de o companie din China, potrivit Agerpres.
În context, prim-ministrul a afirmat că deschiderea pieţei Chinei pentru toate produsele agroalimentare româneşti "este un lucru extraordinar şi pe termen mediu şi lung".
"Aşa cum spuneam, mai în glumă mai în serios, nu o să putem noi vreodată produce cât consumă China alimente. Ca atare, e o mare oportunitate, iar acum cei care investesc în agricultură şi industria agroalimentară au şi pentru România şi pentru regiune ce au şi pentru China - o piaţă de desfacere importantă. Sunt foarte încrezător că nu doar că nu o să mai importăm atâta mâncare, de altfel şi anul trecut şi acum doi ani am exportat mai mult decât am importat, dar în anii următori cu siguranţă acesta va fi unul dintre motoarele cele mai importante", a mai afirmat Victor Ponta.
(E.D.)
---
Actualizare 19:20 OUG privind reducerea TVA la 9% la produsele alimentare a fost adoptată de Guvern
Guvernul a adoptat marţi Ordonanţa de Urgenţă privind reducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică.
(Elena Deacu)
---
Premierul Victor Ponta a afirmat, azi, că Guvernul va aproba OUG prin care, de la 1 iunie, "absolut toate" produsele agroalimentare vor avea TVA de 9%, inclusiv băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.
Cota standard va fi redusă la 20% din ianuarie 2016.
El a arătat că măsura poate fi susţinută deoarece, în primul trimestru al acestui an, încasările la buget sunt de 5 miliarde de lei în plus faţă de trimestrul similar de anul trecut.
Alte argumente pentru reducerea anticipată a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasaţi suplimentar în primul trimestru, faptul că este uşor de administrat printr-o aplicare generală la toate alimentele şi băuturile nealcoolice, precum şi la serviciile de alimentaţie publică, reducerea evaziunii, creşterea competiţiei, ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei, siguranţa alimentară, locurile de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară şi alimentaţia publică.
"Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ", a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii şi ANAF să verifice dacă diminuarea TVA va fi reflectată în preţ.
El a precizat că Guvernul s-a consultat cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi că nu se aşteaptă la "foarte multe felicitări", dar că instituţiile respective au înţeles care este strategia pe termen mediu şi lung.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2015, 16:26)
Povesti de popa beat.
Omul este mai castigat cu tva de 19%. S-a crescut peste noapte trebuie catva ani sa scada. TREBE BANI LA FMi si desigur cateva miloane spaga sa circule.
Inventeaza o noua taxa pentru golul creat.