Guvernul aprobă noi reglementări privind descalificarea sportivilor în caz de dopaj

Elena Deacu
Sport / 28 iulie 2015

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2006 privind completarea situaţiilor referitoare la descalificarea sportivilor în caz de dopaj.

Potrivit actului normativ, o încălcare a Codului Anti-Doping într-un sport individual, survenită în timpul unei testări în competiţie, duce automat la descalificarea rezultatelor individuale obţinute în acea competiţie, cu toate consecinţele ce decurg de aici, inclusiv retragerea medaliilor, a punctelor şi a premiilor.

Sancţiunea se aplică tuturor rezultatelor individuale obţinute de sportiv la data prelevării probei, în urma prezenţei substanţei interzise sau a metaboliţilor acestora în proba biologică a sportivului, sau la data săvârşirii încălcărilor reglementărilor anti-doping, prin folosirea de substanţe interzise sau a metaboliţilor acestora, falsificarea sau tentativa de a falsifica orice parte a controlului doping.

Sancţiunea prevăzută pentru încălcarea reglementărilor anti-doping ca urmare a necomunicării datelor de localizare sau test neefectuat este suspendarea pe doi ani, cu posibilitatea reducerii acesteia la o perioadă minimă de un an, cu excepţia situaţiilor în care există un istoric de modificare a informaţiilor de localizare de ultim moment sau o conduită similară a sportivului, care generează o suspiciune gravă de încercare a evitării procedurii de testare.

În cazul prezenţei unei substanţe interzise sau a metaboliţilor acesteia în proba biologică, suspendarea este de patru ani la prima abatere, cu excepţia substanţelor specifice.

Din lista substanţelor nespecifice fac parte agenţii anabolici, hormonii peptidici şi metode interzise.

Totodată, modificările şi completările aduse Legii 227/2006, prevăd posibilitatea ca înainte de informarea sportivului sau a unei persoane despre o încălcare a codului anti-doping, Agenţia, prin sistemul ADAMS şi prin consultarea Agenţiei Mondiale Anti-Doping sau a altor organizaţii anti-doping, trebuie să verifice dacă persoana în cauză a mai săvârşit şi alte infracţiuni de dopaj în trecut.

Agenţia Naţională Anti-Doping are obligaţia de a face public anual raportul statistic referitor la activităţile de control doping întreprinse, copia acestuia fiind comunicată Agenţiei Mondiale Anti-Doping

În vederea protejării sănătăţii sportivilor şi prevenirii dopajului în sport, federaţiile sportive naţionale, cluburile sportive şi ligile profesioniste şi personalul asistent al sportivilor au obligaţia de a desfăşura programe de educaţie anti-doping.

Agenţia Naţională Anti-Doping este o instituţie publică cu personalitate juridică şi autonomie decizională în activitatea anti-doping fiind direct responsabilă de adoptarea şi punerea în practică, la nivelul întregii ţări, a reglementărilor în domeniu, de organizare şi efectuare a controalelor doping, de desfăşurare a audierilor sportivilor şi a altor persoane susceptibile de încalcare a reglementărilor în materie.

ADAMS (Anti-Doping Administrare & Management System) reprezintă o bază de date unde sunt stocate, în special, rezultatele de laborator şi informaţii cu privire la încălcările reglementărilor anti-doping. Aceast sistem facilitează schimbul de informaţii între organizaţiile relevante şi promoveză eficienţa şi transparenţa în toate activităţile anti-doping.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb