Guvernul caută noi modalităţi de atragere a investitorilor în proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 pe care Nuclear-electrica încearcă de cinci ani să le construiască la centrala din Cernavodă, după ce la ultimele două tentative de atragere a unor parteneri nu s-a prezentat nimeni. "Ne gândim la alte modalităţi prin care să atragem investitori. Trebuie să le discutăm şi cu partenerii în proiect", au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax.
Guvernul a organizat, în lunile aprilie şi septembrie, sesiuni de depunere a ofertelor din partea investitorilor interesaţi de proiect, evaluat la patru miliarde de euro, dar nicio companie nu s-a arătat interesată.
În 2007, când Guvernul a selectat mai multe companii internaţionale să participe la această investiţie, termenul avasat pentru începerea lucrărilor era finalul anului 2010.
Din compania de proiect făceau parte companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia), GDF SUEZ (grup franco-belgian), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România, fiecare acţionar având pachete minoritare de acţiuni.În 2010, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ au renunţat la proiect, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns la deţină 86% din firma de proiect.
Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcţiune, fiecare cu o putere instalată de 720 MW, cu care asigură până la 20% din consumul anual de energie din România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 16.10.2012, 15:02)
E foarte simplu. Ar trebui sa reduca la o zecime (sau chiar un sfert) volumul spagii cerute si-atunci s-ar inghesui investitorii. Sau n-ar fi plecat din capul locului.