Guvernul va forma un grup de lucru care să stabileas-că procedurile de impozitare a veniturilor nedeclarate şi va solicita asistenţa tehnică a Băncii Mondiale, atât la elaborarea normelor de aplicare a acestei operaţiuni, cât şi la instruirea angajaţilor care vor fi implicaţi în acţiunea de control.
Decizia a fost luată ieri, în urma discuţiei de la Guvern, dintre premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, privind modalitatea de impozitare a veniturilor a căror sursă nu poate fi identificată, în baza celor mai recente modificări ale Codului Fiscal.
"Am decis formarea unui grup de lucru care va elabora normele de aplicare a modificărilor la Codul Fiscal privind impozitarea veniturilor nedeclarate. Forma elaborată a acestor norme va fi discutată în ianuarie cu experţii Băncii Mondiale, instituţie care va oferi asistenţă tehnică la elaborarea acestor norme, precum şi asistenţă în instruirea personalului", a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Ialomiţianu.
Ministrul Finanţelor a amintit că la nivelul ministerului va fi format un departament, format din specialişti ai Ministerului Finanţelor şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care se va ocupa de impozitarea veniturilor nedeclarate.
Guvernul a decis, la finele anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a susţinut că acţiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fi declanşate anul viitor pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogaţi care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustră-gându-se de la plata impozitelor.
• Deficitul bugetar pe 2010, 6,6% din PIB
Guvernul a transmis FMI o scrisoare în care susţine că România a îndeplinit toate condiţionalităţile pentru a primi o nouă tranşă din împrumut, închizând anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioane bugetari şi cu stocul de arierate sub limitele agreate, susţin surse oficiale, citate de Mediafax. "Deficitul bugetar preliminat pe întregul an 2010 a fost în jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenită cu FMI, şi putea coborî la 6,4% dacă nu erau achitate o parte dintre arierate", au menţionat sursele citate. Pentru 2010 Guvernul s-a angajat să menţină deficitul bugetar sub 6,8% din PIB şi să-l reducă în 2011 la 4,4% din PIB. Produsul Intern Brut a fost estimat anul trecut la 511,58 miliarde de lei.