Senatorii şi deputaţii s-au reunit, ieri, în şedinţă comună pentru a citi moţiunea de cenzură împotriva cabinetului Florin Cîţu, iniţiată de cei 157 de parlamentari social-democraţi. Moţiunea este intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor". Moţiunea PSD este cea de a doua iniţiată în această lună, după ce pe 3 septembrie şi reprezentanţii USRPLUS şi AUR au început un astfel de demers, care a fost însă blocat de PSD şi PNL în Birourile Permanente Reunite.
Moţiunea a fost citită de liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, iar votul va fi dat marţi, în data de 5 octombrie, când va avea loc şi dezbaterea pe moţiune. Şedinţa a fost condusă de Ludovic Orban, care a anunţat că din totalul de 466 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa doar 209, respectiv deputaţii şi senatorii PSD şi AUR. În textul moţiunii se susţine că "guvernarea perdanţilor a sărăcit România!".
"Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a preţurilor, în condiţiile unei creşteri galopante a inflaţiei, Guvernul nu a găsit altă soluţie decât îngheţarea pensiilor, alocaţiilor şi a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliţiei şi a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români", potrivit moţiunii.
Liderul de grup al USRPLUS din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, a declarat, înaintea şedinţei de plen, că toţi cei 80 de parlamentari ai formaţiunii vor vota moţiunea, indiferent care va fi rezultatul congresului din weekend al partidului. Totodată, Moşteanu a spus că USRPLUS se va aşeza la masa negocierilor cu PNL doar dacă vine cu o nouă propunere de premier.
Cu privire la scenariul unei demisii a lui Cîţu de la şefia Guvernului înaintea moţiunii de cenzură, Moşteanu a precizat că "ar fi încă o chichiţă, o găselniţă regulamentar-constituţională prin care ar spera că are vreo şansă".
"În realitate, aritmetica parlamentară e simplă şi, în momentul ăsta, oricât de mult ar inventa unii tot felul de scenarii, sunt două scenarii simple. Guvernarea pe care şi-o doreşte PNL poate continua în două scenarii - cu voturile PSD sau cu voturile USR PLUS. Noi ne aşezăm la masă doar dacă vin cu o nouă propunere de premier, şi atunci discutăm. Dacă nu, vor discuta cu PSD. Alte variante nu sunt. PNL are tot felul de structuri de conducere, ba un preşedinte de ţară care e foarte apropiat de PNL, vor decide ce e mai bine pentru România. Dacă dânşii spun că Florin Cîţu este omul cel mai important pentru România în momentul ăsta, atunci vor merge înainte. Şi, da, dacă asta e singura variantă pe care şi-o doreşte PNL-ul, vom ajunge şi la anticipate. Eu cred că anticipatele sunt o idee proastă în momentul ăsta pentru România, dar dacă PNL şi preşedintele vor să mergem către anticipate, să nu uităm, doar preşedintele poate declanşa anticipate, mergem la alegeri în faţa românilor", a declarat Ionuţ Moşteanu, ieri, la Parlament.
Marcel Ciolacu i-a transmis lui Dan Barna, co-preşedinte USRPLUS, să nu facă cu moţiunea cum a făcut cu tastatura: "Să dai pe lângă! Moţiunea chiar trebuie votată în plen, la vedere, asumat, aşa cum vor face toţi parlamentarii PSD".
Tot înainte de şedinţa de plen, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat că singura soluţie benefică pentru România este refacerea coaliţiei de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR. Orban a mai afirmat, cu privire la şansele de trecere a moţiunii de cenzură PSD, că "cine seamănă vânt, culege furtună" şi că actuala criză politică a fost declanşată de Florin Cîţu cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis.
"Domnul Ciolacu negociază cu domnul Iohannis şi nu ştiam eu? N-am văzut o astfel de decizie. Am văzut numai o decizie (a PNL) că dacă USR PLUS nu-şi retrage moţiunea sau votează moţiunea de cenzură nu va mai fi considerat partener de guvernare. O prostie mai mare rar putea să fie decisă, în condiţiile în care singura soluţie onorabilă, benefică pentru România este refacerea coaliţiei de guvernare. S-a mai întâmplat ca astăzi să ia astăzi o decizie şi mâine să ia o decizie contrară. (...) Dacă îşi dă (Florin Cîţu) demisia nu va mai fi el premier interimar pe toată durata interimatului, ceea ce mă îndoiesc, pentru că el ţine foarte mult la funcţie. Ca să nu fie obligaţi cei de la USRPLUS să voteze, există încă o variantă, să demisioneze domnul Cîţu, dar asta înseamnă să fii om de stat şi să pui interesul de stat mai presus decât cel personal. Chiar şi PSD a făcut jocul lui Cîţu pentru că e foarte uşor să treacă peste el", a spus Orban, care va conduce şedinţa comună de marţi a plenului reunit al Parlamentului în care se va da votul pe moţiune.
Pentru moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS, Birourile permanente reunite au hotărât să se aştepte motivarea deciziei CCR privind sesizarea depusă de premierul Florin Cîţu referitoare la existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi Parlament.
1. Blat
(mesaj trimis de anonim în data de 01.10.2021, 14:49)
Ciolacu a declarat clar cum va fi treaba: guvern de uniune nationala "pana cand" se pot face alegeri anticipate ca acum e pandemie. Alegeri anticipate se vor face in vara - toamna 2022.
Deci mai e mult pana departe.