Guvernul, dat în judecată pentru desfiinţarea Inspecţiei Muncii

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 20 ianuarie 2015

Guvernul, dat în judecată pentru desfiinţarea Inspecţiei Muncii

Sindicaliştii acuză: "Guvernul vrea să controleze politic inspectorii de muncă"

Guvernul a fost dat în judecată de cele mai mari confederaţii sindicale din ţară, pentru desfiinţarea Inspecţiei Muncii prin ordonanţa de urgenţă 86/2014, au anunţat, ieri, liderii sindicali, care consideră că măsura Executivului este neconstituţională.

Crearea Autorităţii Naţionale pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, prin comasarea Inspecţiei Muncii cu Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, va diminua eficienţa şi va îngreuna activitatea inspectorilor de muncă, au arătat, într-o conferinţă de presă, Blocul Naţional Sindical (BNS), Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Naţională a Sidicatelor Libere din România - Frăţia şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a spus că cele cinci sindicate au formulat o plângere prealabilă la Guvern, pe 29 decembrie 2014, iar pe 9 ianuarie 2015 confederaţiile s-au adresat Avocatului Poporului, cerându-i să sesiseze Curtea Constituţională privind constituţionalitatea ordonanţei 86/2014, referitoare la înfiinţarea noii Autorităţi.

Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel ALFA, susţine că interesul Executivului este să controleze piaţa muncii, pe de o parte, şi actorii economici, pe de altă parte, pentru "manipularea viitoarelor alegeri, indiferent de natura lor".

Reprezentanţii sindicatelor au precizat: "Ordinea de zi a şedinţei Comisiei de dialog social de la Ministerul Muncii de astăzi (n.r. ieri) arată cu elocvenţă faptul că Guvernul insistă să distrugă instituţia Inspecţiei Muncii, refuzând să modifice OUG nr.86/2014 şi ignorând astfel solicitarea partenerilor sociali".

Sindicaliştii susţin că se vor adresa tuturor ambasadelor statelor Uniunii Europene, pentru a le aduce la cunoştinţă decizia Guvernului privind desfiinţarea Inspecţiei Muncii.

"Odată reglementate printr-un act administrativ al guvernului, organizarea şi funcţionarea noii agenţii vor putea fi schimbate după interesele politice de moment sau locale", au menţionat liderii sindicali, subliniind că nu se asigură nici stabilitatea în funcţie a inspectorilor de muncă, nici independenţa faţă de orice schimbare guvernamentală, condiţii de bază impuse de reglementările internaţionale, la care ţara noastră este parte, printr-o convenţie a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Sindicaliştii: "Baronii locali vor da frâu liber mafiei din sectorul economic"

Noua agenţie va avea preponderent o componentă de asistenţă socială, activitate coordonată în prezent de consiliile judeţene, sunt de părere liderii celor cinci patronate sindicale, care apreciază că scopul final urmărit de Guvern este subordonarea activităţii de inspecţie a muncii către consiliile judeţene.

"Baronii locali vor decide cine, când şi cum vor fi sau nu deranjaţi de inspectorii de muncă, dând frâu liber mafiei din sectorul economic", potrivit surselor citate.

Sindicaliştii au mai spus că acţiunea Guvernului de "anihilare" a Inspecţiei Muncii este un act iresponsabil, instituţia fiind esenţială în combaterea fraudei fiscale pe piaţa muncii.

După promovarea prin asumare în faţa Parlamentului a Legii dialogului social de către guvernul Boc, Inspecţia Muncii rămăsese ultima redută în verificarea şi aplicarea drepturilor lucrătorilor, au mai arătat liderii sindicali.

Anul trecut, grupul parlamentar al PNL a cerut Avocatului Poporului să sesiseze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă 86/2014. PNL a subliniat că desfiinţarea Inspecţiei Muncii nu are caracter de urgenţă şi că ar fi supusă controlului guvernamental şi schimbărilor politice.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb