Guvernul "descoperă" utilitatea capacităţilor de producere a energiei în bandă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 22 iulie

Guvernul "descoperă" utilitatea capacităţilor de producere a energiei în bandă

English Version

Creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă, reprezintă "descoperirea" premierului Marcel Ciolacu şi membrilor Comandamentului pentru Energie pentru ca penele de curent să se reducă şi consumatorii să beneficieze permanent de electricitate la preţuri rezonabile. Constatarea făcută în cadrul şedinţei de vinerea trecută vine după ce în ultimii 5 ani, din care patru au fost gestionaţi la Ministerul Energiei de actualul deputat european Virgil Popescu, au fost închise sau puse în conservare mai multe capacităţi de producţie a energiei în bandă pe bază de surse fosile, după ce nu a existat nicio preocupare a autorităţilor pentru realizarea de capacităţi de stocare a energiei din surse regenerabile şi după ce în primăvara acestui an proiectul SMR de la Doiceşti a fost suspendat, din raţiuni politice ale autorităţilor de la Bucureşti, potrivit reprezentanţilor companiei americane NuScale.

În ceea ce priveşte lipsa capacităţilor de stocare a energiei din surse regenerabile, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din cele 184 de proiecte de investiţii în capacităţi de producere a energiei din aceste surse, care vor însuma 7045 Megawaţi oră, capacităţi care au contracte de racordare încheiate şi autorizaţii de construire emise, doar 10 au prevăzute instalaţii de stocare a energiei.

Tot vineri, şeful Guvernului a solicitat identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsurare a energiei electrice între distribuitori şi furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum şi producţie şi pentru a reduce dezechilibrele. Mai mult, Marcel Ciolacu a solicitat ANRE să analizeze mecanismul de formare a preţului în sensul protejării consumatorului final de fluctuaţiile din piaţă.

Într-un comunicat de presă emis de Guvern se mai arată: "Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiţii în energie - de la capacităţile de producţie, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuţie, de distribuţie, de stocare etc. - şi, în cazul în care sunt identificate dificultăţi în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Executivului".

USR acuză Guvernul că, în loc de măsuri concrete, cu efect vizibil şi imediat, "planul de măsuri" propus de "comandamentul" pentru rezolvarea crizei energiei este o înşiruie de platitudini şi măsuri din care unele sunt deja operaţionale. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii respectivei formaţiuni politice arată: "Accelerarea investiţiilor în producţia de energie stabilă, eliminarea practicii de a închide capacităţi de producţie înainte de a pune altele în loc, accelerarea implementării proiectelor din bani europeni pentru modernizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie - măsurile propuse de USR - sunt soluţii pe termen mediu şi lung pe care le descoperă acum, cu surprindere, PSD şi PNL. De ani de zile, sectorul energetic se confruntă cu o acută lipsă de investiţii în capacitaţi de producţie, în linii de transport şi în distribuţie, iar PSD şi PNL sunt principalii responsabili, în condiţiile în care de 10 ani guvernele PSD şi PNL s-au îmbuibat cu profiturile companiilor energetice".

Deputatul Cristina Prună îl acuză chiar pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că, în loc să îşi vadă de atribuţiile de la minister, s-a autosuspendat din funcţia de ministru pentru a face figuraţie în campania electorală de la Capitală. Mai mult, ea avertizează că există pericolul ca noua strategie energetică pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat-o la finalul săptămânii trecută să nu fie mai mult decât o simplă maculatură, "în care să ni se spună iar că statul trebuie să facă investiţii în energie".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. fac si ei ce pot saracii... mici pitici care se cred mari uriasi ....

     

    oamenii mici ai nimanui care s-au agatat de scaune si trag de ele copilareste in loc sa se dea la o parte pentru oamenii care chiar stiu ce e de facut acolo.  

    Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb