Guvernul grec dă asigurări că toate obligaţiile financiare vor fi achitate la timp

Internaţional / 4 mai 2015

Guvernul grec dă asigurări că toate obligaţiile financiare vor fi achitate la timp

Surse: Negocierile dintre Grecia şi creditorii săi înregistrează "progrese"

----------------

Actualizare 19:44 Şefii marilor bănci din Grecia cer un acord rapid al guvernului cu creditorii

Şefii celor mai mari patru bănci din Grecia cer guvernului de la Atena să încheie rapid un acord cu creditorii internaţionali ai ţării, pentru a pune capăt incertitudinilor şi a readuce economia la creştere, potrivit site-ului ekathimerini.

Directorul general al National Bank of Greece, Leonidas Frangiadakis, şeful Alpha Bank, Dimitrios Mantzounis, al Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, şi cel al Eurobank, Fokion Karavias, au subliniat necesitatea acestui acord rapid, care să asigure viitorul Greciei în zona euro şi să creeze condiţiile pentru dezvoltare durabilă.

"Factorul timp este extrem de important şi ar fi ruşinos ca Grecia să nu profite de condiţiile economice favorabile create de politica de relaxare monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) şi de scăderea puternică a preţurilor petrolului", a spus Frangiadakis.

Mantzounis a arătat că eliminarea incertitudinilor este esenţială, nu doar pentru sectorul creditării ci în general pentru economia elenă.

Pentru Thomopoulos, cheia redresării economice stă în întreruperea ciclului subfinanţării şi retragerii investiţiilor.

"Ţara suportă presiuni prelungite asupra creditării şi incertitudini care afectează economia. Situaţia nu poate continua. Timpul este un parametru decisiv. Necesitatea unui acord realist cu partenerii instituţionali este imediată, iar acordul trebuie adoptat de majoritatea partidelor politice, aşa cum s-a întâmplat în Portugalia, Irlanda şi Cipru", a adăugat Karavias.

Efectele incertitudinilor prelungite devin deja vizibile în economie. În ultimul trimestru din 2014 economia Greciei s-a contractat cu 1,3%, comparativ cu o creştere de 1,5% în trimestrul al treilea, potrivit datelor Fundaţiei pentru Cercetări Economice şi Industriale.

Pentru primul trimestru, analiştii estimează că economia elenă a stagnat.

(Alexandru Costea)

------------

Actualizare 15:04

Grecia plănuieşte să îşi achite toate obligaţiile financiare la timp, însă se aşteaptă ca reprezentanţii UE, BCE şi FMI să deblocheze cât mai curând o nouă tranşă din pachetul de asistenţă financiară, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, transmite Reuters.

"Lichiditatea este o problemă presantă", a spus Sakellaridis la o conferinţă de presă, precizând că "guvernul elen nu va aştepta până la sfârşitul lunii mai o injecţie de lichidităţi, ci se aşteaptă ca aceasta să fie acordată cât mai curând posibil".

În 12 mai, Atena trebuie să achite FMI 750 milioane de euro şi există temeri că plata nu va putea fi efectuată.

De asemenea, Sakellaridis a anunţat că ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, se bucură de sprijinul premierului şi va participa la următoarea reuniune a Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro).

---

Grecia şi creditorii săi vor continua săptămâna viitoare negocierile "încurajatoare" în încercarea de a ajunge la o înţelegere privind lista de reforme pe care ar trebui să le aplice Atena în schimbul unei noi tranşe din ajutorul financiar, au indicat duminică două surse europene, citate de France Presse.

Aceste negocieri, începute joi, în cadrul Grupului de la Bruxelles care reuneşte reprezentanţi ai creditorilor şi ai guvernului grec vor continua luni şi "probabil până miercuri", au indicat cele două surse, potrivit Agerpres.

"Este un semnal bun", discuţiile "sunt constructive, aş spune chiar încurajatoare", a indicat una dintre surse.

"Vedem o convergenţă în privinţa unor chestiuni. Asupra altora mai este încă nevoie de progrese", a adăugat aceeaşi sursă.

"Discuţiile derulate cu echipa elenă (de negociatori) remaniată au îmbunătăţit cu siguranţă procesul, existând un calendar clar al discuţiilor, mai mulţi experţi şi detalii", a precizat sursa.

Atena a remaniat luni echipa sa de negociatori, însărcinându-l cu coordonarea acesteia pe Euclides Tsakalotos, ministru adjunct al afacerilor externe responsabil de relaţiile economice internaţionale, ca reacţie la climatul negativ tot mai pregnant în Europa împotriva ministrului de finanţe Yanis Varoufakis.

A doua sursă a vorbit de asemenea despre "o convergenţă asupra anumitor chestiuni", precizând că "încă mai este nevoie să se lucreze asupra altor chestiuni".

Cele două părţi încearcă să ajungă la o înţelegere asupra unei liste de reforme pe care Atena ar trebuie să le adopte pentru a obţine deblocarea plăţii ultimei tranşe, de 7,2 miliarde de euro, din creditul oferit Greciei pentru salvarea sa de la faliment. Privată din august de aceste fonduri, Grecia riscă să rămână fără finanţare.

Discuţiile trenează în special asupra noilor reduceri de pensii şi măsuri de deregularizare a pieţei muncii cerute guvernului stângii radicale condus de premierul Alexis Tsipras, ales în urmă cu trei luni pe baza promisiunii că va pune capăt austerităţii administrate ţării sale din 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb